Energielabel wasmachine

Als je op zoek bent naar een nieuwe zuinige wasmachine, dan moet je altijd goed letten op het energielabel. De meest zuinige wasmachines hebben energielabel a en de minst zuinige g. Verder staat er op het label aangegeven wat het energieverbruik per 100 wasbeurten is, hoe veel was er in de trommel past, hoeveel waterverbruik een gemiddeld programma heeft en wat het geluidsniveau van het standaardprogramma is. Sinds maart 2021 is er een nieuw label, dat aanzienlijk verschilt van het oude energielabel. Op deze pagina leggen we je alles over het energielabel van een wasmachine uit!

Energiezuinige wasmachine

Wat staat er op het energielabel van wasmachines

In dit gedeelte zullen we je precies vertellen welke label informatie je op het energielabel kunt vinden en wat je met deze informatie kunt. Zo weet jij precies wat een nieuwe wasmachine wel en niet kan.

Qr code

Alle nieuwe energielabels hebben in de rechterbovenhoek een QR code staan. Zodra je deze scant krijg je meer informatie over de wasmachine te zien. Deze informatie is niet commercieel en is afkomstig van de Europese Unie. Zo vind je bijvoorbeeld specificaties over de afmetingen van de wasmachine.

Energie efficiëntie

Onder de QR code staat een tabel van A tot G, waarbij de A groen is en de G rood. Daarnaast staat een zwart icoon met daarin de letter van het energielabel van de wasmachine. Op het oude label was het meest zuinige label A+++, maar nu zijn de criteria aangescherpt, waardoor deze zijn komen te vervallen.

Energieverbruik

Onder de tabel vind je het energieverbruik van de wasmachine uitgedrukt in kWh per 100 wasbeurten. Houd er rekening mee dat alle informatie wordt berekend op basis van informatie die wordt verkregen van het eco 40 60 programma. Alle nieuwe wasmachines hebben dit programma verplicht. He getal dat hier staat is een gemiddelde van verschillende wasbeurten met een volle, halfvolle en kwartvolle trommel.

Capaciteit

Onder deze kop wordt aangegeven wat het vulgewicht van de wasmachine in kilogram is. Dit laat zien hoe veel wasgoed er in een volle trommel past. Voor een klein huishouden van 2 personen heb je aan 7 á 8 kilogram genoeg.

Houd er daarbij wel rekening mee wat voor soort wasgoed je hebt, voor grote dingen zoals dekbedden en gordijnen heb je een wasmachine met een groot vulgewicht nodig.

Programmaduur

Onder het icoon van een klok vind je de duur van een eco 40 60 programma. De totale duur staat aangegeven in uren:minuten. Met dit programma krijg je wasgoed dat niet bovengemiddeld vies is weer goed schoon.

Waterverbruik

Naast de klok staat een icoon van een kraan. Hierbij wordt aangegeven hoeveel liter per wasbeurt de wasmachine verbruikt. Dit gaat ook weer om het eco 40 60 programma, het kan zijn dat er een ander programma is waarbij er minder water verbruikt wordt.

Centrifugeresultaat

Op de tweede rij staat als eerste een icoon met een uitgewrongen t-shirt. De informatie die hier onder staat geeft aan hoe droog je wasgoed uit de trommel komt. Voor deze informatie wordt klasse A t/m G gebruikt, waarbij klasse A het droogste is.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van de wasmachine is te vinden onder het icoontje van de luidspreker en wordt weergegeven in dB en in klasse A t/m D. Het is belangrijk om te weten hoeveel geluid een wasmachine tijdens het centrifugeren maakt, omdat dit bepalend is voor de plek waar je hem gaat neerzetten.

De luidste wasmachines hebben een geluidsniveau van 78 decibel of meer (D), normale wasmachines hebben 74 tot en met 77 decibel (C), een wasmachine met 72 of 73 decibel is stil (B) en een extra stille wasmachine heeft 71 decibel of minder (A). Een wasmachine met klasse A of B kan gemakkelijk naast de slaapkamer worden geplaatst, de hoeveelheid geluid is namelijk niet storend.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Vernieuwd energielabel voor wasmachines sinds 2021

Sinds maart 2021 heeft iedere wasmachine een nieuw energielabel, waar weer nieuwe informatie op staat. Bij de oude labels gingen de klassen van A+++ naar D, waarbij D het minst zuinig was. Op het nieuwe energielabel zijn de klassen ingedeeld van A tot G, waarbij de meest energiezuinige wasmachine energielabel A heeft.
Als je een wasmachine met een oud label hebt waar energieklasse A+++ op staat, kan het best zijn dat dezelfde wasmachine bij het nieuwe label in energieklasse D terechtkomt. Dit betekent natuurlijk niet dat jouw wasmachine opeens minder zuinig is, maar wel dat er strengere eisen worden gesteld. Er is simpelweg ruimte gemaakt voor wasmachine die nog minder energie verbruiken, waardoor de zuinigste apparaten van een paar jaar terug opeens een lager energielabel hebben.

Een nieuwe wasmachine kopen aan de hand van het label

Het nieuwe label voor wasmachines geeft je veel informatie, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je echt de meest energiezuinige wasmachine wil uitkiezen.

Let op het stroomverbruik

Op het nieuwe energielabel wordt het stroomverbruik per 100 wasbeurten aangegeven. Hierbij moet je er rekening mee houden dat een wasmachine met een grote trommelinhoud altijd meer zal verbruiken dan een wasmachine met een kleinere inhoud. Dit betekent niet dat het geen zuinige wasmachine is. Vergelijk wasmachines met verschillende inhoud dus altijd aan de hand van dit getal.

Koop een wasmachine van de juiste grootte

Het heeft geen zin om een zuinige wasmachine te kopen als je niet het juiste vulgewicht uitkiest. Een grote wasmachine die maar voor de helft vol zit, verbruikt meer energie dan eigenlijk nodig is. Kies altijd voor een trommel die past bij je hoeveelheid wasgoed, zo voorkom je dat je te veel water en energie verbruikt.

Houd rekening met andere programma's

Houd er rekening mee dat alle informatie op het label betrekking heet op het eco 40 60 programma, maar dat je dit programma niet voor al je wasgoed gebruikt. Sommige kleding kan ook prima met een wasprogramma met een lagere temperatuur worden gewassen. Zo verbruik je minder energie dan op het nieuw energielabel staat.

Zoveel verbruikt een wasmachine

Hieronder vind je een tabel met daarin de verschillende energielabels, het bijbehorende energieverbruik en de geschatte jaarlijkse kosten. Deze informatie kan je helpen bij het kiezen van een energiezuinig apparaat dat bij jouw behoeften past. Houd er rekening mee dat de kosten per huishouden kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke energietarieven en het gebruikspatroon.

Label
 • A
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
Verbruik pj
 • 99 kWh
 • 114 kWh
 • 130 kWh
 • 152 kWh
 • 172 kWh
 • 194 kWh
Kosten pj
 • €40
 • €45
 • €52
 • €61
 • €69
 • €78