Beste vaatwasser merk

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vaatwasser zal je erachter komen dat je veel keuzes hebt als het op merken aankomt. Om het voor jou wat overzichtelijker te maken geven we je op deze pagina informatie over de verschillende merken en lichten we uit wat het beste merk voor een vaatwasser is!

Vaatwasser merken

Levensduur per merk

Hieronder hebben we alle vaatwasser merken vergeleken op basis van het aantal afwasbeurten en de levensduur in jaren.

Merk
 • Miele
 • Asko
 • Bosch
 • Siemens
 • AEG
 • Zanussi
 • Samsung
 • LG
 • Whirlpool
 • Candy
 • Indesit
 • Ariston
Afwasbeurten
 • 5000
 • 4500
 • 3500
 • 3500
 • 2500
 • 2200
 • 2200
 • 2000
 • 2000
 • 1500
 • 1500
 • 1500
Jaren
 • 14
 • 13
 • 10
 • 10
 • 7
 • 6
 • 6
 • 5
 • 5
 • 4
 • 4
 • 4

Wat is het beste merk voor een vaatwasser

De consumentenbond heeft van ieder merk verschillende vaatwassers getest en daaruit bleek dat de modellen van het merk Miele vaak als beste worden beoordeeld. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat ze op alle fronten beter scoren, maar wel iets langzamer werken dan de andere modellen.

Veel pluspunten

Daar staat tegenover dat Miele de beste vaatwassers biedt als het aankomt op hoe schoon je afwas wordt, het gebruiksgemak, het aantal soorten vaatwassers in het assortiment, de hoeveelheid vaat die in de machine past en het aantal verschillende wasprogramma’s. Ook is een model van Miele vaak een energiezuinige vaatwasser.

Lange levensduur

Tot slot worden de beste vaatwassers van Miele geprezen om hun levensduur. Gemiddeld kan je met een vrijstaande vaatwasser ongeveer 5000 afwasbeurten draaien, wat voor een gemiddeld gezin gelijkstaat aan 14 jaar.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Welke merken waren nog meer goed

Naast Miele zijn er nog verschillende andere aanbieders die ervoor zorgen dat je vuile vaat weer goed schoon wordt. Bosch en Siemens zijn de merken die de meeste vaatwassers produceren en verkopen. Je kan bij hun terecht voor een vrijstaande vaatwasser, maar je kan er ook een goede inbouw vaatwasser vinden.

Bij AEG en Whirlpool kan je terecht als je specifiek op zoek bent naar een inbouw vaatwasser, terwijl je voor de beste vrijstaande vaatwassers beter bij Beko en Inventum kan kijken.

De top 9 voor de beste vaatwasser merken ziet er als volgt uit:

Merken voor een goedkope vaatwasser

De prijs van een goede vaatwasser begint al bij €350, maar kan oplopen tot wel €1700. Het zijn vooral de merken Beko, Inventum, OK, ETNA en Whirlpool die vaatwassers in een lagere prijscategorie aanbieden. Je moet er daarbij rekening mee houden dat de levensduur iets minder lang zal zijn, bij al deze merken is de vaatwasser na ongeveer 1500/2000 afwasbeurten aan vervanging toe, wat gelijkstaat aan 4/5 jaar.

Een goedkopere vaatwasser is vaak ook geen energiezuinige vaatwasser. De energieklasse van een vrijstaande vaatwasser met een prijs tot €500 heeft meestal energielabel E, in het beste geval kan je een model met energieklasse C vinden.

Het feit dat een vaatwasser wat goedkoper is, zegt verder niks over de manier waarop je vuile vaat er weer uitkomt. De beste vaatwassers voor een lager budget wassen net zo schoon. De vaatwasser verbruikt waarschijnlijk alleen iets meer water en het materiaal aan de buitenkant is niet altijd even stevig. Ook zul je waarschijnlijk minder verschillende soorten wasprogramma’s hebben.

Bij deze merken vind je de beste goedkope vaatwassers:

Zoals je ziet kan je ook bij de merken die normaal wat duurder zijn, zoals Siemens en Whirlpool, een vaatwasser voor een redelijke prijs vinden. Soms moet je gewoon even goed zoeken om die goede deal voor de beste vaatwasser voor een laag budget te vinden. Het maakt daarbij niet uit of je op zoek bent naar een vrijstaande vaatwasser of een inbouw vaatwasser, voor allebei de varianten zijn goedkope alternatieven te vinden.

De beste vaatwasser van 2024

Heb je helemaal geen zin om zelf uit te zoeken wat de beste vaatwasser van 2024 is? Dan is dat helemaal geen probleem. In deze top 5 vind je de beste vaatwassers die op dit moment te koop worden aangeboden.

Voor de selectie hebben we gekeken naar vrijstaande vaatwasser/inbouw vaatwasser, de breedte van het model, volledig geïntegreerde vaatwasser/half geïntegreerde vaatwasser/onderbouw vaatwasser, diepte van de nis, deursysteem, energielabel, geluidsniveau en de plaatsing van het bestek. In deze selectie ga je zeker een goede vaatwasser vinden!

Vaatwasser beste koop

Wanneer je op zoek bent naar de beste vaatwasser voor een lage prijs, zit je met deze top 5 goed. Voor het maken van de selectie hebben we gekeken naar de prijs-kwaliteit verhouding,
de hoeveelheid water die de vaatwasser gebruikt, de waskwaliteit en het aantal verschillende programma’s.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe vaatwasser

Bij je zoektocht naar een nieuwe vaatwasser moet je je niet alleen maar blindstaren op het merk. Het ligt namelijk ook helemaal aan jouw keuken en je behoeftes welke vaatwasser het beste bij je zal passen. Let dus daarom ook altijd goed op deze eigenschappen:

Hoogte van de nis en je frontpaneel

Vooral bij inbouw vaatwassers is het belangrijk dat je voor je aankoop alles goed afmeet. De meeste vaatwassers hebben een nishoogte tussen de 82 en 92 centimeter, wat in de meeste keukens past.

Houd er bij het meten rekening mee dat je vloer voor de vaatwasser vaak iets hoger ligt, waardoor je wat ruimte vrij moet laten.

Voor het frontpaneel geldt hetzelfde. Meet alles goed op, zodat je zeker weet dat je frontpaneel de hele onderbouw vaatwasser bedekt. Let erop dat je bij half integreerbare vaatwassers maar tot het bedieningspaneel moet meten.

Vrijstaande vaatwasser / inbouw vaatwasser

Als je niet wil dat je vaatwasser zichtbaar is, kan je voor een onderbouw vaatwasser of een inbouw vaatwasser kiezen. Deze gaan op in het design van je keuken, waardoor je ze niet zo goed ziet.

In sommige gevallen kan je zelfs het paneel van je keuken op de voorkant monteren, waardoor de vaatwasser opgaat in het geheel. Houd er rekening mee dat inbouw vaatwassers vaak zo’n paneel nodig hebben.

Smalle vaatwasser / mini vaatwasser

Een normale vaatwasser is 60 centimeter breed en past in de meeste keukens. Daarnaast zijn er ook inbouw vaatwassers die smal zijn en een breedte van 45 centimeter hebben. Zo’n smalle vaatwasser is erg handig als je niet zo veel ruimte over hebt.

Een zogenaamde mini vaatwasser is slechts 45 centimeter hoog, waardoor je hem gemakkelijk onder een lager oppervlak kan plaatsen.

Let voor je aankoop altijd goed op welke afmetingen je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je vaatwasser past.

Type vaatwasser

Een vaatwasser kan volledig geïntegreerd zijn, wat betekent dat het een inbouw vaatwasser met het bedieningspaneel aan de buitenkant is. Je hoeft dan zelf alleen nog het frontpaneel te monteren.

Een half geïntegreerde vaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de buitenkant, daardoor kan je je vaatwasser aanzetten zonder hem open te doen.

Een onderbouw vaatwasser heeft geen frontpaneel nodig. Dat kan vervelend zijn, omdat het uiterlijk niet overeenkomt met je keukenkastjes. Je ziet de vaatwasser dus echt staan.

Het laatste type is de vrijstaande vaatwasser. Dit model plaats je los ergens in je keuken en is daardoor extra goed zichtbaar.

Geluidsniveau

Vooral als je een open keuken hebt is het belangrijk dat je vaatwasser niet te veel geluid maakt. Vooral vrijstaande vaatwassers kunnen daarbij nogal eens voor problemen zorgen, omdat het geluid niet extra wordt gedempt door de inbouwkast.

Een geluidsniveau van 43 dB of stiller wordt gezien als stil. Alles tussen de 44 en 47 dB is normaal en boven de 48 dB is het geluidsniveau luid. De beste onderbouw vaatwasser in een open keuken produceert dus niet meer dan 47 dB!

Plaatsing bestek

Hoe je bestek in een vaatwasser past kan op twee manieren. De ene optie is dat je je bestek in het bovenste rek in een aparte besteklade plaatst of juist in een korf in de onderste lade.

Bij een aparte besteklade kan je meer bestek kwijt en houd je meer ruimte over. Het bestek in de onderste lade zal daarentegen schoner worden.

Het aantal couverts

De maximale capaciteit van een vaatwasser wordt aangegeven met het aantal couverts. Per couvert kan je in de vaatwasser één glas, één bord en een setje bestek kwijt. In de meeste vaatwassers kan je ongeveer 14 couverts kwijt.

Vergeet daarbij niet dat 14 couverts waarschijnlijk niet genoeg is als je ook nog pannen en andere keukenapparatuur in je vaatwasser schoon maakt. Je vaat schoon krijgen? Doe dan niet meer afwas in je machine dan het aantal couverts aangeeft.