Wat kan er niet in een vaatwasser

De volgende producten kunnen niet in een vaatwasser: antiek servies, houten keukenmateriaal, gietijzeren pan, koper, kristal, goede koksmessen, thermos items, plastic wegwerpbakken, plastic wegwerpverpakking, alles met stickers of andere klevende dingen, etc. 

Wat kan er niet in een vaatwasser

Wat kan er niet in een vaatwasser

Hartstikke fijn natuurlijk als je niet met de hand hoeft af te wassen, maar je kan niet alles zomaar in de vaatwasser stoppen. Met deze dingen moet je goed opletten!

Antiek servies

Als je nog ergens een mooi servies hebt staan, kan je dat maar beter niet in de vaatwasser doen. De versieringen die op het porselein geschilderd zijn kunnen namelijk niet tegen de hitte van de vaatwasser en de kans is groot dat ze langzaam zullen vervagen. Kopjes, borden en ander servies dat is uitgevonden voor de vaatwasser kunnen beter met de hand afgewassen worden!

Houten keukenmateriaal

Een houten snijplank is mooi en functioneel, maar je kan hem niet in de vaatwasser afwassen. Hout is namelijk niet goed in combinatie met veel vocht en hitte en zal na een tijdje gaan splinteren. Je kan de snijplank dan niet meer goed gebruiken en dat is zonde.

Dit geldt niet alleen voor houten snijplanken, maar ook voor houten lepels, dingen die een houten handvat hebben en ander keukengerei dat van hout is gemaakt.

Gietijzeren pan

Een gietijzeren pan is aan de binnenkant ingesmeerd met een laagje olie dat voorkomt dat de pan aan de binnenkant gaat roesten. Zodra je de pan te vaak in de vaatwasser wast, zal dit laagje slijten, waardoor de pan gaat roesten.

Dit geldt ook voor keramische pannen en alle andere voorwerpen die een anti aanbaklaag hebben. Als je deze te vaak in de vaatwasser stopt, zal het beschermlaagje langzaam minder worden. Het gevolg daarvan is dat je eten aan de binnenkant van de pan zal blijven plakken. Met de hand wassen dus!

Koper

Deze metaalsoort was een tijdje geleden weer helemaal hip en daardoor bestaat er een kans dat je koperen pannen of bestek hebt. Stop deze niet in de vaatwasser want zo verliezen ze hun kleur! Met de hand afwassen is bij deze producten het beste. Dit geldt trouwens ook voor aluminium en tin!

Kristal

Kristal is erg kwetsbaar en in de vaatwasser loop je het risico dat het zal breken. Niet alleen door de warmte, ook bij het in- en uitruimen bestaat er een kans dat je ze per ongeluk breekt. Na een tijdje kan kristal ook zijn glans verliezen door de vaatwasser.

Goede koksmessen

Het is misschien een beetje voor de hand liggend, maar je kwalitatieve koksmessen mag je absoluut niet in de vaatwasser stoppen. Ze kunnen gaan roesten of bot worden en dat is natuurlijk niet wat je wil. Daarbij hoeven messen ook helemaal niet zo lang schoongemaakt te worden. Even afspoelen met koud water en daarna droog maken met een schone doek is meer dan voldoende.

Thermos items

Dit is een tricky item, want als er een vaatwas-symbool op staat mag je thermosfles of beker wel in de vaatwasser. Staat dit symbool er niet op? Dan kan je hem beter met de hand afwassen. Als hij niet tegen het heet water van de vaatwasser kan bestaat er namelijk een kans dat de isolerende luchtlaag verdwijnt. Zo verliest hij dan zijn functie.

Plastic wegwerpverpakkingen

Stel bijvoorbeeld dat je een bakje wil bewaren om er iets anders mee te doen. Dan is dat een goed en milieuvriendelijk idee, maar als je het in de vaatwasser stopt heb je er niks meer aan. Ook met bakjes van hard plastic moet je goed opletten. Kijk altijd of op de onderkant staat aangegeven of het item vaatwasser bestendig is voordat je het door de machine laat afwassen.

Alles met stickers of andere klevende dingen

Door de hitte van je vaatwassers zullen stickers en andere dingen die opgeplakt zijn makkelijk loskomen. Dat is niet alleen slecht voor je vaatwasser, de kans is ook groot dat je de sticker terug zal vinden op een ander item in je vaatwasser.

Die fout maak je maar één keer

Er zijn dus best veel dingen die niet in de vaatwasser mogen en vaak kom je daar pas achter als het een keer fout gaat. Als je veel spullen hebt die niet in de vaatwasser mogen, kan je jezelf altijd nog troosten met het feit dat je dus ook maar een kleine vaatwasser nodig hebt!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...