Bovenlader wasmachine

Een bovenlader wasmachine is een compact apparaat met aan de bovenkant van de wasmachine de deur om de trommel te vullen met wasgoed. Dit heeft een aantal voordelen, namelijk: Hij neemt minder plek in beslag, je hoeft geen ruimte te houden om de wasmachine heen voor de deur en je hoeft niet te bukken om de was te doen. 

Opzoek naar een bovenlader wasmachine? Hieronder hebben we een opsommin gemaakt van de beste bovenlader wasmachines van 2024!

Bovenlader wasmachine

Wat is een bovenlader wasmachine

Bovenlader wasmachines zijn wat smaller dan normale wasmachines.

De meeste wasmachines die je tegenkomt hebben de deur aan de voorzijde zitten. Dit noemen we een voorlader. Een bovenlader wasmachine heeft de deur aan de bovenzijde zitten, waardoor jij makkelijker je wasgoed in en uit kan laden.

Naast de locatie van de deur, zijn er nog een aantal verschillen tussen voorladers en bovenladers. Het formaat is daar een voorbeeld van. Bovenladers zijn iets hoger, maar ook een stuk smaller dan reguliere wasmachines. Dit maakt ook direct dat ze een relatief kleine trommel hebben. Bovenladers hebben een breedte van 40 cm en een hoogte van 90 cm. Een voorlader is ongeveer 60 cm breed en 85 cm hoog. Hierdoor neemt de bovenlader maar weinig ruimte in beslag in jouw huis.

Bovenladers zijn iets hoger dan voorladers. Dit verschil lijkt maar klein, maar voor mensen met rugklachten kan dit een hoop schelen! Omdat de deur aan de bovenkant van de wasmachine zit, hoef je namelijk veel minder te bukken als je je wasgoed uit de trommel haalt.

Je moet er wel rekening mee houden dat – omdat de deur aan de bovenkant van de wasautomaat zit – je je droger niet bovenop een bovenlader kunt zetten.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Bovenlader wasmachine

De beste Bovenlader wasmachines

Beste bovenlader wasmachines van 2024

Als je op zoek bent naar de beste bovenlader wasmachine die nu op de markt is, ben je hier aan het juiste adres! In de volgende lijst vindt je de beste bovenlader modellen van 2024, nauwkeurig samengesteld door ons. Bij het maken van deze selectie hebben we verschillende bovenladers met elkaar vergeleken op basis van onder andere:

Het toerental, geluidsniveau centrifugeren, de energieklasse, alle verschillende wasprogramma’s en de beoordeling door klanten. Deze bovenlader modellen kwamen het beste uit de test. Miele en AEG staan bekend als twee expert merken als het gaat om wasmachines, een gegarandeerd succes dus! Staat jouw nieuwe wasmachine hier tussen?

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Het verschil tussen bovenlader en voorlader wasmachines

Wasmachines zijn een onmisbaar apparaat in de meeste huishoudens, maar er zijn verschillende soorten wasmachines beschikbaar. Twee veel voorkomende soorten zijn de bovenlader en de voorlader wasmachine. Hoewel beide types hetzelfde doel dienen, namelijk het wassen van kleding en andere stoffen, zit er wel degelijk verschillen tussen de twee. In deze paragraaf zullen we deze verschillen nader bekijken en bespreken welk type wasmachine het beste bij jou en je huishouden past.

Eigenschap
 • Hoogte
 • Breedte
 • Diepte
 • Verbruik
 • Prijs
 • Inhoud
 • Opening
Voorladers
 • 85cm
 • 60cm
 • 60cm
 • Laag
 • Hoog
 • Groot
 • Voor
Bovenladers
 • 90cm
 • 40cm
 • 60cm
 • Hoog
 • Laag
 • Klein
 • Boven

Ontwerp en afmetingen

Voorlader wasmachines hebben hun deur aan de voorkant van het apparaat, terwijl bovenladers hun deur aan de bovenkant hebben. Voorladers zijn meestal breder en platter, terwijl bovenladers meer rechthoekig en smaller zijn. Hierdoor kan een bovenlader vaak makkelijker in kleinere ruimtes worden geplaatst.

Energie- en waterverbruik

Voorladers zijn over het algemeen zuiniger in zowel energie- als waterverbruik. Dit komt omdat ze gebruikmaken van de zwaartekracht om het wasgoed rond te bewegen in een horizontale trommel, waardoor minder water en energie nodig is. Bovenladers hebben een verticale trommel en gebruiken meestal meer water om het wasgoed volledig onder te dompelen.

Wascapaciteit

Voorladers hebben doorgaans een grotere wascapaciteit dan bovenladers, omdat hun trommel horizontaal geplaatst is. Hierdoor kunnen ze meer kleding en grotere items, zoals dekbedden en beddengoed, gemakkelijker wassen.

Extra functies en opties

Voorladers hebben vaak meer instellingen en opties, waaronder stoomreiniging en een ingebouwde waterverwarmer. Bovenladers zijn doorgaans eenvoudiger en hebben minder extra functies.

Gebruiksgemak

Bovenladers zijn over het algemeen gemakkelijker te laden en te lossen omdat u niet hoeft te bukken om bij de trommel te komen. Voorladers kunnen echter op een verhoging worden geplaatst om dit te vergemakkelijken, en ze bieden de mogelijkheid tot het stapelen van een droger bovenop de wasmachine.

Prijs

Over het algemeen zijn voorlader wasmachines doorgaans duurder dan bovenlader wasmachines, zowel in aanschaf als installatie.

Levensduur en onderhoud

Voorlader wasmachines hebben vaak een langere levensduur en zijn doorgaans eenvoudiger te onderhouden. Ze hebben echter de neiging om meer last te hebben van schimmel en vieze geuren als ze niet regelmatig worden gereinigd.

Een wasmachine bovenlader kopen: waar let je op

Er zijn veel minder bovenlader wasmachines verkrijgbaar dan voorladers. Je keuze hierin is daarom niet heel groot. Toch zijn er altijd een aantal modellen op de markt waar je uit moet kiezen. Wat precies belangrijk is bij het kiezen van de juiste bovenlader voor jouw huishouden? Dan zie je hieronder.

Vulgewicht

Hoe meer vulgewicht een wasautomaat heeft, hoe meer wasgoed er in de trommel past. Om die reden wordt het vulgewicht ook wel de wascapaciteit van de wasmachine genoemd. Omdat bovenlader modellen een stuk smaller zijn, hebben ze ook maar een kleine trommel. De meeste bovenladers hebben een capaciteit van 6 kg. Enkele bovenlader wasmachines hebben een capaciteit van 7 kg. Hoeveel vulgewicht je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van je huishouden speelt hierbij een erg grote rol.

Over het algemeen wordt aangeraden dat een huishouden met 1 of 2 personen een wasmachine neemt met een capaciteit van 6 of 7 kg. Overweeg je een bovenlader, maar telt jouw huishouden meer dan 2 personen? Dan raden we aan om toch naar voorlader wasmachines te kijken, deze hebben vaker een wascapaciteit van meer dan 7 kg. Het is belangrijk dat de hoeveelheid vulgewicht aansluit op de grootte van je huishouden, je gebruikt je wasmachines anders erg vaak en dat kost onnodig veel water en energie.

Energieklasse

Energieklasse staat ook wel bekend als energielabel. Dit geeft aan hoe zuinig een wasmachine omgaat met elektriciteit. Om beschouwd te worden als ‘energiezuinige wasmachine’ moet het apparaat energieklasse A, B of C hebben. Helaas hebben de meeste bovenlader modellen energieklasse D of F. Voor de milieubewuste mensen en de mensen die hun energierekening graag laag houden, zijn er echter wel bovenladers op de markt die energieklasse C hebben, maar de prijzen van deze wasmachines liggen nét iets hoger. Maar vaak haal je dat er op den duur uit, omdat deze energiezuinige wasmachines je in verbruik veel minder kosten.

Toerental

Het toerental van een wasmachine geeft aan hoeveel rondes de trommel draait per minuut tijdens het centrifugeren. Hoe sneller de centrifuge is, hoe droger je wasgoed uit de wasmachine komt. Als je wilt dat je wasgoed zo droog mogelijk wordt, heb je een wasmachine met 1600 toeren nodig. Echter is er geen bovenlader wasmachine die dit toerental haalt. De meeste bovenlader modellen maken 1200 rpm (rounds per minute), en sommige 1300 rpm. Met 1200 toeren wordt je wasgoed droog genoeg zodat je het op kunt hangen. Met 1300 rpm wordt het nog net iets droger.

Geluidsniveau

De centrifuge van een wasmachine kan best een hoop lawaai maken. Als je graag wilt weten hoe luid jouw nieuwe wasmachine is, kijk je daarvoor naar het geluidsniveau. Dit geeft in decibel (dB) aan hoeveel geluid de bovenlader produceert wanneer hij op z’n luidst is – wanneer de centrifuge aanstaat. 78 dB of meer wordt gezien als luid, 74 dB tot 77 dB wordt gezien als normaal, 72 dB en 73 dB als stil en 71 dB en minder als extra stil. Een bovenlader wasmachine kan onder ieder geluidsniveau vallen.

Wasprogramma's

Er zijn steeds meer verschillende wasprogramma’s voor allerlei soorten artikelen en wasgoed. Afhankelijk van wat er in jouw kledingkast hangt, heb je wellicht behoefte aan zulke specifieke wasprogramma’s. Denk hierbij aan speciale wasprogramma’s voor dons, jeans, overhemden, sportkleding of in verband met allergieën.

Gebruiksgemak

Wasmachines lijken met de dag meer en meer opties te bieden om het voor ons makkelijker te maken om te wassen. Voor een wasmachine bovenlader kun je hierbij denken aan functies zoals een beladingssensor, resttijdindicator, startuitstel en tussentijds was toevoegen. Zouden deze functies jou kunnen helpen bij het wassen? Kies dan voor een bovenlader die over deze opties beschikt.

Voor- en nadelen bovenlader wasmachines

Voor sommigen is een bovenlader perfect, voor anderen zitten er toch een aantal nadelen aan dit type wasmachine. We hebben alle voors en tegen van bovenlader modellen in dit artikel voorbij laten komen. Als conclusie vatten we het graag nog een keertje voor je samen in de volgende 2 rijtjes.

Voordelen bovenlader wasmachine

 • Een bovenlader is een kleine wasmachine en neemt minder plek in beslag. Ze zijn slechts 40 cm breed.
 • Het bovenlader model is hoger en de vulopening zit aan de bovenkant, waardoor je makkelijker bij de trommel kunt en minder hoeft te bukken.
 • Bovenlader modellen hebben een vulgewicht van 6 kg of 7 kg, en zijn hierom perfect voor een klein huishouden met 1 of 2 personen.

Nadelen bovenlader wasmachine

 • De meeste wasmachines die verkocht worden, zijn voorladers. Hierdoor heb je minder opties als je je zinnen hebt gezet op een bovenlader wasmachine.
 • Je hebt minder opties qua vulgewicht, de wascapaciteit van dit type wasmachine is maximaal 7 kg.
 • Omdat de vulopening aan de bovenkant zit, kun je er geen droger op plaatsen.
 • Bovenlader modellen hebben vaak een lager toerental, meestal met slechts 1200 toeren per minuut, soms 1300 rpm.
 • Bovenlader modellen zijn niet het meest energiezuinig. Energieklasse A en B zijn er niet, energieklasse C is er wel.