Vulgewicht wasmachine

Het gewicht wasmachine kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van factoren zoals het merk, de afmetingen, het model en het vulgewicht. Je mag echter verwachten dat een wasmachine over het algemeen tussen de 50 en 100 kilogram weegt. Deze aanzienlijke massa is grotendeels te wijten aan het betonblok in het apparaat, dat dient om de machine te stabiliseren tijdens het centrifugeren. Dit gewicht betekent dat je bij het verhuizen of verplaatsen van de machine altijd de hulp van een andere persoon nodig hebt. Het is dus belangrijk om dit in overweging te nemen bij het plannen van eventuele verhuizingen of herschikkingen van je wasruimte.

Wasmachine vulgewicht

Wat is het vulgewicht van een wasmachine

Optimaal vulgewicht: slim wassen

Het vulgewicht van een wasmachine geeft aan hoeveel kilogram wasgoed je per wasbeurt in de trommel kunt stoppen. Vulgewicht wordt ook wel trommelinhoud genoemd. Heeft je wasmachine bijvoorbeeld 7 kilogram vulgewicht, dan betekent dat dat er 7 kilogram kleding in de wastrommel past. Dit gaat dan om droog wasgoed. Zodra je kleding nat is, wordt het zwaarder. Daarom moet je altijd iets minder wasgoed in de trommel doen dan dat het vulgewicht aangeeft.

Het is ook beter voor je wasmachine om niet te wassen met een te volle trommel. Wanneer je een verkeerd vulgewicht hebt, was je vaak met een volle of juist lege trommel waardoor je onnodig energie en water verbruikt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Dit artikel helpt je er daarom bij om het juiste vulgewicht voor je nieuwe wasmachine te kiezen.

Hoe bepaal je het vulgewicht van je wasmachine

Wanneer je een nieuwe wasmachine koopt, is het erg belangrijk om het juiste vulgewicht te kiezen. Om het juiste vulgewicht te bepalen kijk je naar de samenstelling van je huishouden, welk type wasgoed je hebt en of je vaak grote ladingen wast. Woon je alleen of met twee personen in huis, dan is een wasmachine met een vulgewicht van 7 of 8 kg de goede keus voor jou. Heb je een huishouden bestaande uit 3 tot 4 personen, dan heb je een wasmachine nodig van 8 of 9 kg. Wanneer je met 5 personen of meer bent, kun je kijken naar wasmachines met minimaal 10 kg of groter vulgewicht.

Huishouden
 • 1 persoon
 • 2 personen
 • 3 personen
 • 4 personen
 • 5+ personen
Vulgewicht
 • 7 of 8 kg
 • 8 kg
 • 8 of 9 kg
 • 9 kg
 • 9 kg of meer

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Hoeveel weegt je kleding

Het is lastig om een goed beeld te krijgen wat er in een volle trommel past aan wasgoed. En welk vulgewicht dus bij jou past. Om het wat eenvoudiger voor je te maken hebben we voor je op een rijtje gezet hoeveel wasgoed je in een trommel kunt stoppen.

Een outfit voor volwassenen weegt gemiddeld tussen de 1 en 1,5 kilogram. Je hebt dan een spijkerbroek (750 gram), T-shirt (250 gram) of trui (500 gram) en een onderbroek en paar sokken (150 gram). Wanneer je een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg hebt, dan zou je 5-6 volledige outfits per keer kunnen wassen. Als je alleen handdoeken (500 gram) wilt wassen, dan kun je zo’n 12-13 handdoeken wassen.

Hoeveel wasgoed je per keer kunt wassen is erg afhankelijk van het type wasgoed en de stof. Onderstaande tabel geeft je een inschatting en een beter beeld van hoeveel wasgoed weegt:

Kledingstuk
 • Spijkerbroek
 • Trui
 • Handdoek
 • Overhemd
 • T-shirt
 • Onderbroek
 • Sokken
Gewicht
 • 750 gr
 • 500 gr
 • 500 gr
 • 300 gr
 • 250 gr
 • 100 gr
 • 50 gr

Tips voor het optimaliseren van je wasgoed voor het vulgewicht van je wasmachine

Wanneer je wilt dat je nieuwe wasmachine zo lang mogelijk mee gaat en zo goed mogelijk blijft functioneren, is het belangrijk om je wasgoed op de juiste manier te wassen. Dit betekent dat je de trommel nooit te vol moet stoppen, maar ook niet te leeg moet laten. Het beste is als je een ruimte van één hand overlaat zodat de trommel niet te vol is. Een volle trommel zorgt ervoor dat je kleding minder schoon wordt en het kost je wasmachine ook meer energie. Daarentegen is de halflege trommel voor kleine wasjes ook niet optimaal: je draait dan een heel wasprogramma voor een halve trommel. Ook hier verbruikt je wasmachine meer energie en water dan nodig is.

Gelukkig hebben de meeste wasmachine tegenwoordig een beladingssensor waarmee de hoeveelheid wasgoed wordt gemeten. De slimme wasmachine past hier vervolgens het waterverbruik en programmaduur erop aan. Heb je vaak onregelmatige hoeveelheden kleding die je moet wassen, de ene week heel veel en de andere week bijna niet, dan kun je zeker eens kijken naar een wasmachine met sensor.

Veelgestelde vragen over het vulgewicht van een wasmachine

Hoeveel handdoeken is 7 kilo?

Een gemiddelde handdoek weegt zo’n 500 gram. Dat betekent dat 7 kilo ongeveer 13 à 14 handdoeken zijn.

Hoe vol mag trommel wasmachine?

Het is niet verstandig om de trommel te vol te stoppen. Je kleding wordt niet goed schoon en het kan schade brengen aan je wasmachine. We raden aan om altijd een ruimte van handbreedte vrij te houden, dit betekent dat je de trommel ongeveer voor 3/4e vult.

Hoe weeg je wasgoed?

Wasgoed kun je het beste wegen door het op te stapelen op een weegschaal. Weeg bijvoorbeeld hoeveel één outfit weegt, dan heb je ook een duidelijker beeld van hoeveel kleding er in je trommel past.

Kun je een wasmachine helemaal vol doen?

Nee, dit is niet aan te raden. Een te volle trommel kan schade brengen aan je wasmachine en bovendien wordt je kleding minder goed schoon. Om een goed werkende wasmachine te hebben moet je altijd een handbreedte aan ruimte in de trommel vrijhouden, wat betekent dat je de wastrommel voor ongeveer 75% vult.