Waarom start mijn vaatwasser niet

Start je vaatwasser niet? Dan heeft die meestal drie redenen, namelijk: De vaatwasser krijgt geen of te weinig stroom, de deur van de vaatwasser zit niet goed dicht of de vaatwasser heeft een probleem met de waterinlaat. 

Vaatwasser vragen

De vaatwasser start niet: de oorzaken

Sommige oorzaken van een vaatwasser die niet start kun je gemakkelijk zelf oplossen. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet!

De vaatwasser krijgt stroom te weinig (of helemaal niet)

De meest voorkomende oorzaak van een vaatwasser die niet start is het gebrek aan stroom. Een vaatwasser heeft namelijk net als ieder ander elektrisch product voldoende stroom nodig om te werken. Ga de onderstaande stappen af om vast te stellen of je vaatwasser genoeg stroom krijgt.

Controleer eerst of de stekker goed wel in het stopcontact zit. Is dat het geval? Kijk dan of de vaatwasser aangesloten is op zijn eigen groep. Als er meerdere apparaten op dezelfde groep zijn aangesloten kan het zijn dat er niet genoeg vermogen is om de vaatwasser te laten werken.

Test daarna of het stopcontact stroom levert. Sluit een ander apparaat aan en kijk of deze wel werkt. Bij een dubbel stopcontact moet je allebei de outlets testen. Werkt dit niet en zit je stopcontact naast de watertoevoer? Dan kan er sprake zijn van waterschade. Schakel hiervoor altijd een elektricien in of kijk of je via de chat functie van de fabrikant assistentie kan krijgen.

De vaatwasser start niet omdat de deur niet goed dicht zit

Een vaatwasser start niet met een open deur. Dit is om te voorkomen dat al het afwaswater op je keukenvloer terechtkomt. Controleer of de deur gesloten is. Het kan zijn dat de deurbeveiliging ingeschakeld is, waardoor je de deur iets harder moet sluiten. Zit de deur goed gesloten en start je vaatwasser nog steeds niet? Dan is dit niet het probleem.

Je hebt een probleem met de waterinlaat

Als je vaatwasser niet start is het ook belangrijk dat je de waterinlaat controleert. Het kan namelijk zijn dat de vaatwasser geen water krijgt, waardoor hij niet wil starten. Het licht brandt in het bedieningspaneel om je te waarschuwen dat er iets met de watertoevoer aan de hand is.

Sluit de hoofdkraan af, koppen de watertoevoer los en controleer of iets de watertoevoer blokkeert door een lang voorwerp in de waterinlaat te steken. Je zal eventuele blokkades kunnen voelen en eventueel ook meteen wegtrekken.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...