Kleine wasdroger

Een kleine wasdroger kan worden neergezet in een kleine ruimte en heeft vaak niet meer dan 6 of 7 kg vulgewicht. 

Kijkende naar een nieuwe kleine wasdroger? Hieronder hebben we voor jou de beste kleine wasdrogers van 2024 opgesomd. Neem snel een kijkje!

Kleine wasdroger

Kleine wasdroger kopen

Het laadvermogen van een kleine wasdroger is 6 tot 7 kg.

Het vulgewicht geeft de grootte van de trommel aan, hoeveel kilo wasgoed er per droogbeurt in de droger past. Het is belangrijk om een wasdroger te kopen met de juiste hoeveelheid vulgewicht, omdat je anders onnodig veel energie verbruikt. Als je een te grote wasdroger hebt, heb je namelijk de neiging om met een half-lege trommel het droogprogramma aan te zetten – en daarmee verbruik je meer energie dan nodig is. Daartegenover, als je kiest voor een wasdroget die te klein is, zul je hem vaker moeten gebruiken, wat ook veel energie verbruikt. Om die reden raden we aan om een wasdroger te kopen met (ongeveer) hetzelfde vulgewicht als je wasmachine – of om te kijken naar de grootte van je huishouden. 

 • Voor een huishouden van 1 of 2 personen raden we een droger aan die beschikt over een vulgewicht van 6 kg of 7 kg. Dit zullen de kleinste wasdrogers zijn die je kunt vinden.
 • Telt jouw huishouden 3 of 4 personen? Dan raden we aan te kijken naar drogers met 8 kg vulgewicht.
 • En voor een gezin met 5 of meer personen, raden we minimaal 9 kg aan.
 

Vind jouw kleine wasdroger

Vind een goede kleine wasdroger door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

De beste Kleine wasdroger

Beste kleine wasdroger van 2024

Het gros van de wasdrogers beschikt over een vulgewicht van 8 kg, daarom kan het lastig zijn om een kleine wasdroger te vinden met slechts 6 of 7 kg. Om jou een eindje op weg te helpen, hebben we daarom de volgende lijst samengesteld.

Hieronder vind je onze top 5 kleine wasdrogers van 2024. Bij het maken van deze selectie hebben we onder andere gekeken naar de energieklasse, de verschillende droogprogramma’s en het geluidsniveau. Met welke van deze wasdrogers droog jij binnenkort je kleding?

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Het vulgewicht van je kleine wasdroger kiezen

Het kiezen van het juiste vulgewicht voor je wasdroger is belangrijk om ervoor te zorgen dat je wasgoed efficiënt wordt gedroogd en niet nog nat uit de trommel komt. Het juiste vulgewicht hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je huishouden en de hoeveelheid wasgoed die je doorgaans per week hebt. Het is belangrijk om niet het aantal kilogram te overschreiden, want dit kan leiden tot minder efficiënt drogen en slijtage van je droger. Hieronder vind je een tabel met de aanbevolen vulgewicht voor verschillende huishoudens:

Huishouden
 • 1 persoon
 • 2 personen
 • 3-4 personen
 • 5+ personen
Vulgewicht
 • 6 of 7 kg
 • 7 kg
 • 8 á 9 kg
 • 9 kg of meer

Waar let je op bij het kopen van een kleine wasdroger

Het vulgewicht van een wasdroger is o-zo belangrijk, maar er zijn uiteraard nog meer dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasdroger. Waar je allemaal rekening mee moet houden, lees je in de volgende tips.

Type wasdroger

Er zijn verschillende soorten drogers; de luchtafvoerdroger, de condensdroger en de warmtepompdroger. Goed om te weten: het energieverbruik van de luchtafvoerdroger is het hoogst, en dat van een warmtepompdroger is het laagst. Als je zuinig wilt wassen en drogen, kies je daarom voor een warmtepompdroger.

Condensafvoer

Het vocht dat door de wasdroger uit je wasgoed wordt onttrokken, moet natuurlijk ook ergens naartoe. Luchtafvoerdrogers voeren dit via een slang naar buiten, door een raam of door een speciaal gat in de muur. Bij een condensdroger heb je in de meeste gevallen de keuze tussen de waterafvoer en een condensbak. De condensbak (oftewel het reservoir) moet eens in de zoveel tijd handmatig geleegd worden.

Energieklasse

Eerder legden we al uit dat het type wasdroger een grote impact heeft op het energieverbruik. Maar ook tussen 2 warmtepompdrogers kan er nog verschil zitten. Als je graag zuinig droogt, kies je voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++. Een energiezuinige wasdroger is vaak iets duurder, maar omdat hij zo weinig energie gebruikt is dit vaak wel de meest voordelige keuze.

Speciale droogprogramma's

Net zoals een wasmachine, biedt ook de wasdroger verschillende programma’s voor verschillende soorten wasgoed. Denk hierbij aan katoen, wol, zijde, overhemden, handdoeken en synthetisch wasgoed. Ook hebben sommige wasdrogers speciale anti-kreuk droogprogramma’s.

Gebruiksgemak

Een moderne wasdroger biedt tegenwoordig ook allerlei opties om het wassen en droger zo makkelijk en prettig mogelijk te maken voor de gebruiker. Denk hierbij b.v. aan startuitstel, bediening via een app, kinderbeveiliging, een zelfreinigende condensor, trommelverlichting en automatisch uitschakelen.

Bouwkwaliteit

Niet iedere wasdroger is gemaakt met een topdesign en van de sterkste materialen. Aan de bouwkwaliteit van een wasdroger kun je aflezen hoe goed het apparaat presteert en hoelang hij mee gaat. Niet alle merken en leveranciers zijn echter even transparant over de bouwkwaliteit van hun producten. Als indicatie kun je daarom ook kijken naar de prijzen en merken. Een dure wasdroger van een A-merk is natuurlijk niet per definitie beter, maar het kan wel een teken zijn dat hij gemaakt is met goede materialen. De volgende merken staan bekend om het leveren van kwaliteit als het om wasdrogers gaat: Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung. Ga je vooral voor een goede prijs-kwaliteitverhouding? Kijk dan naar de wasdrogers van Beko, Indesit en Zanussi.

Voor- en nadelen kleine wasdroger

Er zijn verschillende redenen waarom een kleine wasdroger wel of niet een goed idee kan zijn voor jou en jouw huishouden. Voor degenen die nog twijfelen, we hebben alle voor- en nadelen van het kopen van een kleine wasdroger voor je op een rij gezet! Hopelijk helpt het jou een beslissing te maken.

Voordelen

 • Als je met 1 of 2 personen bent, is 7 kg de perfecte grootte voor een wasdroger.
 • Een kleine wasdroger plaats je – door hun formaat – gemakkelijker bovenop de wasmachine. De kans is maar klein dat dit problemen op zal leveren.
 • Het energieverbruik van een kleine wasdroger is lager dan dat van een grote. Dit is goed voor het milieu, maar het houdt ook je energierekening laag.
 • Je kan niet alle kleding zomaar in de droger stoppen. Door te kiezen voor een kleine droger, verklein je de kans dat je met een half-lege trommel moet drogen.

Nadelen

 • Voor een single of een stel is 6 of 7 kg vulgewicht perfect, zolang je enkelere keren per week wast. Als je – bijvoorbeeld in geval van allergie of sport – vaker wast, kan een grotere wasdroger beter zijn. Dan hoef je minder vaak je droger aan te zetten, waarmee je je energieverbruik lager houdt.
 • Krijg je een nieuwe huisgenoot of een gezinsuitbreiding? Dan zal een wasdroger met 7 kg vulgewicht al snel te klein zijn. Als je verwacht dat je je wasdroger binnenkort met meer mensen deelt, kun je daarom beter kiezen voor een grote wasdroger.