Hoe werkt een vaatwasser

Een vaatwasser werkt op de volgende manier:

  1. Er wordt aan de onderkant van de vaatwasser een laagje water gepompt.
  2. Dit water wordt verwarmd door een verwarmingselement.
  3. Na een bepaalde tijd wordt het vaatwasmiddel toegevoegd.
  4. Nu wordt het water omhoog gepompt via de sproeiarmen om de vaat schoon te spoelen.
  5. Het vieze water wordt afgevoerd.
  6. De vaat wordt nog 1x afgespoeld met schoon water en het water wordt afgevoerd.
  7. Voilà, alle vaat is weer glimmend schoon!
Vaatwasser vragen

Hoe werkt een vaatwasser

De meeste vaatwassers voeren de volgende stappen uit om jouw vaat schoon te krijgen:

Voorbereiding

Voordat het afwassen begint, wordt er op de bodem van de vaatwasser een laagje water gepompt. Dit wordt verwarmd door het verwarmingselement wat ook op de bodem zit.

Vaat spoelen

Je vieze vaat wordt dan eerst grondig gespoeld. Voor het spoelproces heeft de vaatwasser schoon water verwarmd en dat wordt nu met hoge druk langs je borden, bestek en glazen gespoten. Tijdens dit proces wordt het ergste vuil weggespoeld.

Vaat wassen

Het water verspreidt zich over je vaat via de sproeiarmen. De vaatwasser bouwt druk op, waardoor de sproeiarmen draaien en het water wordt uit de kleine gaatjes gespoten. Je vaatwasser zal tijdens dit proces zelf het vaatwasmiddel toevoegen. Het vaatwasblokje wordt losgelaten uit de deur van je vaatwasser en vermengt zich met het warme water en helpt de vaat spoelen. De sproeiarmen draaien door en blijven schoon water toevoegen totdat al het sop is weggespoeld.

Vaat drogen

Je schuift je vieze vaat de vaatwasser in en je haalt het er schoon weer uit. Het is niet altijd ook helemaal droog. De meeste vaatwassers blazen na het spoelprogramma warme lucht door je vaat, waardoor het zo goed als droog wordt. Grote spullen zoals pannen moet je vaak nog even met een theedoek nadrogen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Wat zijn de droogtechnieken van een vaatwasser

Vraag jij je af hoe een vaatwasser ervoor zorgt dat jouw servies en bestek na het wassen weer helemaal droog zijn? In het volgende YouTube-filmpje wordt uitgelegd welke droogtechnieken er gebruikt worden in vaatwassers. Zo wordt er onder andere gesproken over de verschillende soorten droogsystemen. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over hoe deze droogtechnieken werken en wat de voor- en nadelen zijn van elk systeem. Door meer te weten te komen over de droogtechnieken van een vaatwasser, kun je een

Hoe verwarmt een vaatwasser het water

Een vaatwasser verwarmt water met behulp van een ingebouwd verwarmingselement. Hier is een eenvoudig overzicht van hoe dit proces meestal werkt:

  1. Watertoevoer: De vaatwasser neemt koud water op uit de hoofdwaterleiding van uw huis wanneer het programma start.
  2. Verwarmingselement: Binnenin de vaatwasser bevindt zich een elektrisch verwarmingselement, meestal gemaakt van metaal. Dit element is vaak te vinden op de bodem van de vaatwasser, onder het onderste rek.
  3. Verwarming: Wanneer het programma van de vaatwasser vereist dat het water wordt verwarmd (wat bijna altijd het geval is), wordt elektrische stroom door het verwarmingselement gestuurd. Dit veroorzaakt weerstand in het element, wat warmte produceert. Het water in de vaatwasser circuleert rond dit hete element, waardoor het opwarmt.
  4. Thermostaat: Een thermostaat bewaakt de watertemperatuur om ervoor te zorgen dat het de gewenste temperatuur bereikt en niet te heet wordt. Als de gewenste temperatuur is bereikt, wordt de stroom naar het verwarmingselement uitgeschakeld om oververhitting te voorkomen.
  5. Wasfase: Eenmaal verwarmd, wordt het water door sproeiarmen in de vaatwasser gepompt om de vaat te reinigen.
  6. Droogfase: Het verwarmingselement wordt ook gebruikt tijdens de droogfase. Na het spoelen van de vaat met water, wordt het verwarmingselement weer ingeschakeld. De warmte die het produceert helpt bij het verdampen van het resterende water, waardoor de vaat droogt.

Het is ook de moeite waard om op te merken dat sommige moderne vaatwassers “condensdroging” of andere innovatieve methoden kunnen gebruiken om de vaat te drogen, maar het bovenstaande proces is een algemeen overzicht van hoe traditionele vaatwassers werken.

De verschillende onderdelen van een vaatwasser

Om antwoord te krijgen op de vraag: ‘Hoe werkt een vaatwasser?’, is het ook handig om de verschillende onderdelen van het apparaat kennen.

Het verwarmingselement

Het verwarmingselement van een vaatwasser bestaat uit stukken metaal waarmee elektriciteit wordt omgezet in warmte. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen tot de temperatuur van het afwasprogramma dat je hebt gekozen.

De pomp

Om ervoor te zorgen dat het verwarmde water door de vaatwasser wordt gespoten en om het vieze water weer af te voeren, heeft een vaatwasmachine ook een pomp. De motor is ook het onderdeel dat het water door de sproeiarmen pompt.

Sproeiarmen

De sproeiarmen lijken op een soort propellor en je kan ze bovenin je vaatwasser vinden. Het water wordt met zo’n hoge druk door de sproeiarmen gepompt, dat ze rond gaan draaien en al het water over je vaat sproeien.

Zorgen dat je vaatwasser blijft werken

Om ervoor te zorgen dat je vaatwasser altijd goed blijft werken, is het belangrijk dat je de sproeiarmen schoon houdt. Als hier vuil op blijft zitten, wordt dat met hoge druk door je vuile vaat gespoeld, waardoor het op je vaat achterblijft. Let tijdens het vaatwasser in- en uitladen ook op dat je borden niet te vies zijn. Te veel etensresten kunnen ervoor zorgen dat de pomp verstopt raakt.

Een vaatwasmachine werkt veel minder goed wanneer de pomp geblokkeerd wordt en het water gaat stinken. Stop ook geen dingen in je vaatwasser die bijzonder gevoelig zijn voor hitte, zoals plastic bakjes. Vooral in het onderste rek kunnen ze smelten en de achterliggende mechanismen blokkeren.