Beste wasmachine voor een klein gezin

Een wasmachine is geschikt voor een klein gezin wanneer hij een vulgewicht heeft van 9 kg. Het vulgewicht bepaalt hoeveel kilogram wasgoed er per wasbeurt in de trommel past. 

Opzoek naar een wasmachine voor een klein gezin? Hieronder hebben wij de beste wasmachines voor een klein gezin van 2024 voor jou opgesomd!

Wanneer is een wasmachine geschikt voor een klein gezin

We raden 9 kg vulgewicht aan voor een klein gezin

Niet iedere wasmachine is geschikt voor kleine huishoudens. Er zijn ongelofelijk veel verschillende wasmachines, en dat is omdat iedereen een voorkeur heeft voor andere kenmerken en specificaties. Een van de belangrijkste aspecten van een wasmachine, is het vulgewicht. Dat geeft namelijk aan hoeveel kilo wasgoed je tegelijkertijd kunt wassen.

De trommel van een kleine wasmachine, dus met weinig vulgewicht, raakt erg snel vol. Hierdoor kun je niet alles in één keer wassen, wat heel vervelend kan zijn als de kinderen hebt. Een veel grotere wasmachine wil je ook niet. Grote wasmachines verbruiken namelijk onnodig veel water en energie.

Daarnaast is het ook niet goed voor een wasmachine om met een half-lege trommel te draaien. De machine kan hierdoor uit balans raden, en daardoor gaat hij kapot. Dit kan de levensduur van de wasmachine aanzienlijk verkleinen.

Voor gezinnen met 1 of 2 kinderen raden we daarom een wasmachine aan het een vulgewicht van 8 of 9 kilo aan. We raden eigenlijk altijd en hoger vulgewicht aan. Dit is handig als je bijvoorbeeld veel wast omdat jullie vaak sporten? Daarom raden we een vulgewicht van 9 kg aan. Een vulgewicht van 8 kilo zal krap zijn, je moet dan vele kleine wasjes draaien.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Wasmachine klein gezin

De beste Wasmachine klein gezins

Beste wasmachines voor een klein gezin in 2024

De levensduur van een wasmachine ligt momenteel rond de 10 jaar. Daarom kunnen we ons voorstellen dat je vergeet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine. Wil jij simpelweg de beste wasmachine voor een gezin met meer dan 2 personen? Dan ben je hier aan het juiste adres! We hebben een lijst samengesteld met de beste wasmachines van 2024 voor een klein huishouden.

Deze wasmachines hebben allemaal een vulgewicht van 8 kg of 9 kg. Bij het maken van deze selectie hebben we onder andere gekeken naar de energieklasse, het geluidsniveau, de waskwaliteit, bouwkwaliteit en de wasprogramma’s die deze wasmachines bieden. Hier vind je de beste wasmachine voor een gezin met 1 of 2 kinderen. Welke wasmachine neem jij?

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Vulgewicht kiezen voor een wasmachine voor een klein gezin

Het is essentieel om het juiste vulgewicht te kiezen voor een wasmachine, vooral als je in een klein gezin hebt. Een wasmachine met een te kleine capaciteit kan namelijk ervoor zorgen dat je veel vaker de wasmachine moet aanzetten. Aan de andere kant kan een wasmachine met een te groot vulgewicht onnodig energie verspillen, omdat je niet de gehele trommel vult. Om een wasmachine te kiezen die perfect past bij de grootte van jouw gezin, hebben we een handige tabel samengesteld waarmee je het optimale vulgewicht kunt afstemmen op de grootte van jouw huishouden. Let op: Als je kinderen hebt die bijvoorbeeld regelmatig sporten en daardoor meer wasgoed produceren, kan het nodig zijn om een wasmachine te kiezen met een groter vulgewicht. 

Huishouden
  • 1 persoon
  • 2 personen
  • 3-4 personen
  • 5+ personen
Vulgewicht
  • 7 of 8 kg
  • 8 kg
  • 8 á 9 kg
  • 9 kg of meer

Wat is een goede wasmachine voor een klein huishouden

Een gezin van 3 personen heeft een wasmachine nodig die niet te groot is en niet te klein. Een vulgewicht van 8 kilo is de juiste keuze. Voor een gezin met 4 personen, zal 8 kilo ook een goede match zijn, maar zij kunnen ook kijken naar wasmachines met een vulgewicht van 9 kilo. Daarnaast zijn er natuurlijk meer criteria die van belang zijn bij het kopen van een wasmachine voor een gezin. Hieronder lees je de belangrijkste criteria om de juiste keuze te maken.

Geluidsniveau centrifugeren

Wasmachines kunnen best wat lawaai maken, vooral tijdens het centrifugeren. Om die reden kun je kiezen voor een stille wasmachine. Deze produceren maximaal 73 dB (decibel), wat wel zo fijn is als je 1 of 2 kinderen rond hebt lopen.

Energieklasse

Voorheen werd energieklasse energielabel genoemd. De energieklasse geeft aan hoe zuinig een wasmachine omgaat met energie. Een energiezuinige wasmachine heeft energielabel A, B of C en is de beste keuze voor het milieu. Een energiezuinige wasmachine is vaak iets duurder in de aanschaf, maar op den duur kan je goedkoper uit zijn, omdat je veel minder water en energie verbruikt.

Toerental

Het toerental van een wasmachine geeft aan hoeveel rondes de trommel maakt tijdens het centrifugeren. Nieuwe wasmachines met een vulgewicht van 8 of 9 kilo hebben meestal een toerental van 1400 rpm of 1600 rpm (rounds per minute). 1400 toeren is voldoende in de meeste huishoudens, maar met 1600 toeren komt je was zo droog mogelijk uit de machine – wat fijn is als je geen droger hebt.

Gebruiksgemak

Een nieuwe wasmachine heeft tegenwoordig ongelofelijk veel functies en extra’s die het wassen voor jou een stuk makkelijker maken. Denk hierbij aan een beladingssensor, startuitstel, een zelfreinigende wasmiddel lade en bediening via een app. Denk jij dat deze functies jouw kunnen helpen?

Wasprogramma's

Door de samenstelling van je gezin, heb je wellicht de voorkeur voor bepaalde wasprogramma’s. Veel wasmachines bieden ongeveer dezelfde programma’s, maar sommige geven je nét iets meer. Denk bijvoorbeeld aan specifieke wasprogramma’s voor vlekken, babykleding, overhemden of sportkleding.