Beste stille wasmachine

Een wasmachine valt onder de noemer “stil” als hij minder dan 71dB aan geluid produceert. Dit geluidsniveau is te vergelijken met het volume een normaal gesprek tussen twee mensen. 

Opzoek naar een stille wasmachine? Hieronder hebben wij de beste stille wasmachines van 2024 voor je opgesomd. Neem snel een kijkje!

Wat is een stille wasmachine

Koop een stille wasmachine wanneer hij vlakbij je slaapkamer of keuken staat.

Een stille wasmachine is een type wasmachine die zo is ontworpen dat hij zo min mogelijk geluid produceert. Wasmachines maken van nature een hoop lawaai, vooral tijdens het centrifugeren. Hierbij draait de trommel van de wasmachine, waar het wasgoed in zet, op hoge snelheid om zo veel mogelijk water uit het wasgoed te persen. Hoe sneller de trommel draait tijdens het centrifugeren, hoe droger je wasgoed uit de machine komt. Dit snelle draaien veroorzaakt trillingen, en dat kan een hoop herrie maken. Een stille wasmachine is erop ontworpen dat er minder trillingen ontstaan tijdens het wassen. 

Hierdoor zijn deze wasmachines een stuk stiller dan andere wasmachines. Natuurlijk maken ook stille wasmachines wel geluid, maar de overlast is stukken minder.

Het geluidsniveau van een wasmachine wordt aangeduid in decibel (dB) onder de specificatie ‘geluidsniveau centrifugeren’. Dit geeft dus aan hoeveel geluid de wasmachine maakt wanneer hij de beste trillingen produceert – tijdens het centrifugeren.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Stille wasmachine

De beste Stille wasmachines

Beste stille wasmachines van 2024

De technologie achter stille wasmachines wordt steeds beter, en daardoor heb je steeds meer keuze in wasmachines met een laag geluidsniveau. Met dat enorme aanbod aan wasmachines, snappen wij dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als je simpelweg op zoek bent naar de beste stille wasmachine van 2024, ben je hier aan het juiste adres!

In de volgende lijst vind je de beste wasmachines in de categorieën stil en zeer stil. Bij het maken van deze selectie hebben we een tal aan wasmachines met elkaar vergeleken, uiteraard kijkend naar het geluidsniveau centrifugeren – maar onder andere ook naar het vulgewicht, toerental, het aantal verschillende wasprogramma’s, de energieklasse en de beoordeling door klanten.

Verschillende geluidsniveau's wasmachines

Ben jij benieuwd wanneer een wasmachine ‘luid’, ‘normaal’ of ‘stil’ is? Het antwoord op die vraag beantwoorden we graag. Het geluidsniveau van wasmachines wordt aangeduid in decibel (afgekort dB). In het volgende overzicht lees je hoe de verschillende geluidsniveau’s van elkaar onderscheden worden en welk geluidsniveau geschikt is voor welke situatie.

Geluidsniveau
  • Extra stil
  • Stil
  • Normaal
  • Luid
Aantal dB
  • <71 dB
  • 72-73 dB
  • 74-77 dB
  • 78> dB

Geluidsniveau 'extra stil'

Deze wasmachines zijn stiller dan stil en produceren maximaal 71 dB! Deze wasmachines kun je daarom eventueel ook op een kantoor zetten, of in een studioappartement. Je kunt ze ook gerust aanzetten wanneer je gaat slapen.

Geluidsniveau 'stil'

Stille wasmachines produceren tijdens het centrifugeren tussen de 72 dB en 73 dB. Een stille wasmachine kan je daarom prima ‘s nachts aanzetten, zodat je de volgende ochtend je wasgoed uit de trommel kunt halen. Je zet een stille wasmachine gerust in een open keuken of in de ruimte naast een slaapkamer.

Geluidsniveau 'normaal'

De meeste wasmachines hebben dit geluidsniveau. Hierbij bereikt de centrifuge tussen 74 dB en 77 dB. Ook deze wasmachines wil je liever niet aanzetten als je wilt slapen. Idealiter zet je hem op zolder, maar in een gesloten keuken of badkamer kan ook.

Geluidsniveau 'luid'

Wasmachines die tijdens het centrifugeren 78 dB of meer geluid produceren, worden gezien als ‘luide’ wasmachines. Dit zijn prima wasmachines om in de schuur of op zolder te plaatsen, maar het wordt afgeraden om hiermee te wassen als ze in huis staan en iemand slaapt.

Hoe luid is een wasmachine

Een wasmachine is een onmisbaar apparaat in elk huishouden, maar kan soms ook voor geluidsoverlast zorgen. Het is belangrijk om bij de aankoop van een wasmachine rekening te houden met het geluidsniveau, zodat je niet wordt gestoord tijdens je dagelijkse bezigheden of de nachtrust van anderen verstoort. Maar hoe luid is een wasmachine eigenlijk en wat kun je verwachten qua geluidsniveau? Daar krijg je antwoord op in de volgende video.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Waar moet je op letten bij het kopen van een stille wasmachine

Het geluidsniveau kan heel belangrijk zijn als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, maar uiteraard zijn er meer dingen waar je op moet letten. Dit zijn onze tips:

Vulgewicht

Het vulgewicht geeft de capaciteit van de wasmachine aan; hoeveel kilo wasgoed er in de trommel past. Als je op zoek bent naar een stille wasmachine, kun je het beste gaan voor een machine met de hoeveelheid vulgewicht dat past bij jouw huishouden. Als je met 1 of 2 personen bent, kun je het beste kiezen voor een stille wasmachine met 6 kg of 7 kg vulgewicht. Als je met 3 of 4 personen bent, is een vulgewicht van 8 kg beter. Als je met een huishouden van 5 personen of meer bent, kun je het beste kijken naar wasmachines met een vulgewicht van 9 kg of 10 kg.

Energieklasse

De energieklasse van een wasmachine stond voorheen bekend als energielabel, en geeft aan hoe energiezuinig een wasmachine is. Als je een energiezuinige wasmachine wilt, kun je het beste kiezen voor een model van energieklasse A, B of C. Een energiezuinige wasmachine is in aankoop vaak iets duurder, maar in gebruik bespaar je er juist geld mee omdat hij je energierekening laag houdt. Daarnaast is een wasmachine met energieklasse A ook de beste keuze voor het milieu.

Toerental

Het toerental van een wasmachine geeft aan hoeveel rondes de trommel draait tijdens het centrifugeren. Hoe meer rondes hij maakt, hoe droger je was uit de machine komt. Daarnaast kan het toerental ook een indicatie zijn voor het geluidsniveau, maar dit is niet per se met elkaar verbonden. Er zijn ook wasmachines met een heel hoog toerental (1400 toeren of meer) die óók stil zijn. Als je het belangrijk vindt dat de was zo droog mogelijk uit de trommel komt én zo min mogelijk geluid maakt, zoek je daarom naar een stille wasmachine met een toerental van 1400 rpm (rounds per minute) of meer. De meeste stille wasmachines draaien 1400 rpm, maar er zijn ook stille wasmachines die 1600 toeren per minuut maken.

Gebruiksgemak

Er is tegenwoordig een hoop technologie beschikbaar die het voor jou makkelijker maakt om te wassen. Denk hierbij aan een beladingssensor, startuitstel, tussentijds was toevoegen (addwash), een zelfreinigende wasmiddellade, automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. Denk jij dat jij hier baat bij hebt tijdens het wassen? Zorg er dan voor dat jouw nieuwe stille wasmachine deze technologie bevat.

Wasprogramma's

Er zijn oneindig verschillende wasprogramma’s en iedere wasmachine biedt weer andere. Als jij, bijvoorbeeld door de samenstelling van jouw huishouden, behoefte hebt aan een specifiek wasprogramma, wees er dan alert op dat de wasmachine die je koopt ook daadwerkelijk dat wasprogramma biedt. Er zijn speciale wasprogramma’s voor onder andere delicate stoffen, vlekken, sportkleding, babykleding, extra hygiënisch wassen en overhemden. Welke programma’s moet jouw nieuwe wasmachine per se hebben?