Afmetingen wasmachine

Er zit weinig verschil in de afmetingen van wasmachines. De afmetingen van een wasmachine zijn: 

Hoogte: 85 centimeter
Breedte: 60 centimeter
Diepte: 60 – 70 centimeter

Houdt er daarnaast rekening mee: hoe hoger het vulgewicht van de wasmachine, hoe groter de wasmachine is. 

Afmetingen wasmachine

Hoe groot is een wasmachine

Meestal hebben wasmachines een standaard hoogte en breedte, maar qua diepte zit er nog wel eens een verschil in. Hoe diep je wasmachine is, geeft vaak aan wat het vulgewicht van de trommel is – meer diepte betekent vaak meer capaciteit. Een ander aspect van een wasmachine dat de afmetingen beïnvloed, is of het om een bovenlader of een voorlader gaat. Hieronder lees je wat de standaard afmetingen zijn voor beide type wasmachines, en verderop lees je wat precies de verschillen zijn tussen een voorlader en bovenlader. Om de exacte afmetingen van je nieuwe wasmachine te achterhalen, kun je het beste op de productpagina van het model kijken of in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine.

Wasmachine hoogte

Voorlader wasmachines hebben een hoogte van 85 cmHierbij hebben we het over een voorlader wasmachine; een wasmachine met de deur aan de voorzijde van de trommel. De meeste wasmachines zijn voorlader modellen. De standaard hoogte van 85 cm is voor ieder model gelijk.

Voor bovenlader wasmachines, die de deur aan de bovenzijde hebben, gelden andere standaard afmetingen. Een bovenlader heeft een hoogte van 90 cm. Het nadeel is wel dat je bij een bovenlader wasmachine, de droger er niet bovenop kunt plaatsen – wat bij de meeste voorladers wel kan.  Houd er ook- met bijvoorbeeld planken, wel rekening mee dat de deur naar boven opent – houd hier voldoende ruimte voor vrij.

Wasmachine breedte

De standaard breedte van een voorlader wasmachine is 60 cm. Dit geldt over het algemeen voor voorladers; wasmachines die je deur aan de voorzijde van de trommel hebben zitten. 

Bovenlader wasmachines, die de opening aan de bovenzijde van de trommel hebben zitten, zijn over het algemeen een stuk smaller en iets hoger. Bovenlader wasmachines hebben een standaard breedte van 40 cm. Hierdoor is de trommel van een bovenlader wasmachine kleiner, waardoor er minder wasgoed per wasbeurt in past. Ondanks dat bovenladers qua hoogte meer plek in beslag nemen, zijn ze in de breedte een stuk smaller. 

Wasmachine diepte

Hoe diep een wasmachine is, verschilt per model. Allereest is er een verschil tussen voorladers en bovenladers.  De gemiddelde diepte van beide type wasmachines is 60 cm.

Bij bovenlader wasmachines, die de opening naar de trommel aan de bovenzijde hebben zitten, zijn de afmetingen niet variabel. Bovenladers hebben vrijwel altijd een diepte van 60 cm

Voorlader wasmachines, die de deur aan de voorkant van de trommel hebben zitten, hebben een diepte tussen de 60 en 70 cm, inclusief uitsteeksels. Vaak geldt dat hoe dieper de wasmachine is, hoe groter de trommel is. Een diepere wasmachine heeft daardoor in de meeste gevallen een groter vulgewicht; ruimte voor meer wasgoed per wasbeurt.

Bij het plaatsen van een wasmachine moet je bij een voorlader ook rekening houden met de openslaande deur. Zorg ervoor dat deze genoeg ruimte heeft zodat je gemakkelijk je wasgoed uit kunt laden na het wassen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wat is het verschil tussen de afmetingen van een voorlader en een bovenlader

De voorlader is met uitstek de meest voorkomende wasmachine. Hierbij zit de deur van de wasmachine aan de voorkant. Dit is handig omdat je er gemakkelijk een droger bovenop plaatst, of hem in een kast of nis in je keuken zet. Op die manier is het apparaat mooi en eenvoudig opgeborgen. Houd er bij voorlader wasmachines wel rekening mee dat de deur voldoende ruimte nodig heeft om open te slaan. De meeste wasmachine merken bieden alleen wasmachines met een deur die naar links opent. Wil jij een wasmachine kopen met een deur die naar rechts opent, dan heb je minder keuze. In dat geval kun je het beste kijken naar Miele wasmachines.

Als je niet zoveel ruimte hebt voor een wasmachine, is een bovenlader ideaal. Deze zijn vaak hoger dan voorladers (90 cm), maar qua breedte (40cm) en diepte (60cm) kleiner. Bij bovenlader wasmachines zit de deur aan de bovenkant, wat het uitladen van het wasgoed nog makkelijker maakt. Het vulgewicht van deze apparaten is maximaal 7 kilo – dit geeft je genoeg ruimte in de trommel voor het wasgoed van een klein huishouden, maar als je een groter gezin hebt is deze machine waarschijnlijk te klein.

Voorlader
  • 85 cm hoog
  • 60 cm breed
  • 60 - 70 cm diep
Bovenlader
  • 90 cm hoog
  • 40 cm breed
  • 60 cm diep