Smalle wasmachine

Een smalle wasmachine is tussen de 40 en 46 cm breed. De meeste smalle wasmachines zijn bovenlader wasmachines. Dit komt om dat ze een stuk smaller zijn dan voorlader wasmachines, welke gemiddeld 60 cm breed zijn.

Opzoek naar een smalle wasmachine? Kijk hieronder voor een lijst van de beste smalle wasmachine van 2024

SMalle wasmachine

Smalle wasmachine kopen - bovenlader wasmachines

Een smalle wasmachine is vrijwel altijd een bovenlader wasmachine.

Een bovenlader wasmachine heeft, in tegenstelling tot een voorlader, de deur aan de bovenzijde zitten. Naast dat bovenladers smaller zijn dan de meeste voorladers, zijn ze ook iets hoger. Hierdoor hoef je minder te bukken bij het in- en uitladen van je wasgoed. Bovenladers hebben een breedte van 40 cm en een hoogte van 90 cm. Een voorlader is ongeveer 60 cm breed en 85 cm hoog.

Door het verschil in breedte, kan het zijn dat een bovenlader beter bij jou past. Niet ieder huis heeft de ruimte voor een grote wasmachine, dus dan is het fijn dat er ook kleine wasmachines zijn in de vorm van een bovenlader.

Het verschil in hoogte lijkt niet groot, maar voor mensen met rugklachten kan een wasmachine bovenlader een hoop schelen. Omdat de deur aan de bovenkant van het apparaat zit, hoef je namelijk niet zo diep meer te bukken om je trommel uit te laden. Wasgoed, vooral als het nog nat is, kan erg zwaar zijn. Een bovenlader kan het in dat geval een stuk makkelijker maken om de was te doen.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Smalle wasmachine

Beste smalle wasmachine van 2024

Als je simpelweg op zoek bent naar een goede wasmachine bovenlader, is dit waar je moet zijn! In de volgende lijst hebben we namelijk de beste bovenladers van 2024 op een rijtje gezet. Bij het selecteren van deze wasmachines hebben we onder andere gekeken naar: 

Het toerental, geluidsniveau, de energieklasse, alle verschillende wasprogramma’s en de beoordeling door klanten. Staat jouw nieuwe bovenlader wasmachine hier tussen?

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Het verschil tussen een normale en smalle wasmachine

Er zijn twee veel voorkomende formaten: een normale wasmachine en een smalle wasmachine (ook wel bovenlader wasmachine genoemd). De afmetingen van deze wasmachines verschillen en het is daarom belangrijk om te weten wat het verschil is tussen deze twee opties. In de onderstaande tabel worden de gemiddelde afmetingen van een normale en een smalle wasmachine vergeleken, zodat je een beter beeld krijgt van welke optie het beste bij jou past.

Dimensie
  • Lengte
  • Breedte
  • Diepte
Smal
  • 90cm
  • 40cm
  • 55cm
Normaal
  • 85cm
  • 60cm
  • 55cm

Smalle wasmachine kopen: waar let je op

Het type wasmachine (voorlader of bovenlader) is uiteraard erg belangrijk bij het uitzoeken van een nieuwe wasmachine. Maar zo zijn er nog meer dingen waar je goed over na moet denken voor je een nieuwe smalle wasmachine aanschaft. Hieronder lees je onze tips voor het kopen van een bovenlader wasmachine. Wees je er wel van bewust dat er veel minder bovenladers verkocht worden dan voorladers. Om die reden zijn je opties enigszins beperkt.

Vulgewicht

Aan het vulgewicht van een wasmachine kun je aflezen hoeveel kg wasgoed er in de trommel past. Dit wordt ook wel de capaciteit van de wasmachine genoemd. Hoeveel vulgewicht je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van de huishouden speelt daarin de grootste rol. Voor een single of een stel raden we een wasmachine met een capaciteit van 6 kg of 7 kg vulgewicht aan. Voor een klein gezin, is een vulgewicht van 8 kg beter. Als je huishouden 5 personen of meer telt, kun je het beste kijken naar wasmachines met een vulgewicht van 9 kg of 10 kg.

Vanwege het kleine formaat van de bovenlader wasmachine, is de trommel kleiner en is er minder ruimte voor wasgoed. Bovenladers hebben meestal een maximaal vulgewicht van 6 kg, met enkele uitzonderingen met een capaciteit van 7 kg wasgoed.

Energieklasse

De energieklasse geeft aan hoe zuinig een wasmachine omgaat met elektriciteit. Vaak zijn energiezuinige wasmachines in aanschaf iets duurder, maar in maandlasten kunnen ze je juist geld besparen. Ze houden je rekeningen namelijk mooi laag. Energiezuinige wasmachines hebben energieklasse A, B of C. Helaas zijn bovenlader wasmachines lang niet altijd zuinig met elektriciteit. Er zijn bovenlader met energieklasse C, maar energieklasse D en F komen vaker voor.

Toerental

Het toerental geeft aan hoeveel rondes de trommel van een wasmachine maakt per minuut tijdens het centrifugeren. Hoe hoger het aantal toeren, hoe droger je was uit de wasmachine komt. Bij een toerental van 1600 rpm (rouds per minute) wordt je wasgoed zo droog mogelijk. Smalle wasmachines hebben echter vaak een lager toerental. De meeste draaien met 1200 rpm of 1300 rpm. Na het centrifugeren kun je er zelf voor kiezen of je je wasgoed in de droger stopt of ophangt en aan de lucht laat droger. Ter vergelijking – de meeste voorlader wasmachines maken 1400 toeren per minuut in de centrifuge.

Geluidsniveau

De centrifuge van een wasmachine kan best een hoop lawaai maken. Als je graag wilt weten hoe luid jouw nieuwe wasmachine is, kijkt je daarvoor naar het geluidsniveau. Dit geeft in decibel (dB) aan hoeveel geluid de wasmachine produceert wanneer hij op z’n luidste is – wanneer de centrifuge aanstaat. 78 dB of meer wordt gezien als luid, 74 dB tot 77 dB wordt gezien als normaal, 72 dB en 73 dB als stil en 71 dB en minder als extra stil. Een bovenlader wasmachine kan ik elk van deze categorieën vallen.

Wasprogramma's

Er zijn steeds meer verschillende wasprogramma’s voor allerlei soorten artikelen en wasgoed. Afhankelijk van wat er in jouw kledingkast hangt, heb je wellicht behoefte aan zo’n specifiek wasprogramma. Denk hierbij aan speciale wasprogramma’s voor dons, jeans, overhemden, sportkleding of in verband met allergieën.

Gebruiksgemak

De technologie van wasmachines wordt met de dag beter. Ze bieden ons steeds meer opties en functies om het wassen gemakkelijker te maken. Voor een wasmachine bovenlader kun je hierbij denken aan een beladingssensor, resttijdindicator, startuitstel en tussentijds was toevoegen. Zouden deze mogelijkheden jou kunnen helpen bij het wassen? Kies dan voor een bovenlader die over deze functies beschikt.

Voor- en nadelen smalle wasmachine

De bovenlader kent verschillende voor- en nadelen. Verspreid over dit artikel kun je ze allemaal terug vinden. Als conclusie geven we je graag een overzicht van alle voors en tegens van de bovenlader wasmachine. Hopelijk helpt het je de knoop door te hakken!

Voordelen

  • Een bovenlader neemt minder plek in beslag omdat hij smaller is, slechts 40 cm breed.
  • Hij is hoger en de deur zit aan de bovenkant, waardoor je makkelijker bij de trommel kunt en minder hoeft te bukken.
  • Ze hebben een vulgewicht van 6 kg of 7 kg, en zijn hierom perfect voor een huishouden met 1 of 2 personen.

Nadelen

  • De meeste wasmachines die verkocht worden, zijn voorladers. Hierdoor heb je minder opties als je je zinnen hebt gezet op een bovenlader wasmachine.
  • Je hebt minder opties qua vulgewicht, dit is maximaal 7 kg.
  • Omdat de opening aan de bovenkant zit, kun je er geen droger op plaatsen.
  • Ze hebben vaak een lager toerental, meestal met slechts 1200 toeren per minuut.
  • Er zijn energiezuinige bovenladers beschikbaar, maar de meest zuinige bovenlader heeft energieklasse C.