Vaatwasser voor een groot gezin

Wat maakt een vaatwasser geschikt voor een groot gezin? Een vaatwasser met 14 of 15 couverts is perfect voor een gezin van meer dan 4 personen. Een couvert is een setje bestek voor 1 persoon, dat betekent dat er dus 14/15 setjes bestek in de vaatwasser kunnen. 

Op deze pagina lees je alles over vaatwassers voor een huishouden van meer dan 5 personen. Ook zullen wij de beste vrijstaande, inbouw en onderbouw vaatwasser voor een groot gezin van 2024 aan jou laten zien.

Vaatwasser voor een gezin

Beste vaatwassers voor een groot gezin van 2024

Wanneer je op zoek bent naar een vaatwasser voor een groot huishouden, moet je over een aantal factoren nadenken. Bijvoorbeeld het aantal verschillende programma’s, het aantal couverts, het energielabel en eventuele extra functies waarbij bijvoorbeeld het glansspoelmiddel bijgevuld wordt als het op is. Het aanbod op de markt is groot en als consument heb je ontzettend veel keuze.

Met andere woorden, het uitzoeken van een nieuwe vaatwasser is zo gemakkelijk nog niet. Om je zoektocht alvast op gang te helpen, hebben we hier een overzicht van de beste vaatwassers voor een groot gezin voor je gemaakt.

Vind een nieuwe vaatwasser

Maak een keuze tussen de een van de beste vaatwassers van 2024 of doe de eenvoudige keuzehulp en vind je nieuwe vaatwasser.

Vind de perfecte vaatwasser

Alle best geteste vaatwassers

Beste vrijstaande vaatwassers voor een groot gezin van 2024

Het grootste voordeel van een vrijstaande vaatwasser is dat je geen keukenkastje hoeft op te offeren. Houd er wel rekening mee dat je een vrijstaande vaatwasser niet zomaar overal kunt neerzetten, je hebt altijd een aansluiting voor water en elektriciteit nodig. Een vrijstaand model is vaak een goede vaatwasser voor een groot gezin, omdat ze vaak net iets groter zin dan een inbouwvaatwasser.

Ben jij op zoek naar de vrijstaande vaatwasser die perfect schone vaat oplevert? Kijk dan eens naar de beste vrijstaande vaatwassers voor een groot gezin van 2024.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Beste inbouw vaatwassers voor een groot gezin van 2024

Als je kiest voor een inbouw vaatwasser, moet je er rekening mee houden dat je een keukenkastje en dus opbergruimte moet opofferen. Daarbij moet je de keuze maken tussen een volledig geïntegreerd model en een vaatwasser waarbij je het bedieningspaneel aan de buitenkant kunt zien. Wat voor jou de beste keuze is, hangt volledig af van wat je mooi vindt. Een volledig geïntegreerd model gaat volledig op in het design van je keuken, terwijl je bij de andere optie altijd kunt zien dat er een vaatwasser in je keuken zit. Het bedieningspaneel aan de buitenkant heeft wel als voordeel dat je altijd kunt zien welk programma aan staat, hoe lang een programma nog duurt en op welke temperatuur je vuile vaat wordt gewassen. Houd er wel rekening mee dat een volledig geïntegreerd apparaat vaak een van de duurdere modellen is.

Hier onder vind je een lijstje van de beste inbouw vaatwassers voor een groot gezin van 2024, deze zijn bij ons als beste uit de test gekomen!

Beste onderbouw vaatwassers voor een groot gezin van 2024

Een onderbouw vaatwasser zit onder je keukenblok, maar de voorkant wordt niet bedekt door een frontpaneel van je keuken. Je kijkt dus altijd tegen de witte of grijze voorkant van de vaatwasser aan. In sommige keukens staat dit heel goed, bijvoorbeeld als je voor een meer industrieel design hebt gekozen. In een landelijke keuken kan het juist minder mooi zijn.

Om je een idee te geven van de verschillende soorten onderbouw vaatwassers die er op de markt beschikbaar zijn, hebben we hier een overzicht van de beste onderbouw vaatwassers voor een groot gezin van 2024 voor je gemaakt.

Het aantal couverts van je grote vaatwasser kiezen

Bij de aanschaf van een grote vaatwasser is het van belang om rekening te houden met de capaciteit in termen van het aantal couverts. Een couvert staat gelijk aan één set van servies, bestek en glazen voor één persoon. Het kiezen van de juiste grootte is van belang om voldoende ruimte te hebben voor de vuile vaat. Een te kleine vaatwasser kan resulteren in frequente wasbeurten, terwijl een te grote vaatwasser onnodig water en energie zal verspillen. Het is dus essentieel om de juiste grootte te kiezen, zodat de vaatwasser optimaal gebruikt kan worden. Hieronder wordt een tabel weergegeven die het aantal couverts afzet tegen de grootte van het huishouden, wat kan helpen bij het bepalen van de juiste grootte van de vaatwasser.

Huishouden
 • 1-2 personen
 • 3-4 personen
 • 5+ personen
Aantal couverts
 • 6-11
 • 12-13
 • 14-15

Verschillende vaatwasser groottes

Het kiezen van de juiste vaatwasser hangt vaak af van de hoeveelheid afwas die je dagelijks hebt en de ruimte die je beschikbaar hebt in je keuken. Hier volgt een uitleg over de eigenschappen van de verschillende vaatwasser groottes:

1. Grote vaatwasser / XL Vaatwasser:

 1. Capaciteit: Deze vaatwassers hebben meestal een capaciteit die geschikt is voor huishoudens van 4-6 personen. Ze kunnen ongeveer 12-14 couverts (een set van bestek, bord, glas en kopje voor één persoon) per wasbeurt aan.
 2. Afmetingen: Over het algemeen hebben grote of XL vaatwassers een standaard breedte van ongeveer 60 cm.
 3. Kenmerken: Ze hebben vaak verschillende wasprogramma’s en opties voor intensieve wasbeurten of eco-wasbeurten. Ook beschikken ze vaak over uitstelbare starttijden en sensoren die het water- en energieverbruik aanpassen aan de lading.
 4. Ruimte-indeling: De indeling met flexibele rekken, verstelbare lades en neerklapbare plateaus is gebruikelijk, waardoor ze kunnen worden aangepast aan grotere potten, pannen en schalen.

2. Extra grote vaatwasser / XXL vaatwasser:

 1. Capaciteit: Deze zijn ideaal voor grotere huishoudens of mensen die vaak gasten ontvangen. Ze kunnen meer dan 14 couverts per wasbeurt aan, waardoor ze perfect zijn voor feestjes of grote gezinsdiners.
 2. Afmetingen: De breedte kan variëren, maar is vaak breder dan de standaard 60 cm. Ze zijn ontworpen voor ruimere keukens of commerciële instellingen.
 3. Kenmerken: Naast de standaardfuncties van een XL vaatwasser, kunnen deze modellen extra functies hebben zoals intensievere wascycli, specifieke zones voor sterk vervuilde items of geavanceerde filtratiesystemen. Ze kunnen ook beschikken over technologieën die snellere wascycli mogelijk maken.
 4. Ruimte-indeling: De XXL vaatwassers bieden maximale flexibiliteit met meer lades, rekken en aanpassingsmogelijkheden, zodat zelfs de grootste potten en schalen er gemakkelijk in passen.

Bij het kiezen van de juiste vaatwasser moet je rekening houden met zowel de grootte van je huishouden als de beschikbare ruimte in je keuken. Elk formaat heeft zijn eigen voordelen, afhankelijk van je specifieke behoeften.

Wanneer is een vaatwasser geschikt voor een groot gezin

Een smalle vaatwasser is erg handig wanneer je weinig ruimte hebt in de keuken, maar voor een groot huishouden is dit niet de beste optie. Je zal namelijk niet genoeg plek hebben om al je vuile vaat in één keer af te wassen. Het gevolg daarvan is dat je alsnog een groot gedeelte van je vaat met de hand moet afwassen of een extra halve belading moet draaien. De reden dat je een vaatwasser hebt gekocht is vaak om tijd te besparen, waardoor dit niet echt handig is.

Aantal couverts

Welke vaatwasser geschikt is voor jouw gezin, hangt af van de vaat die je erin kwijt kan. Bij een kleine vaatwasser kan je ongeveer 8 couverts tegelijk afwassen. Een XL vaatwasser heeft ruimte voor ongeveer 12 couverts, terwijl een XXL vaatwasser tot wel 14 couverts kwijt kan. Een enkele couvert staat gelijk aan één bord, één glas en een setje bestek. XXL vaatwassers kunnen dus ten minste 14 borden kwijt, of de helft en grote pannen en potten.

Extra besteklade

Het is ook verstandig om na te denken over een aparte besteklade. Hierin kan je meestal veel meer bestek kwijt dan in een mandje in de onderste lade en daarbij neemt een lade ook minder ruimte in. Zo houd je voldoende ruimte over voor de rest van de vaat.

Energiezuinige vaatwasser

Ook een energiezuinige vaatwasser is een goede optie. De meeste vaatwassers die energiezuinig zijn, hebben namelijk een veel lager waterverbruik dan wanneer je veel vaat met de hand afwast. Een goede afwasmachine is dan niet alleen handiger, maar ook nog eens voordeliger.

Hoge vaatwasser

Tot slot is een hoge vaatwasser een optie. Deze kan worden geplaatst onder een hoger aanrechtblad of vrijstaand als los onderdeel. Het apparaat neemt minder ruimte in in de breedte, biedt meer ruimte in de hoogte. Dit is een handige oplossing voor als je niet te veel ruimte wil opofferen. De vaatwasser komt in sommige gevallen iets hoger uit dan het aanrechtblad, wat niet altijd mooi is. Denk dus goed na over waar de de vaatwasser wil neerzetten.