Afvoer voor wasmachine en droger set

Met een afvoerset voor je droger en wasmachine, kun je beide apparaten op één afvoerpijp aansluiten. Heel handig als je wasmachine en wasdroger naast of op elkaar staan en je maar één waterafvoer hebt. Lees hier hoe je de verschillende aansluitingen gebruikt.
Wasmachine en droger set

De beste afvoer voor een wasmachine en droger

Of je nu op zoek bent naar een oplossing voor een nieuwe installatie of het vervangen van een bestaande afvoer, we hebben de informatie die je nodig hebt. Door de vele opties die beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn om de een keuze te maken bij het kopen van een wasmachine en droger afvoer. Daarom hebben we een selectie gemaakt van de best beoordeelde wasmachine en droger afvoerstukken van 2024
  1. Er zijn drie verschillende afvoer aansluitingen: T-, Y- en de duo afvoer.
  2. De afvoersets zijn geschikt voor apparaten als wasmachines, drogers en vaatwassers.
  3. Ze zijn gemakkelijk zelf aan te sluiten, maar je kunt het ook vragen aan je leverancier.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale set

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw set

Set keuzehulp

Een stille wasmachine en droger set maakt weinig geluid bij het centrifugeren en drogen van de natte was. Staat je wasmachine en droger set vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille set.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe stil moet de wasmachine en droger set zijn?

Set keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine en droger set ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine en droger set heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine en droger set.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasmachine en droger set zijn?

Set keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine en droger set, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine en droger set met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Set keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste sets
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachine droger set zoeken...

Wat is een afvoer voor een wasmachine en droger set

Een afvoerpijp is normaliter enkel geschikt voor één afvoerslang. Als je een wasmachine en een droger op dezelfde waterafvoer wilt aansluiten, heb je hiervoor een speciaal tussenstuk nodig. Door dit tussenstuk kun je twee slangen naar één afvoer leiden. Zo’n grijs, kunststoffen afvoerset is heel handig. Deze splitst als het ware de afvoer, waardoor je zowel de afvoerslang van je wasmachine als je wasdroger kunt aansluiten.

Heb je echt een afvoerset nodig?

Je kunt er ook voor kiezen om enkel je wasmachine op de afvoer aan te sluiten, maar dan moet je na iedere droogbeurt het water uit de condensbak van de droger handmatig legen. Het is erg belangrijk dat je dit niet vergeet, want anders heb je een probleem! Met een volle condensbak wordt je was namelijk niet zo droog als zou kunnen. En dat is zonde van je energieverbruik. Om zeker van je zaak te zijn en voor je eigen gebruiksgemak, kun je ervoor kiezen om een T-, Y- of duo aansluiting aan te schaffen. Zo’n tussenstuk kan gebruikt worden de wasmachines en drogers, maar bijvoorbeeld ook voor de waterafvoer van je vaatwasmachine.

2. Siemens

Siemens biedt een goede kwaliteit wasmachine droger sets voor een vriendelijke prijs. De duurste set die je tegen gaat komen is 2200 euro. Het zijn prima wasmachines en drogers voor een prima prijs. De levensduur is maximaal 10 jaar. Let goed op de eigenschappen van de machines bij aankoop. Een te laag vulgewicht is bijvoorbeeld niet ideaal voor een groot gezin. 

3. Bosch

Combineer een wasmachine en wasdroger van Bosch en profiteer van een mooie korting! Bosch biedt een mooie prijs voor een goede kwaliteit en staat op derde plek in onze lijst. 

Droger en wasmachine op dezelfde afvoer

Er zijn verschillende soorten tussenstukken die het mogelijk maken om meerdere afvoerslangen naar één afvoerpijp te leiden. Hieronder behandelen we ze stuk voor stuk. Let wel op, online, in de winkel of bouwmarkt worden het T-stuk en het Y-stuk wel eens door de war gehaald. Heb je een voorkeur voor één van de twee? Kijk dan niet alleen naar de naam, maar ook echt naar het product of een afbeelding daarvan!

T stuk afvoer wasmachine en droger

De naam verklapt het eigenlijk al, een T-stuk is gevormd als een hoofdletter T en is erop ontworpen om twee afvoerslangen van verschillende richtingen naar één pijp te leiden.

Y stuk afvoer wasmachine en droger

Het Y-stuk is even vanzelfsprekend. Het is een rechte buis met een schuine ‘zijtak’, net als bij de letter ‘y’, die het mogelijk maakt om meerdere slangen op één afvoer aan te sluiten.

Duo afvoer wasmachine en droger

Een duo afvoer heeft een iets andere constructie dan het T stuk of Y stuk, en lijkt meer op een trechter waarbij het breedste punt gespleten is voor de twee verschillende slangen.

Wasmachine en droger aansluiten op 1 afvoer

Afvoer wasmachine en droger aanleggen

Helaas kun je niet zomaar de afvoerslang van zowel je wasmachine als je droger en/of vaatwasser in dezelfde waterafvoer stoppen. Dit zal niet goed passen waardoor je een risico loopt op overlopen en lekken, en daardoor op waterschade. Gelukkig is hier een handige oplossing voor, namelijk een T-stuk, Y-stuk of duo afvoer. Deze aansluiting maakt het mogelijk om meerdere slangen op één afvoer aan te sluiten.

Wasmachine en droger op dezelfde afvoer aansluiten

Zorg ervoor dat je een aansluiting hebt aangeschaft en aangesloten voordat je je wasmachine en/of droger in gebruik neemt. In de gebruiksaanwijzing van de door jouw gekozen aansluiting lees je precies hoe je hem kunt installeren. In de meeste gevallen is dit heel eenvoudig en snel gebeurd.

Er zijn bedrijven die je wasmachine en/of droger voor je aansluiten wanneer deze geleverd worden. Je kunt eventueel een afvoerset aan je bestelling toevoegen en bij de aankoop aangeven dat deze ook geïnstalleerd moet worden.

Hoogte afvoer wasmachine en droger

De afvoer van je wasmachine mag niet hoger dan 1 meter zijn. De wasmachine, droger of vaatwasmachine is namelijk niet goed in staat het water af te pompen als de afvoer hoger dan 1 meter is geplaatst.

Maar je wilt ook niet dat de afvoer lager dan 60 cm van de grond zit, dan loop je namelijk het risico dat je wasmachine te vroeg leeg loopt. Wij raden om die reden aan om de afvoer 80 tot 85 cm van de grond te plaatsen.

Veelgestelde vragen bij een afvoer voor wasmachine en droger

Kunnen een wasmachine en droger op één afvoer?

Je dat kan, maar je hebt wel een Y-, T-, of duo afvoer aansluiting nodig. Hiermee kun je de afvoerslang van zowel de wasmachine als wasdroger op dezelfde pijp koppelen.

Welke afvoerbuis kun je gebruiken voor een droger?

Drogers gebruiken standaard de condensbak om het water op te vangen. Als je wilt dat het water wordt afgevoerd, heb je hiervoor een afvoerslang nodig. Bij een nieuwe droger loopt er meestal een slang tussen de condensator en de condensbak. Deze kun je vrij gemakkelijk zelf loskoppelen en vervangen met een afvoerslang die naar de waterafvoer leidt. Deze afvoerslang zul je zelf los moeten aanschaffen. In de gebruiksaanwijzing van je droger lees je hoe je de slang kan loskoppelen en hoe dik de afvoerslang moet zijn (meestal met een diameter van ±40 mm of 50 mm). Dit kan verschillen per droger merk en apparaat.

Heb je een condensdroger? Deze kun je meestal niet koppelen aan de waterafvoer. Hierbij zul je gebruik moeten (blijven) maken van de ingebouwde condensbak.

Welke afvoerbuis kun je gebruiken voor een wasmachine?

De afvoerslang van een wasmachine heeft meestal een diameter van 40 mm, in sommige gevallen 50 mm. We raden aan om geen slang aan te schaffen die dunner is dan 40 mm, omdat hierbij de kans op een verstopping of lekkage te groot is.

Hoe ver moet de afvoerslang van de wasmachine in de afvoer?

De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerpijp zitten. Als hij dieper zakt riskeer je een lekkage. Bij de aankoop van afvoerslangen wordt meestal een steunbeugel meegeleverd. Deze plastic beugel is bedoeld om ervoor te zorgen dat de slang niet te diep in de pijp zakt.