Energieverbruik wasdroger
Het gemiddelde verbruik van een wasdroger in wattage is ongeveer 2400 watt. Als je je dan afvraagt wat een enkele droog beurt kost, dan kun je ongeveer uitgaan van een bedrag tussen de 15 en 50 cent.
Hoeveel energie verbruikt een droger
Kies een wasdroger met genoeg vulgewicht.
De meest energiezuinige manier om je was te drogen, is uiteraard het ophangen van je kleding, handdoeken en beddengoed. Dit kost je helemaal geen elektriciteit en is daarom de beste optie voor je energierekening en het milieu. Echter heeft drogen met een droogrek of waslijn ook z’n nadelen. Het duurt over het algemeen langer voordat je wasgoed gedroogd is, de zon kan je was aantasten, en het kan veel ruimte in beslag nemen. Als je geen tijd of zin hebt om lang te wachten, of je geen plek hebt om je was op te hangen, kan een wasdroger een hele fijne oplossing zijn. ‘Hoeveel energie verbruikt een wasdroger‘, is je vraag? Dat verschilt uiteraard per apparaat.
De technologie lijkt met het jaar beter te worden, waardoor wasdrogers steeds energiezuiniger gaan drogen. Hoe energiezuinig een wasdroger precies is, is grotendeels afhankelijk van het type wasdroger en het energielabel. Ook kun je kijken naar de energiekosten per jaar. We leggen je graag uit hoe allemaal zit.
Ga direct naar
Wasdroger keuzehulp
Energieverbruik verschillende soorten wasdrogers
Er worden op het moment drie verschillende soorten drogers verkocht; de warmtepompdroger, de condensdroger en de (lucht)afvoerdroger. Van deze drie soorten, is de warmtepompdroger met meest energiezuinig. Dit komt omdat hij een warmtepomp en een koelmiddel gebruikt tijdens het drogen, hierdoor ontstaat er een relatief lage droogtemperatuur. Door deze lagere temperatuur blijft het stroomverbruik laag, en blijft ook je kleding langer mooi. De gemiddelde warmtepompdroger is helaas wel duurder in aanschaf dan de meeste andere drogers. Echter, omdat ze zoveel minder energie gebruiken, ben je vaak alsnog goedkoper uit meer een goede warmtepompdroger dan een reguliere condensdroger of afvoerdroger. De condensdroger staat op de tweede plaats als je kijkt naar het energieverbruik. Deze gebruikt een condensor en een elektrisch verwarmingselement.
Hierdoor is je wasgoed sneller droog, maar verbruik je meer stroom en zal je kleding sneller slijten.
De afvoerdroger verbruikt het meeste stroom tijdens het drogen. Dit is een enigszins verouderd type wasdroger, en daarom raden we af luchtafvoerdrogers aan te schaffen.
- Warmtepompdroger 50 euro per jaar
- Condensdroger 120 euro op per jaar
Energielabel wasdrogers
Het energielabel geeft je een indicatie van hoe energiezuinig je wasdroger is. In Nederland heeft een nieuwe wasdroger minimaal label B nodig. Wasdrogers met energielabel C of lager mogen niet meer verkocht worden. Warmtepompdrogers hebben in de meeste gevallen energielabel A++ of A+++, wat inhoudt dat ze zuinig drogen. De condensdroger heeft vaker energielabel B of energielabel A, en wordt daarom niet beschouwd als een energiezuinige wasdroger.
Wasdrogers met een goed energielabel zijn vaak ook duurder in aanschaf dan een minder zuinige wasdroger. Dit weerhoudt sommigen ervan om voor een energiezuinige wasdroger te gaan.
Echter, omdat deze je energiekosten zoveel lager houden, is dit uiteindelijk wel de goedkopere keuze. Zie het als een investering!
- Energielabel A+++ verbruikt 177 kWh per jaar
- Energielabel A++ verbruikt 220 kWh per jaar
- Energielabel B verbruikt 504 kWh per jaar
Energiekosten per jaar
De meeste producenten en leveranciers van wasdrogers vermelden ook de energiekosten per jaar van iedere wasdroger. Veel warmtepompdrogers hebben energieklasse A+++, maar dat betekent niet dat je allemaal exact dezelfde hoeveelheid energie verbruiken. Door te kijken naar het energieverbruik per jaar kun je een vergelijking maken tussen verschillende warmtepompdrogers en zo de meest energiezuinige wasdroger vinden.
- Energielabel A+++ kost 40 euro per jaar
- Energielabel A++ kost 53 euro per jaar
- Energielabel B kost 120 euro per jaar
Beste energiezuinige wasdrogers van 2023
Een zuinige wasdroger kopen? Hier ben je aan het juiste adres! In de onderstaande lijst vind je de beste, meest energiezuinige wasdrogers van 2023. Bij het maken van deze top 5 hebben we uiteraard gekeken naar het energieverbruik van een tal aan nieuwe wasdrogers, maar we keken ook naar het vulgewicht, het geluidsniveau en de verschillende droogprogramma’s – allemaal belangrijk als je een nieuwe droger koopt! Welke warmtepompdroger staat binnenkort jouw was te drogen?
Handige tips om zuiniger te drogen
Het drogen van je was met behulp van een wasdroger kost veel stroomverbruik. Uiteraard is het vele malen zuiniger om je wasgoed op te hangen, maar dit is niet voor iedereen een optie. Om die reden hebben we een aantal tips op een rij gezet om energiezuiniger je wasgoed te drogen met een wasdroger. Energiezuinig drogen is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee; het houdt je energiekosten namelijk mooi laag. Dit zijn onze tips om je verbruik te verminderen:
Vul tot het maximale vulgewicht
Het vulgewicht van een droger geeft aan hoeveel wasgoed er maximaal tegelijkertijd in de trommel past. Door de trommel zo vol mogelijk te stoppen, haal je het optimale en de droogbeurt en je stroomverbruik. Let op: ga niet over het maximale vulgewicht heen! Dit kan schadelijk zijn voor je droger en zorgt er mogelijk voor dat je was niet goed of gelijkmatig droogt.
Ruil je oude wasdroger in
Het klinkt misschien niet heel zuinig of duurzaam om je oude droger te vervangen terwijl hij het nog prima doet, maar misschien verbruikt hij veel meer stroom per droogbeurt dan nodig is. Wil je minder stroom verbruiken? Dan vervang je je oude droger voor een zuinige wasdroger, hiermee kun je in sommige gevallen wel 100 euro per jaar mee besparen.
Dan klinkt een goedkope wasdroger misschien als een goede deal, maar vaak ben je hiermee juist duurder uit. Het gemiddelde energieverbruik van deze apparaten ligt namelijk een stuk hoger, waardoor je energiekosten hoog zullen blijven.
Maak het filter schoon
Als er stof ophoopt in het pluizenfilter van je wasdroger, moet hij harder werken (en dus meer energie verbruiken) om je wasgoed droog te krijgen. Daarnaast vergroot dit de kans om brand. Door het filter met regelmaat schoon te maken kan je droger beter zijn werk doen, gaat hij langer mee en verlaag je je energieverbruik.