Afmetingen wasmachine

Een wasmachine is ongeveer 60 centimeter breed, en ongeveer 85 centimeter hoog. De diepte van een wasmachine ligt tussen de 60 en 70 centimeter. Hoe hoger het vulgewicht van de wasmachine, hoe groter de wasmachine is. 

Afmetingen wasmachine

Standaard wasmachine afmetingen

Meestal hebben wasmachines een standaard hoogte en breedte, maar qua diepte zit er nog wel eens een verschil in. Hoe diep je wasmachine is, geeft vaak aan wat het vulgewicht van de trommel is – meer diepte betekent vaak meer capaciteit. Een ander aspect van een wasmachine dat de afmetingen beïnvloed, is of het om een bovenlader of een voorlader gaat. Hieronder lees je wat de standaard afmetingen zijn voor beide type wasmachines, en verderop lees je wat precies de verschillen zijn tussen een voorlader en bovenlader. Om de exacte afmetingen van je nieuwe wasmachine te achterhalen, kun je het beste op de productpagina van het model kijken of in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine.
Voorlader
  • 85 cm hoog
  • 60 cm breed
  • 40 - 70 cm diep
Bovenlader
  • 90 cm hoog
  • 40 cm breed
  • 60 cm diep

Standaard wasmachine hoogte

Voorlader wasmachines hebben een standaard hoogte van 85 cm. Dit is voor ieder model gelijk.

Een bovenlader heeft een hoogte van 90 cm. Houd er – met bijvoorbeeld planken, wel rekening mee dat de deur naar boven opent – houd hier voldoende ruimte voor vrij.

Standaard wasmachine breedte

Elke voorlader wasmachines heeft een standaard breedte van 60 cm.

Ondanks dat bovenladers qua hoogte meer plek in beslag nemen, zijn ze in de breedte een stuk smaller. Bovenlader wasmachines hebben een standaard breedte van 40 cm.

Standaard wasmachine diepte

De gemiddelde diepte van beide type wasmachines is 60 cm. Bij vrijwel alle bovenlader wasmachines is de diepte 60 cm, maar bij voorladers kan er een flink verschil in zitten. Het begint al bij een diepte van 40 cm en het kan oplopen tot wel 70 cm.

De diepte van de wasmachine zegt meestal iets over het vulgewicht, ook wel capaciteit genoemd – hoeveel kilo wasgoed er in de trommel past. Een diepe wasmachine kan meer wasgoed tegelijkertijd wassen.

Bij het plaatsen van een wasmachine moet je bij een voorlader ook rekening houden met de openslaande deur. Zorg ervoor dat deze genoeg ruimte heeft zodat je gemakkelijk je wasgoed uit kunt laden na het wassen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wat is het verschil tussen de afmetingen van een voorlader en een bovenlader

De voorlader is met uitstek de meest voorkomende wasmachine. Hierbij zit de deur van de wasmachine aan de voorkant. Dit is handig omdat je er gemakkelijk een droger bovenop plaatst, of hem in een kast of nis in je keuken zet. Op die manier is het apparaat mooi en eenvoudig opgeborgen. Houd er bij voorlader wasmachines wel rekening mee dat de deur voldoende ruimte nodig heeft om open te slaan. De meeste wasmachine merken bieden alleen wasmachines met een deur die naar links opent. Wil jij een wasmachine kopen met een deur die naar rechts opent, dan heb je minder keuze. In dat geval kun je het beste kijken naar Miele wasmachines.

Als je niet zoveel ruimte hebt voor een wasmachine, is een bovenlader ideaal. Deze zijn vaak hoger dan voorladers (90 cm), maar qua breedte (40cm) en diepte (60cm) kleiner. Bij bovenlader wasmachines zit de deur aan de bovenkant, wat het uitladen van het wasgoed nog makkelijker maakt. Het vulgewicht van deze apparaten is maximaal 7 kilo – dit geeft je genoeg ruimte in de trommel voor het wasgoed van een klein huishouden, maar als je een groter gezin hebt is deze machine waarschijnlijk te klein.