Wat is een vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasser is een machine die los staat in de keuken. De buitenkant van dit model is afgewerkt en heeft meestal een witte of zilvere kleur. Het voordeel van vrijstaande vaatwassers is dat deze modellen meestal goedkoper zijn dan inbouw vaatwassers. Een vrijstaande vaatwasser heeft meestal geen verstelbare pootjes. 

Vaatwasser vragen

Een vrijstaande vaatwasser, wat is dat

In tegenstelling tot inbouw vaatwassers staat een vrijstaande vaatwasser los in je keuken. Hij gaat niet op in het design van je keukenkastjes en je kijkt altijd tegen de zij- en buitenkant aan. De machine is vaak wit of zilverkleurig en op de deur staat vaak het logo van het merk.

Bij een volledig geïntegreerde vaatwasser heb je dat probleem niet, omdat deze dezelfde buitenkant heeft als je keukenkastjes. Als het zicht voor jou erg belangrijk is, kan je beter niet voor een vrijstaande afwasmachine kiezen.

Soms heb je echter geen keuze. Soms heb je de pech dat een inbouw vaatwasser niet in je keuken past. Daarbij zitten de aansluitingen simpelweg niet op de juiste plaats en is het niet mogelijk om een aftakking te maken.

Voordelen vrijstaande vaatwasser

Als je verschillende vaatwassers met elkaar gaat vergelijken zal je er al snel achter komen dat vrijstaande vaatwassers goedkoper zijn dan een inbouw vaatwasser. Dit komt omdat bij een geïntegreerde vaatwasser alles weggewerkt moet worden en er ook rekening moet worden gehouden met de afmetingen van de nis.

Daarnaast hoef je voor een vrijstaand model ook geen keukenkastje op te offeren, wat betekent dat je meer ruimte overhoudt. Vooral in een kleine keuken kan het erg vervelend zijn als je moet kiezen tussen een volledig geïntegreerd model en extra opbergruimte.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Het verschil tussen vrijstaande vaatwassers en een inbouw vaatwasser

Behalve de plaatsing en de prijs zitten er nog een paar andere verschillen tussen de twee soorten vaatwassers. In de eerste plaats heeft een vrijstaande vaatwasser vaak geen verstelbare pootjes. Het is daardoor wat lastiger om hem op dezelfde hoogte als je aanrecht te krijgen.

Daarnaast denken ook veel mensen dat het ene type vaatwasser beter is dan het andere soort vaatwasser, maar dat is helemaal niet waar. Een volledig integreerbaar wast je vaat net zo schoon als een vrijstaande. Daarbij hebben de meeste vaatwassers ook dezelfde functies, zoals een energiebesparend programma, een beladingssensor, een wasprogramma voor een halve belading en automatische machinereiniging.

Bij een vrijstaande vaatwasser heb je, net als bij een inbouw vaatwasmachine, de keuze tussen een model met het bedieningspaneel aan de binnenkant of de buitenkant.