Wasmachine in keuken

Er zijn verschillende plekken in huis waar je je wasmachine kan plaatsen. De meeste huishoudens kiezen voor de badkamer, de bijkeuken of de garage. Maar wat nou als er in de badkamer niet genoeg plek is en je geen bijkeuken of garage hebt? Dan kan je eens nadenken over het plaatsen van je wasmachine in de keuken.

Het lijkt in de eerste instantie misschien niet altijd ideaal om je wasmachine in de keuken te plaatsen, maar het tegendeel kan waar zijn. In dit artikel hebben we een aantal eigenschappen en tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij een goed geïnformeerde beslissing kunt maken.

Wasmachine in keuken

Een inbouw wasmachine in de keuken

Wanneer je je wasmachine toch in de keuken moet plaatsen, dan is het een goed idee om eens na te denken over een inbouw wasmachine. In dit onderdeel hebben we een aantal voordelen van deze variant op een rijtje gezet:

Je bespaart ruimte

Zeker als je een grote keuken hebt, dan heb je vaak nog wel ergens een hoekje of een kastje over. Wanneer je voor een inbouw wasmachine kiest, kan je deze kleine ruimte mooi benutten. Je hoeft dan geen kostbare ruimte op je vloer meer vrij te maken, maar je plaatst hem gewoon ergens onder of naast je aanrecht.

Je kan hem gemakkelijk wegwerken

Inbouw wasmachines kunnen gemakkelijk in een kast onder het aanrecht worden geplaatst, waardoor je wel een wasmachine in de keuken hebt staan, maar er niet de hele tijd naar zit te kijken. Als je niet met de wasmachine bezig bent, doe je gewoon het deurtje van de kast dicht en zo gaat hij op in het design van de rest van je keuken.

Je hebt minder geluidsoverlast

Wasmachines die worden ingebouwd, zijn vaak ontworpen om in een krappe ruimte (bijvoorbeeld onder een aanrecht of in een kast) te staan en daardoor trillen ze minder dan andere wasmachines. Daarbij zorgt een kleine afgeschermde ruimte er ook voor dat het geluid wordt gedempt. Als je bijvoorbeeld de deur van de kast dichtdoet, is het geluid al een stuk minder.

Je kan de hoogte in

Een inbouw wasmachine kan voor allerlei ruimtes op maat worden gemaakt. Een wasmachine in de keuken kan op een verhoging worden geplaatst, waardoor je niet langer last hebt van het bukken tijdens het in- en uitladen van je wasgoed. Op de lange termijn kan dat erg veel schelen en het is vooral voordelig voor mensen die al moeite hebben met bukken.

Waar je op moet letten bij inbouw wasmachines

Let altijd op dat je een wasmachine met standaardafmeting koopt. Zo voorkom je dat je bij de vervanging van het apparaat een nieuwe kast moet kopen of alleen de keuze hebt uit wasmachines met specifieke afmetingen.

Let ook op dat in een kast of onder het aanrecht ook alle bedrading netjes is weggewerkt. Dit is natuurlijk heel fijn voor het zicht, maar je kunt ze zo minder makkelijk bereiken wanneer je last hebt van een lekkage of een ander defect. Je moet een inbouw wasmachine dus helemaal uit de behuizing halen voordat je hem kan controleren en repareren.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Tips voor een wasmachine in de keuken

Je kan natuurlijk ook een standaard wasmachine in de keuken plaatsen. Lees daarvoor eerst eens deze tips, zodat je ervoor kan zorgen dat je dat op de meest efficiënte manier doet.

Houdt je wasgoed uit de buurt van je aanrecht

De voornaamste reden waarom veel mensen het geen goed idee vinden om de wasmachine in de keuken te plaatsen, is omdat je in de keuken veel met eten bezig bent en het niet prettig is als de bacteriën van je was daarbij in de buurt komen.

Als je met de was bezig bent, kan het natuurlijk gemakkelijk voorkomen dat je de vieze was even snel op het keukenblad neerlegt, terwijl je zelf bijvoorbeeld op zoek bent naar het wasmiddel. Vervolgens gebruik je dezelfde oppervlakte ook om je eten klaar te maken en dat is iets wat voor veel mensen een schrikbeeld is.

Zorg er daarom altijd voor dat je je was op een andere plek neerlegt. Je kan een speciale ruimte vrij maken, maar je kan het ook een onderdeel van je routine maken dat je was altijd in een wasmand met deksel zit. Dit nadeel is namelijk makkelijk op te lossen en het hoeft geen reden te zijn om je wasmachine uit de keuken te verbannen.

Denk goed na over de stijl van je keuken

Een wasmachine in de keuken hoeft helemaal niet lelijk te zijn. Als je bijvoorbeeld een grote RVS-koelkast in je keuken hebt staan en je kan een wasmachine in dezelfde stijl vinden, dan kan een wasmachine in de keuken juist een toevoeging zijn en er voor zorgen dat je keuken er nog beter uitziet.

Dit geldt niet alleen voor RVS. Tegenwoordig worden wasmachines van allerlei soorten materialen gemaakt en als je keuken mintgroen is, dan is de kans groot dat je ook een wasmachine in dezelfde kleur kunt vinden. Je wasmachine zal in de keuken niet eens opvallen als alle andere apparaten dezelfde stijl hebben.

Werk de wasmachine weg

Je wasmachine in de keuken hoeft helemaal niet in het zicht te staan, je kan hem gemakkelijk wegwerken. Daarvoor hoef je lang niet altijd ruimte onder je keukenblad op te offeren, je kan ook makkelijk een nieuwe kast met deuren maken. Denk er bijvoorbeeld eens aan om de wasmachine in de keuken te integreren in je voorraadkast of verstop hem achter schuifdeuren.

Werk de hoogte in

Dit is een van de tips die erg belangrijk is als je ook een droger hebt. Het is dan namelijk aan te raden om de wasmachine er niet naast, maar juist bovenop te plaatsen. In de keuken heb je namelijk vaak meer ruimte in de hoogte dan in de breedte.

Je kan er ook voor kiezen om de wasmachine op of onder een ander apparaat te zetten. Denk daarbij aan de vaatwasser of een tafelmodel koelkast. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte die je anders onbenut laat. Onderzoek hiervoor wel eerst altijd goed welke apparaten je wel en niet op elkaar kunt zetten.