Kleine wasmachine

Een kleine wasmachine is perfect voor een kleine ruimte, deze wasmachines hebben vaak niet meer dan 7 kg vulgewicht.

Opzoek naar een kleine wasmachine? Wij hebben hieronder voor jou de beste kleine wasmachine van 2024 voor jou opgesomd. Doe er je voordeel mee!

Kleine wasmachine

Kleine wasmachine kopen

Een kleine wasmachine heeft een vulgewicht van 6 tot 7 kg.

Wanneer wij praten over een kleine wasmachine, hebben we het over wasmachines met een vulgewicht van 6 kg of 7 kg. Het vulgewicht geeft in kilo’s aan hoeveel wasgoed er in de trommel past per wasbeurt – in andere woorden de capaciteit van de wasmachine.

Kleine wasmachines zijn perfect voor een kleiner huishouden of gezin, met maximaal 2 personen. Met dit apparaat kun je kleine wasjes draaien, zonder dat je met een half-lege trommel hoeft te wassen.

Dat is namelijk niet erg goed voor je wasmachine, en je verbruikt er onnodig veel water en energie mee. Om die reden raden we singles en stellen aan om te gaan voor een kleine wasmachine. Deze hebben een vulgewicht dat aansluit op de hoeveelheid wasgoed die jullie ongeveer per week zullen wassen.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Kleine wasmachine

Beste kleine wasmachine van 2024

Ben jij op zoek naar de beste kleine wasmachine die nu verkrijgbaar is? Wij helpen je graag! Speciaal voor een klein huishouden vind je hieronder een lijst met de beste kleine wasmachines van dit moment. Bij het samenstellen van deze lijst hebben we uiteraard rekening gehouden met het vulgewicht.

Maar we keken onder andere ook naar het geluidsniveau, de verschillende wasprogramma’s, de energieklasse en de beoordeling door klanten. Voor welke kleine wasmachine kies jij?

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Het vulgewicht van je kleine wasmachine kiezen

Het kiezen van de juiste wasmachine kan een uitdagende taak zijn, omdat er zoveel opties en functies zijn om uit te kiezen. Een van de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een wasmachine is het vulgewicht. Het juiste vulgewicht zorgt ervoor dat je wasgoed grondig wordt gereinigd.

Het kiezen van het juiste vulgewicht is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je huishouden en de hoeveelheid wasgoed die je doorgaans per week hebt. Over het algemeen geldt dat een groter huishouden een grotere wasmachine nodig heeft. Maar zelfs binnen een huishouden kan de hoeveelheid wasgoed per week variëren. Om je te helpen bij het kiezen van het juiste vulgewicht, hebben we hieronder een tabel samengesteld met de aanbevolen vulgewichten voor verschillende huishoudens:

Huishouden
 • 1 persoon
 • 2 personen
 • 3-4 personen
 • 5+ personen
Vulgewicht
 • 6 of 7 kg
 • 7 kg
 • 8 á 9 kg
 • 9 kg of meer

Kleine wasmachine kopen: waar let je op

Het formaat en de hoeveelheid vulgewicht zijn erg belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine, maar er spelen natuurlijk nog veel meer aspecten mee. Wasmachines hebben ongelofelijk veel specificaties, en omdat deze apparaten al gauw zo’n 10 jaar mee gaan, vergeet je wellicht waar je allemaal op moet letten. Hieronder zie je al onze tips voor het kopen van een kleine wasmachine.

Type wasmachine

Kleine wasmachines zijn zowel beschikbaar als bovenlader en voorlader. Een voorlader (±60 cm breed) is het meest populair, deze hebben de deur aan de voorzijde zitten zodat je eventueel een droger bovenop je wasmachine kunt plaatsen. Een bovenlader is over het algemeen iets smaller (±40 cm breed), maar ook hoger en heeft de deur naar de trommel aan de bovenkant zitten. Bovenlader wasmachines worden vaak gekozen door ouderen of mensen met rugklachten, omdat je hierbij minder hoeft te bukken.

Energieklasse

Als je met 1 of 2 personen bent, kun je hoop energie en water besparen door te kiezen voor een kleine wasmachine. Dat is goed voor het milieu, maar het houdt ook je rekeningen laag. Door te kiezen voor een energiezuinige wasmachine kun je nog meer geld besparen. De prijzen van deze apparaten liggen vaak iets hoger, maar per maand ben je een stuk voordeliger uit. Wasmachines met een vulgewicht van 6 kg of 7 kg zijn helaas niet vaak energiezuinig. Het meest voorkomende energielabel bij kleine wasmachines is energielabel D. Om erkend te worden als ‘energiezuinige wasmachine’ moet je energielabel A, B of C hebben. Er zijn enkele kleine wasmachines verkrijgbaar met energielabel A, B en C.

Toerental

Het toerental van een wasmachine geeft aan hoeveel rondes de trommel per minuut draait tijdens het centrifugeren. Hoe sneller dit gebeurt, hoe droger je wasgoed uit de machine komt. Bij een toerental van 1600 wordt je wasgoed zo droog mogelijk. Er zijn enkele kleine wasmachines die 1600 toeren maken tijdens het centrifugeren. De meeste maken echter 1400 toeren, wat ook wordt gezien als een ‘hoog aantal toeren. Je kiest er zelf voor om je kleding na het wassen in de droger te stoppen, of om het op te hangen.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een wasmachine geeft in decibel (dB) aan hoeveel geluid een wasmachine produceert wanneer hij op z’n luidst is – tijdens het centrifugeren. 78 dB of meer wordt gezien als luid, 74 dB tot 77 dB wordt gezien als normaal, 72 dB en 73 dB als stil en 71 dB en minder als extra stil. De meeste kleine wasmachines hebben het geluidsniveau ‘normaal’. Het wordt aangeraden om deze wasmachines in een afgesloten ruimte in huis te zetten, zoals de zolder of een gesloten keuken. Als je je wasmachine ook ‘s nachts wilt gebruiken, kun je het beste kijken naar een ‘stille’ of ‘extra stille’ wasmachine.

Wasprogramma's

Alle wasmachines bieden verschillende wasprogramma’s. Afhankelijk van de samenstelling van jouw huishouden heb je misschien behoefte aan bepaalde programma’s zoals speciale wasprogramma’s voor delicate kleding, vlekken, wol, jeans, sportkleding, extra hygiënisch wassen en overhemden.

Gebruiksgemak

Nieuwe, moderne wasmachines bieden tegenwoordig steeds meer opties om het wassen gemakkelijker te maken voor de gebruiker. Voor kleine wasmachines kun je denken aan opties als een beladingssensor, startuitstel, tussentijds was toevoegen (addwash), besturing via een app en een zelfreinigende wasmiddellade. Denk jij dat jij baat hebt bij deze extra functies? Zorg er dan voor dat jouw nieuwe wasmachine over deze opties beschikt.

Camping wasmachine kopen

Als je op zoek bent naar een hele kleine wasmachine, bijvoorbeeld voor op de camping, ben je hier ook aan het juiste adres. Dit apparaat staat ook wel bekend als mini wasmachine en heeft een vulgewicht (trommel capaciteit) van tussen de 2 en 5 kg. Omdat ze klein van stuk zijn neem je je mini wasmachine gemakkelijk mee op vakantie, met name in de caravan of camper. Hiermee heb je je persoonlijke wasmachine op de camping, maar kun je ook in de vrije natuur een wasje draaien, zolang je een water – en elektriciteitsaansluiting hebt.

 Een mini wasmachine is perfect voor het wassen van kleding, maar voor beddengoed zijn ze vaak een slag te klein.

Omdat een mini wasmachine klein van stuk is en kortere wasprogramma’s draait, verbruikt hij meestal minder water en energie dan een reguliere wasmachine. Om die reden hebben ze vrijwel altijd energielabel A of B. Voor de meeste energiezuinige wasmachines geldt dat ze iets duurder zijn, maar voor mini wasmachines liggen de prijzen vaak een stuk lager.

Camping wasmachines hebben meestal een toerental van 1200. In vergelijking met reguliere wasmachines heeft een mini wasmachine een laag toerental, maar het verschil is klein. Met 1200 toeren blijft je wasgoed vrij vochtig, maar tijdens het centrifugeren wordt er genoeg water van onttrokken om het verder aan de lucht te laten drogen.

Voor- en nadelen kleine wasmachine

Er staat een hoop informatie op deze pagina, we snappen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om een duidelijk overzicht te geven van de redenen om wel of geen kleine wasmachine aan te schaffen, zetten we bij deze de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

 • Een vulgewicht van 6 kg of 7 kg is perfect voor een huishouden van 1 of 2 personen. Je zult geen wasgoed op hoeven sparen of moeten wassen met een half-lege trommel. Hierdoor verbruik je minder water en energie.
 • Een kleine wasmachine neemt minder plek in beslag, waardoor je weer ruimte overhoudt voor andere spullen.
 • Vrije keuze tussen een voorlader en een bovenlader.

Nadelen

 • In geval van gezinsuitbreiding is de kleine wasmachine wellicht al snel te klein. Komt er binnenkort een derde persoon bij? Dan kun je beter alvast kijken naar een wasmachine met een vulgewicht van 8 kg.
 • De keuze uit energiezuinige wasmachines is kleiner.
 • Minder keuze in stille of extra stille wasmachines.