Wasmachine schoonmaken en reinigen

Op de volgende manier kun je jouw wasmachine schoonmaken: Doe een half glas soda, of een half glas natuurazijn, in de trommel. Zet een kookwas aan van minimaal 90º graden. Door deze hoge temperatuur zal al het vuil binnen in de wasmachine verwijderd worden. Loop als laatst alles langs met een vochtige doek, vergeet de rubbers niet!

Wasmachine schoonmaken

Waarom moet je je wasmachine schoonmaken

Veel mensen gaan er vanuit dat het helemaal niet nodig is om je wasmachine te reinigen, omdat het apparaat is ontworpen om schoon te maken. Toch is het heel belangrijk om je wasmachine af en toe te reinigen. Als je je wasmachine niet goed schoonmaakt, is de kans groot dat hij kalkaanslag ontwikkeld of er vetluis ontstaat en dit kan schadelijk zijn voor je wasmachine en/of ervoor zorgen dat je was minder schoon wordt. Dit zijn de redenen waarom we wasmachines schoonmaken:

  1. Schonere was: zonder dat je het weet, kunnen er deeltjes in je wasmachines blijven hangen die ervoor zorgen dat je wasgoed niet zo schoon wordt als het zou kunnen zijn. Restjes wasmiddel, vet en haar hopen op in hoekjes en kiertjes van je wasmachine, en vormen een broedplaats voor bacteriën. Dit vormt een grijze smurrie die stinkt, bekend als vetluis of wasluis. Niet erg hygiënisch, en het kan ook vlekken veroorzaken die moeilijk te verwijderen zijn.
  2. Fris ruikend: als je wilt dat je wasgoed lekker ruikt, kan je geen stinkende wasmachine hebben. Het regelmatig schoonmaken van je wasmachine, met name de trommel, haalt vieze geurtjes uit de machine en zorgt ervoor dat hij niet meer stinkt.
  3. Je wasmachine gaat langer mee: dit geldt natuurlijk voor de meeste apparaten – als je het goed onderhoudt, gaan ze langer mee. Door je wasmachine goed schoon te houden, verklein je de kans dat onderdelen slijten, minder goed hun werk doen of kapot gaan.
  4. Bespaar geld: als je wasmachine schoon is, doet hij zijn werk het best! Dit betekent dat hij het water snel opwarmt, je een kort wasprogramma kunt gebruiken en je geen extra wasbeurt hoef te draaien omdat je kleding niet helemaal fris de trommel uit is gekomen. Hiermee bespaar je water en energie, dus blijven je rekeningen lekker laag.

Bonusfeitje: tegenwoordig worden wasmachines sneller vies. Dit komt omdat ze minder water gebruiken en op een lage temperatuur wassen. Dit is het beste voor het milieu en jouw portemonnee, maar dit kan bijvoorbeeld wel de reden zijn waarom je wasmachine stinkt en je hem af en toe moet reinigen.

Een wasmachine schoonmaken: hoe en hoe vaak

Nu je weet hoe belangrijk het is om je wasmachine schoon te houden, wil je waarschijnlijk weten hoe je dit aanpakt. Een wasmachine reinigen is in feite heel simpel en het is maar af en toe nodig. Doorgaans is het voldoende om dit één keer per maand te doen. Onze eerste tip is: lees de gebruiksaanwijzing van jouw specifieke wasmachine. Onder het kopje ‘onderhoud’ staat precies beschreven hoe je hem schoonmaakt.

Heb je de gebruiksaanwijzing van jouw wasmachine niet bij de hand? Dan zijn deze tips universeel en toe te passen op vrijwel alle wasmachines. Een wasmachine reinigen doe je met de volgende stappen:

  1. Rubbers van de wasmachine schoonmaken: met rubbers bedoelen we de rubberen rand aan de deur van de wasmachine, dit wordt ook wel het ‘manchet’ genoemd. Hier blijft vaak vocht op liggen en teveel wasmiddel en vuil blijven hier vaak aan plakken. Reinig de rubbers door er een doekje overheen te halen.
  2. Zeepbakje van de wasmachine schoonmaken: als je het zeepbakje gebruikt, bijvoorbeeld voor vloeibaar wasmiddel of wasverzachter, blijft hier altijd wel wat in hangen. Deze zeepresten trekken weer ander vuil aan – zoals stof en bacteriën – en zorgt voor een stinkende wasmachine. Maak hem schoon door er een doekje doorheen te halen.
  3. Draai een wasprogramma op 90 graden: dit wordt ook wel een ‘kookwas’ genoemd. Door op een hoge temperatuur te draaien, komt er een hoop vuil los en worden veel bacteriën gedood. Je kunt dit programma met of zonder wasgoed draaien.

Daarna zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je wasmachine te reinigen. Ons advies: lees ze allemaal een keertje door en bepaal wat het beste pas bij jou.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wasmachine reinigen met soda

Soda bindt en neutraliseert zuren door een chemische reactie. Heel handig bij het schoonmaken, omdat het je van vieze geurtjes en vetvlekken af helpt. Om je wasmachine te reinigen met soda, kun je een half kopje soda in de wasmachine doen – via het zeepbakje op rechtstreek in de trommel.

Vervolgens draai je een tweede wasprogramma op 90 graden – ditmaal zonder wasgoed. Als hij klaar is met draaien, zijn als het goed is alle zeepresten, vet en vuil uit de trommel verwijderd. Ook je leidingen hebben hier baat bij!

Wasmachine reinigen met azijn

Azijn is een natuurproduct, en daarom kan je hier meer van gebruiken om je wasmachine te reinigen. Velen gieten een hele fles schoonmaakazijn leeg per reinigingsbeurt – maar als je het schoonmaken goed bijhoudt, kun je ook minder gebruiken.

Jij bepaalt of je de azijn via het zeepbakje of direct in de trommel toevoegt. Daarna kun je een programma op 90 graden laten draaien. Je kunt zowel schoonmaakazijn als natuurazijn gebruiken. Over het algemeen werkt schoonmaakazijn beter tegen kalkaanslag.

Wasmachine reinigen met een vaatwastablet

Als je even geen azijn of soda in huis hebt, kun je ook een vaatwastablet gebruiken voor het schoonmaken van een wasmachine. Deze kun je ook zowel in het zeepbakje als direct in de trommel plaatsen, en daarna zet je het heetste wasprogramma aan, op minimaal 90 graden. Vergeet alleen niet de verpakking van het vaatwastablet af te halen.

Veel vaatwastabletten komen tegenwoordig met een oplosbare verpakking, deze moet je ook verwijderen als je hem gebruikt om wasmachines reinigen. Als de verpakking niet goed oplost kan dit een verstopping in je leidingen veroorzaken, en daar zit niemand op te wachten.

Over kalkaanslag in je wasmachine

In vrijwel iedere wasmachine ontwikkelt zich vroeg of laat kalk. Het is heel normaal, maar je wilt hier wel iets aan doen. Kalkvorming aan het verwarmingselement van je wasmachine kan er namelijk voor zorgen dat hij er langer over doet om op te warmen – wat jou meer tijd en elektriciteit kost – maar het kan er ook voor zorgen dat het verwarmingselement kapot gaat.

Kalkaanslag voorkomen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om kalkvorming in je wasmachine te voorkomen. Dit zijn onze twee tips:

  • Zoek online uit hoe hard het water is dat uit jouw leidingen komt. De hardheid van het water bepaalt namelijk hoe snel er kalk ontstaat. Lees daarna de verpakking van jouw wasmiddel, er zitten namelijk ingrediënten in die kalkvorming tegengaan. Als je te weinig wasmiddel gebruikt voor de hardheid van jouw water, wordt je was misschien wel schoon maar zit er alsnog kalk aan het verwarmingselement. Pas de hoeveelheid wasmiddel daarom aan op de aanbevelingen op de verpakking.
  • Kalk ontwikkelt zich sneller op hoge temperatuur. Om kalk te voorkomen kun je daarom beter op lage temperatuur wassen. Om kalkaanslag te voorkomen kun je beter op 30 of 40 graden wassen dan op 60 of 90 graden.

Kalkaanslag verwijderen

Was jij toch regelmatig op 60 graden of 90 graden? Of doet jouw wasmiddel niks tegen kalk? Dan is het belangrijk om je wasmachine regelmatig schoon te maken en te ontkalken. Een keer per maand is genoeg, en gelukkig is dit klusje een eitje! Dit zijn onze tips voor het ontkalken van wasmachines:

  • Een ontkalkingsmiddel uit de supermarkt: Je kunt wasmachine-ontkalktabletten of ontkalk-vloeistof kopen. In de gebruiksaanwijzing van je ontkalker lees je hoe je ze gebruikt. Hierdoor draai je meestal een wasprogramma op 60 graden.
  • Ontkalken met soda: Je doet een half kopje soda in het zeepbakje of direct in de trommel – zorg ervoor dat hij leeg is – vervolgens kun je een programma op 90 of 95 graden laten draaien.
  • Ontkalken met azijn: Dit gaat bijna precies hetzelfde als ontkalken met soda, hiervoor giet je een fles schoonmaakazijn leeg in de trommel of het zeepbakje. Laat de wasmachine draaien op 90 of 95 graden en klaar is Kees!

Over vetluis in je wasmachine

Heb je last van een stinkende wasmachine en zit er een vieze, grijze smurrie in de rubbers van de wasmachine? Waarschijnlijk heb je dan last van vetluis. Dit is een ophoping van teveel wasmiddel, vet, haar, huidcellen, bacteriën en meer. Niet erg hygiënisch, maar het zorgt er ook voor dat je ‘schone’ kleding stinkt en vlekken krijgt.

Vetluis voorkomen

Hoe voorkom je vetluis? Daar hebben we verschillende tips voor, en je doet ze allemaal met een handomdraai:

  • Gebruik minder wasmiddel: Wasmiddel is vaak de bron van vetluis. Zeepresten blijven hangen in de rubbers van de wasmachine (aan de deur) en hier blijft allemaal andere viezigheid in hangen. Gebruik daarom per wasbeurt niet meer wasmiddel dan nodig is.
  • Een ouderwetse kookwas: Draai maandelijks een kookwas. Dit is een normaal wasprogramma, maar dan op 90 of 95 graden. Dit verwijdert veel zeepresten, overblijfselen, bacteriën en geurtjes uit een stinkende wasmachine.
  • Zeepbakje afnemen: Hier zit vaak nog een restje wasmiddel in, waardoor er andere troep in blijft hangen en er vetluis ontstaat. Dit los je op door en zo nu en dan een doekje doorheen te halen.
  • Laat de deur open staan: Bacteriën zijn gek op een vochtige wasmachine. Door de deur open te laten staan na iedere wasbeurt, droogt hij goed op en voorkom je dat er vetluis ontwikkelt.

Vetluis verwijderen

Reinig je regelmatig je wasmachine en volg je de bovenstaande tips op? Dan zul je niet zo snel last hebben van vetluis. Is dit toch het geval, kun je de volgende twee stappen doorlopen om je wasmachine schoon te krijgen.

  1. Kookwas: Tegenwoordig wassen we vaker op lage temperaturen, vaak niet heter dan 60 graden. Door af en toe toch een heet programma te draaien (90 of 95 graden), komt er veel vuiligheid los. Zo ook vetluis.
  2. Herhalen met azijn: Door daarna hetzelfde wasprogramma nogmaals aan te zetten, maar dan met een een scheut azijn, neutraliseer je de geur en verwijder je het overgebleven vet.