Hoe werkt een warmtepompdroger

Een warmtepompdroger werkt op basis van een warmtepomp en koelelement. In de warmtepomp wordt het koelmiddel van gasvorm omgezet naar vloeibare vorm. Bij dit proces komt er warmte vrij. Deze warmte wordt vervolgens vervoerd naar de trommel om het wasgoed te drogen. Door de warmte verdampt het water in de kleding en komt er vochtige lucht vrij, het koelmiddel koelt deze lucht af waardoor er weer condens in het waterreservoir komt. De droge lucht verwamt de pomp weer opnieuw. Doordat een warmtepompdroger lucht hergebruikt, verbruikt hij veel minder energie.  

Hoe werktwat is een warmtepompdroger

Hoe werkt een warmtepompdroger

In tegenstelling tot conventionele drogers gebruikt de warmtepompdroger geen verwarmingselement om je wasgoed te drogen. In plaats daarvan gebruikt hij een warmtepomp in combinatie met een koelmiddel. De warmtepomp zet het koelingsmiddel, dat een vloeibare vorm heeft, om in gasvorm. Hierbij komt warme lucht vrij, waarmee de trommel en je wasgoed verwarmen. Als je wasgoed gedroogd wordt, komt daar een vochtige warme lucht bij vrij. Die warme lucht wordt door het koelmiddel gekoeld, waardoor er condens ontstaat. De condensor vangt dit vocht op.

Warmtepompdrogers kunnen die condens op 2 verschillende manieren afvoeren:

  • Het wordt opgevangen in een waterreservoir. Dit reservoir is ingebouwd in de droger en moet na ieder droogprogramma handmatig geleegd worden in de wasbak.
  • Als je warmtepompdroger met een slang is aangesloten op de waterafvoer, wordt het vocht direct afgevoerd. Je hoeft het reservoir niet te legen, maar is het wel een vereiste dat je een afvoer in de washok hebt.

Als je kiest voor een aansluiting op de waterafvoer heb je weinig onderhoud aan de droger. Houd er wel rekening mee dat je eens in de paar maansen de condensor schoon moet spoelen – tenzij jouw nieuwe wasdroger beschikt over een zelfreinigende condensor. Hierdoor hoef je dat niet te doen.

Omdat de warmtepompdroger gebruikmaakt van een warmtepomp en een koelmiddel, behoud je een lagere temperatuur. Door te drogen met een lage droogtemperatuur verbruikt een warmtepompdroger minder stroom, en gaat je wasgoed langer mee.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Het verschil met de condensdroger

Tegenwoordig zijn de meeste wasdrogers die worden verkocht warmtepompdrogers. Condensdrogers staan op de tweede plaats. De condensdroger gebruikt een verwarmingselement om de trommel te verwarmen en het wasgoed te drogen. Het verwarmingselement van de condensdroger verbruikt veel elektriciteit, waardoor de energiekosten oplopen. Een energiezuinige condensdroger is daarom moeilijk om te vinden. Om als ‘energiezuinig’ beschouwd te worden moet een wasdroger minimaal energieklasse A++ hebben. De meeste condensdrogers hebben energieklasse B. Ter vergelijking; de meeste warmtepompdrogers hebben energieklasse A++ of A+++ en zijn daarom een stuk zuiniger dan een gewone condensdroger.

Bij een condensdroger heb je, net als bij warmtepompdrogers, vaak de keuze of je de condensafvoer via de water afvoer wilt of het wilt opvangen in een reservoir.

Daarnaast gebruikt de condensdroger een hogere droogtemperatuur dan de warmtepompdroger. Hierdoor is je wasgoed sneller droog in een condensdroger, maar is de kans op slijtage en krimpen groter. Door met een lagere temperatuur te drogen, gaat je kleding langer mee. De lage temperatuur van een warmtepompdroger is daarom beter voor je wasgoed.

De luchtafvoerdroger

De luchtafvoerdroger verbruikt nog meer energie per droogbeurt dan de condensdroger. Omdat dit type droger zoveel energie verbruikt, raden we het af om er een aan te schaffen. De luchtafvoerdroger droogt ook met een verwarmingselement op een hoge temperatuur.

Bij dit soort wasdroger kan het vocht echter niet opgevangen worden in een waterreservoir en hij kan ook niet direct worden aangesloten op de waterafvoer. Afvoerdrogers gebruiken een afvoerslang om de vochtige lucht via een raam of een gat in de muur naar buiten te leiden.

Conclusie; de verschillende wasdrogers vergelijken

Wij zijn een groot fan van warmtepompdrogers om dat ze het laagste energieverbruik hebben. In aanschaf is de warmtepompdroger duurder dan de rest, maar omdat ze zo energiezuinig drogen is dit toch vaak de meest voordelige keuze. Een energiezuinige wasdroger is namelijk niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In aanschaf zijn deze apparaten vaak iets duurder, maar omdat ze je energiekosten laag houden kun je er juist geld mee besparen.

Een warmtepompdroger met energieklasse A+++ verbruikt zo weinig stroom dat het je jaarlijks een besparing van wel 75 euro kunt opleveren. Over de gehele levensduur van de wasdroger (gemiddeld 12 jaar) kan dat oplopen tot wel 900 euro. Om die reden is een investering in een warmtepompdroger absoluut de moeite waard.

Uiteraard bepaal je uiteindelijk zelf wat de juiste wasdroger is voor jou. Wellicht vind je het belangrijk dat je droger snel klaar is en niet te veel kost – dan is een gewone condensdroger wellicht een betere keuze. Heb je vragen of wil je advies? Schroom niet om contact op te nemen met ons of je leverancier!