Hoe kan je een vaatwasser aansluiten

Een vaatwasser kun je op de volgende manier aansluiten:

 1. Controleer of je de vaatwasser kunt aansluiten op de wasmachinekraan en sifon van de gootsteen/afvoerbuis.
 2. Controleer of de bijgeleverde slangen lang genoeg zijn.
 3. Sluit de toevoerslang aan op de wasmachinekraan en de afvoerslang op de afvoerbuis of sifon.
 4. Controleer of alles goed is aangesloten.
 5. Steek de stekker in het stopcontact en gebruik de vaatwasser voor de eerste keer.
Vaatwasser aansluiten

Hoe sluit je een inbouw vaatwasser aan

Een inbouw vaatwasser aansluiten doe je volgens de volgende stappen:

 1.  Demonteer het keukenkastje: Maak ruimte op de plek waar je je vaatwasser wil installeren. Haal het keukenkastje voorzichtig uit elkaar en zorg ervoor dat je zeker weet dat je vaatwasser zal passen. Meet de hoogte, breedte en diepte van zowel de vaatwasser als de nis. Past de inbouw vaatwasser niet in een van je kastjes? Dan kan je beter voor een vrijstaande vaatwasser kiezen.
 2. Controleer de aansluitingen: Je kan een vaatwasser niet zomaar aansluiten, je hebt namelijk verschillende aansluitingen nodig. Een geaard stopcontact en een vaatwasser aansluiting voor de aan- en afvoer van water zijn onmisbaar. De aansluiting vind je bij het sifon onder de gootsteen. Houd er ook rekening mee dat je vaatwasser zoveel stroom verbruikt dat je hiervoor vaak een nieuwe stroomgroep en/of een nieuw stopcontact moet aanmaken.
 3. Watertoevoer aansluiten: Als je een kraan hebt, kan je de slang van je vaatwasser meteen aansluiten. Zet de kraan uit, draai de sifon aansluiting los, sluit de watertoevoer aan op de aansluiting op de sifon. Zet de kraan open als alles goed aangesloten is. Let erop dat je de rubberen stop verwijderd van de slang voordat je deze aansluit, anders kan het water niet goed doorlopen op de aansluiting op de sifon. Draai de aansluiting op de sifon los om dit nog eens te controleren. Zorg er ook voor dat je de slang recht op de kraan draait, anders loop je het risico op een lekkage. Als je geen bestaande aansluiting in de buurt hebt, moet je eerst een aftakking naar je vaatwasser maken. Hiervoor gebruik je PVC buizen, een aanvoerslang geschikt voor vaatwassers en een tang waarmee je de leidingen kan knippen.
 4. Waterafvoer aansluiten: Het water van de vaatwasser moet ook weer worden afgevoerd en daarvoor verbind je de afvoerslang van de vaatwasser met de waterafvoer. Let er ook hierbij op dat je de rubberen stop verwijderd voordat de je de aansluiting op de sifon draai. Gebruik de meegeleverde slangenklem om het uiteinde van de afvoerslang af te sluiten voordat je deze eruit haalt. Stop de afvoerslang ook niet te diep in de afvoerbuis, anders kan hij niet goed afpompen. Bij de meeste vaatwassers wordt een slanggeleider meegeleverd, deze zorgt ervoor dat de afvoerslang nooit te ver naar binnen schiet. Heb je geen bestaande afvoer in de buurt van je vaatwasser? Dan moet je zelf een losse afvoerbuis aanleggen met PVC buizen.
 5. De vaatwasser aansluiten op stroom: Steek de stekker van de vaatwasser in het stopcontact. Zorg er daarbij voor dat je stopcontact ten minste 30 centimeter is verwijderd van je losse afvoerbuis en je watertoevoer.
 6. De vaatwasser in de nis schuiven: Schuif de vaatwasser voorzichtig in de nis. Controleer of alle kabels en aansluitingen nog goed zitten, zodat het water goed kan doorstromen. Als je vaatwasser op zijn plek staat, kijk je of hij waterpas staat, zo voorkom je dat het apparaat te snel slijt.
 7. Het eerste afwasprogramma draaien: Kies voor de eerste wasbeurt voor een korte optie. Kijk of er nergens water lekt. Als het apparaat zonder lekkage werkt, is hij klaar om je vuile vaat aan te pakken!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Hoe sluit je een vrijstaande vaatwasser aan

Het voordeel van een vrijstaande vaatwasser is dat je hem kan aansluiten in de buurt van de juiste voorzieningen. Zo lang er maar een aparte elektriciteitsgroep beschikbaar is.

Het stappenplan voor het aansluiten van een vrijstaande vaatwasmachine is daarom ook veel simpeler. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat het apparaat waterpas staat en daarna kan het aansluiten beginnen.

Draai de aansluiting vast. Je kan het uiteinde van de afvoerslang nog eens extra vastzetten met een klem.

Controleer of alle kabels goed zitten en of er geen knik in zit die lekkage kan veroorzaken. Test het eerste programma en als dat goed gaat ben je klaar om te gaan!

Wie kan een vaatwasser aansluiten

Vind je een vaatwasser aansluiten ook met het stappenplan iets te ingewikkeld? Dan kan je altijd een externe partij inschakelen. Soms kan het bedrijf waarbij je je aankoopt hebt gedaan de vaatwasser aansluiten, maar je kan er ook een loodgieter voor inschakelen.

Dit is vooral een uitkomst wanneer je nog niet de juiste aansluitingen in de buurt hebt. Een vakman zal ervoor zorgen dat alle leidingen worden verlegd en dat je een geschikt stopcontact in de buurt krijgt.