Wasmachine centrifugeert niet

Je wasmachine centrifugeert niet en dat resulteert in onhandig nat wasgoed. De oorzaken van dit probleem kunnen variëren, van een onbalans in de trommel door een overmatige hoeveelheid wasgoed, tot een geblokkeerd filter of afvoerslang. Versleten koolborstels kunnen ook aan de basis liggen van dit probleem, maar deze zijn relatief betaalbaar om te vervangen, waardoor je wasmachine weer voor enkele jaren klaar is voor gebruik. De oplossingen kunnen variëren van het herverdelen van de was in de trommel, het reinigen van de pomp of afvoerslang tot het vervangen van de koolborstels. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om een professional in te schakelen. Deze pagina legt uit welke oorzaken er zijn en hoe je het probleem zelf kunt aanpakken.

Wasmachine centrifugeert niet

Waarom centrifugeert mijn wasmachine niet

Als je merkt dat je wasmachine niet centrifugeert, zijn er een aantal mogelijke oorzaken die je zelf kunt controleren voordat je een professional belt. Hier onder hebben we de meest voorkomende redenen voor je verzameld en daar kun je ook de passende oplossing bij vinden. Onthoud wel, veiligheid eerst! Trek altijd eerst de stekker uit het stopcontact voordat je aan je wasmachine werkt.

Koolborstels versleten

Een mogelijke reden waarom je wasmachine niet centrifugeert, kan te maken hebben met versleten koolborstels. Koolborstels zijn een cruciaal onderdeel van de motor van je wasmachine, ze zorgen ervoor dat de trommel draait. Wanneer deze versleten zijn, kan het zo zijn dat de wasmachine draait en pompt, maar de trommel niet snel genoeg draait om te centrifugeren.

Versleten koolborstels kunnen worden geïdentificeerd door een aantal symptomen. De meest voorkomende is dat de wasmachine wel water vult en afpompt, maar de trommel niet of nauwelijks draait tijdens een wasbeurt. Soms kun je ook een vonkend of knetterend geluid uit de motor horen, wat een teken kan zijn dat de koolborstels hun beste tijd gehad hebben.

Als je vermoedt dat de koolborstels versleten zijn, is het verstandig om een professional in te schakelen. Het vervangen van koolborstels is een taak die enige technische kennis en vaardigheden vereist. Zorg ervoor dat je het juiste type koolborstels voor jouw specifieke wasmachinemodel aanschaft. Het vervangen van de koolborstels kan een efficiënte en relatief goedkope manier zijn om je wasmachine weer werkend te krijgen.

Wasmachine pompt niet goed

Het kan ook zijn dat je wasmachine niet goed pompt. Voor een succesvolle centrifugeercyclus moet de wasmachine eerst het water uit het wasgoed pompen. Als de wasmachine niet goed pompt, kan hij besluiten om niet te centrifugeren om waterschade te voorkomen. Controleer of er iets in de pomp zit dat de afvoer blokkeert.

Volg hiervoor de onderstaande stappen:

  1. Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat de wasmachine is losgekoppeld van het elektriciteitsnet voordat je met de machine gaat werken. Dit is een belangrijke veiligheidsmaatregel om elektrische schokken te voorkomen.
  2. Bereid je voor op water: Houd handdoeken bij de hand voor het geval er water uit de machine komt wanneer je de pomp opent.
  3. Zoek het filter: Zoek naar het filter van de pomp. Deze bevindt zich meestal aan de voorkant van de wasmachine aan de onderkant, maar kan bij sommige modellen ook aan de achterkant zitten. Je zou een klein klepje moeten zien dat je kunt openen.
  4. Open het filter: Draai het filter tegen de klok in om het te openen. Wees voorbereid op water dat eruit kan komen.
  5. Controleer het filter en de pomp: Kijk in het filter en de pomp om te zien of er iets in zit dat de pomp kan blokkeren. Dit kunnen voorwerpen zijn zoals munten, knopen of kleine kledingstukken die tijdens het wassen zijn losgeraakt.
  6. Maak het filter en de pomp schoon: Als er iets in de pomp of het filter zit, verwijder dit dan voorzichtig. Maak ook het filter schoon voordat je het terugplaatst.
  7. Plaats het filter terug: Draai het filter terug op zijn plaats. Zorg ervoor dat het goed vastzit om lekkages te voorkomen.
  8. Test de wasmachine: Sluit de wasmachine weer aan en doe een snelle wascyclus om te controleren of het probleem is opgelost.

Afvoerslang zit verstopt

De afvoerslang zit misschien verstopt. Ook hier geldt dat de wasmachine het water moet afvoeren voordat hij kan centrifugeren. Als de afvoerslang verstopt is, kan het water niet weg en zal de machine niet gaan centrifugeren. Het kan handig zijn om te controleren of er geen knik in de slang zit of dat er iets in de slang zit dat de waterstroom blokkeert.

Trommel is uit balans

Het kan zijn dat de wasmachine centrifugeert soms, maar andere keren niet. Dit kan te maken hebben met een onbalans in de trommel. Als er te veel of te grote stukken wasgoed aan één kant van de trommel zitten, kan de wasmachine besluiten om niet te centrifugeren om schade aan de machine te voorkomen. Probeer de was beter te verdelen in de trommel.

Elektronische problemen

Ten slotte kunnen er ook elektronische problemen zijn. Moderne wasmachines zijn complexe apparaten en een elektronische fout kan ertoe leiden dat de wasmachine niet centrifugeert. In dit geval is het het beste om een professional in te schakelen om de machine te onderzoeken en te repareren.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Veelgestelde vragen wanneer je wasmachine niet centrifugeert

Heb je een wasmachine die niet centrifugeert, maar weet je nog steeds niet helemaal zeker wat daarvan de oorzaak is? Lees dan hier welke vragen andere consumenten vaak stellen, misschien zit het verlossende antwoord voor jou er wel tussen!

Wat moet je doen als je wasmachine niet centrifugeert?

Als je wasmachine niet centrifugeert, kan dat aan verschillende dingen liggen. Begin met het controleren of de afvoerbuis niet geblokkeerd is. Soms kan vuil of een voorwerp het water blokkeren en voorkomen dat de wasmachine kan centrifugeren. Als dit het geval is, kan het helpen om de afvoerbuis te reinigen om het probleem op te lossen. Het kan ook zijn dat de wasmachine vol zit met te veel was, wat ook het centrifugeren kan belemmeren. Probeer in dat geval wat was te verwijderen en laat de machine opnieuw draaien. Is je probleem na het volgen van al deze stappen nog steeds niet opgelost? Dan is het tijd om professionele hulp in te schakelen.

Waarom centrifugeert mijn wasmachine soms niet?

Wanneer het geen constant probleem is dat je wasmachine niet centrifugeert, dan kunnen er meerdere redenen aangewezen worden. Een van de meest voorkomende oorzaken is dat de machine te vol zit met wasgoed. Dit kan ervoor zorgen dat de machine uit balans raakt en niet kan centrifugeren. Een andere mogelijke oorzaak is een verstopte afvoerbuis, die kan voorkomen dat het water goed kan weglopen. In beide gevallen kan het reinigen van de afvoerbuis of het verwijderen van wat was uit de machine het probleem vaak oplossen.

Wat te doen als je was nat uit de wasmachine komt?

Als je was kletsnat uit de wasmachine komt, betekent dit meestal dat de machine niet goed heeft gecentrifugeerd. Dit kan komen doordat de machine te vol zit met was, waardoor hij niet in staat is om goed te centrifugeren. Het kan ook zijn dat de afvoerbuis geblokkeerd is, wat voorkomt dat het water efficiënt kan worden afgevoerd. Je kunt proberen om wat was te verwijderen en de machine opnieuw te laten draaien, of de afvoerbuis te reinigen om te zien of dat het probleem oplost. Als het probleem aanhoudt, is het misschien tijd om een professional in te schakelen.