Energieverbruik wasdroger

Het gemiddelde verbruik van een wasdroger in wattage is ongeveer 2400 watt. Als je je dan afvraagt wat een enkele droog beurt kost, dan kun je ongeveer uitgaan van een bedrag tussen de 15 en 50 cent. 

Energieverbruik wasdroger

Hoeveel energie verbruikt een droger

Kies een wasdroger met genoeg vulgewicht.

De meest energiezuinige manier om je was te drogen, is uiteraard het ophangen van je kleding, handdoeken en beddengoed. Dit kost je helemaal geen elektriciteit en is daarom de beste optie voor je energierekening en het milieu. Echter heeft drogen met een droogrek of waslijn ook z’n nadelen. Het duurt over het algemeen langer voordat je wasgoed gedroogd is, de zon kan je was aantasten, en het kan veel ruimte in beslag nemen. Als je geen tijd of zin hebt om lang te wachten, of je geen plek hebt om je was op te hangen, kan een wasdroger een hele fijne oplossing zijn. ‘Hoeveel energie verbruikt een wasdroger‘, is je vraag? Dat verschilt uiteraard per apparaat. 

De technologie lijkt met het jaar beter te worden, waardoor wasdrogers steeds energiezuiniger gaan drogen. Hoe energiezuinig een wasdroger precies is, is grotendeels afhankelijk van het type wasdroger en het energielabel. Ook kun je kijken naar de energiekosten per jaar. We leggen je graag uit hoe allemaal zit.

Ga direct naar

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Energieverbruik verschillende soorten wasdrogers

Er worden op het moment drie verschillende soorten drogers verkocht; de warmtepompdroger, de condensdroger en de (lucht)afvoerdroger. Van deze drie soorten, is de warmtepompdroger met meest energiezuinig. Dit komt omdat hij een warmtepomp en een koelmiddel gebruikt tijdens het drogen, hierdoor ontstaat er een relatief lage droogtemperatuur. Door deze lagere temperatuur blijft het stroomverbruik laag, en blijft ook je kleding langer mooi. De gemiddelde warmtepompdroger is helaas wel duurder in aanschaf dan de meeste andere drogers. Echter, omdat ze zoveel minder energie gebruiken, ben je vaak alsnog goedkoper uit meer een goede warmtepompdroger dan een reguliere condensdroger of afvoerdroger. De condensdroger staat op de tweede plaats als je kijkt naar het energieverbruik. Deze gebruikt een condensor en een elektrisch verwarmingselement. 

Hierdoor is je wasgoed sneller droog, maar verbruik je meer stroom en zal je kleding sneller slijten.

De afvoerdroger verbruikt het meeste stroom tijdens het drogen. Dit is een enigszins verouderd type wasdroger, en daarom raden we af luchtafvoerdrogers aan te schaffen.

Soort droger
 • Warmtepompdroger 40 euro per jaar
 • Condensdroger 128 euro op per jaar

Energielabel wasdrogers

Het energielabel geeft je een indicatie van hoe energiezuinig je wasdroger is. In Nederland heeft een nieuwe wasdroger minimaal label B nodig. Wasdrogers met energielabel C of lager mogen niet meer verkocht worden. Warmtepompdrogers hebben in de meeste gevallen energielabel A++ of A+++, wat inhoudt dat ze zuinig drogen. De condensdroger heeft vaker energielabel B of energielabel A, en wordt daarom niet beschouwd als een energiezuinige wasdroger.

Wasdrogers met een goed energielabel zijn vaak ook duurder in aanschaf dan een minder zuinige wasdroger. Dit weerhoudt sommigen ervan om voor een energiezuinige wasdroger te gaan.

 Echter, omdat deze je energiekosten zoveel lager houden, is dit uiteindelijk wel de goedkopere keuze. Zie het als een investering!

Verbruik kWh per jaar
 • Energielabel A+++ verbruikt 100 kWh per jaar
 • Energielabel A++ verbruikt 130 kWh per jaar
 • Energielabel A+ verbruikt 170 kWh per jaar
 • Energielabel B verbruikt 320 kWh per jaar
 • Energielabel C verbruikt 340 kWh per jaar

Energiekosten per jaar

De meeste producenten en leveranciers van wasdrogers vermelden ook de energiekosten per jaar van iedere wasdroger. Veel warmtepompdrogers hebben energieklasse A+++, maar dat betekent niet dat je allemaal exact dezelfde hoeveelheid energie verbruiken. Door te kijken naar het energieverbruik per jaar kun je een vergelijking maken tussen verschillende warmtepompdrogers en zo de meest energiezuinige wasdroger vinden.

Kosten per jaar
 • Energielabel A+++ kost 40 euro per jaar
 • Energielabel A++ kost 52 euro per jaar
 • Energielabel A+ kost 68 euro per jaar
 • Energielabel B kost 128 euro per jaar
 • Energielabel C kost 136 euro per jaar

Beste energiezuinige wasdrogers van 2024

Een zuinige wasdroger kopen? Hier ben je aan het juiste adres! In de onderstaande lijst vind je de beste, meest energiezuinige wasdrogers van 2024. Bij het maken van deze top 5 hebben we uiteraard gekeken naar het energieverbruik van een tal aan nieuwe wasdrogers, maar we keken ook naar het vulgewicht, het geluidsniveau en de verschillende droogprogramma’s – allemaal belangrijk als je een nieuwe droger koopt! Welke warmtepompdroger staat binnenkort jouw was te drogen?

Wat bespaar ik met een energiezuinige droger

Ben je benieuwd naar hoeveel geld je kunt besparen met het gebruik van een energiezuinige droger in vergelijking met een minder zuinige droger? In het volgende filmpje wordt uitgelegd wat je precies kunt besparen met het gebruik van een energiezuinige droger. Door te kiezen voor een energiezuinige droger, kun je niet alleen geld besparen, maar ook een positieve bijdrage leveren aan het milieu. In dit filmpje leer je alles wat je moet weten over het besparen van energie met een droger en waarop je moet letten bij het kiezen van een energiezuinige droger.

Handige tips om zuiniger te drogen

Het drogen van je was met behulp van een wasdroger kost veel stroomverbruik. Uiteraard is het vele malen zuiniger om je wasgoed op te hangen, maar dit is niet voor iedereen een optie. Om die reden hebben we een aantal tips op een rij gezet om energiezuiniger je wasgoed te drogen met een wasdroger. Energiezuinig drogen is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee; het houdt je energiekosten namelijk mooi laag. Dit zijn onze tips om je verbruik te verminderen:

Vul tot het maximale vulgewicht

Het vulgewicht van een droger geeft aan hoeveel wasgoed er maximaal tegelijkertijd in de trommel past. Door de trommel zo vol mogelijk te stoppen, haal je het optimale en de droogbeurt en je stroomverbruik. Let op: ga niet over het maximale vulgewicht heen! Dit kan schadelijk zijn voor je droger en zorgt er mogelijk voor dat je was niet goed of gelijkmatig droogt.

Ruil je oude wasdroger in

Het klinkt misschien niet heel zuinig of duurzaam om je oude droger te vervangen terwijl hij het nog prima doet, maar misschien verbruikt hij veel meer stroom per droogbeurt dan nodig is. Wil je minder stroom verbruiken? Dan vervang je je oude droger voor een zuinige wasdroger, hiermee kun je in sommige gevallen wel 100 euro per jaar mee besparen.

Dan klinkt een goedkope wasdroger misschien als een goede deal, maar vaak ben je hiermee juist duurder uit. Het gemiddelde energieverbruik van deze apparaten ligt namelijk een stuk hoger, waardoor je energiekosten hoog zullen blijven.

Maak het filter schoon

Als er stof ophoopt in het pluizenfilter van je wasdroger, moet hij harder werken (en dus meer energie verbruiken) om je wasgoed droog te krijgen. Daarnaast vergroot dit de kans om brand. Door het filter met regelmaat schoon te maken kan je droger beter zijn werk doen, gaat hij langer mee en verlaag je je energieverbruik.

Hoeveel verbruikt een wasdroger per beurt

Het energieverbruik van een wasdroger hangt af van verschillende factoren zoals het type, de leeftijd, de capaciteit en de ingestelde programma’s. Er zijn over het algemeen drie soorten wasdrogers: afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers.

 1. Afvoerdrogers zijn over het algemeen de minst efficiënte en kunnen tussen de 3,5 en 4 kWh per beurt verbruiken.
 2. Condensdrogers zijn iets zuiniger en verbruiken gemiddeld tussen de 2,5 en 3 kWh per beurt.
 3. Warmtepompdrogers zijn de meest energie-efficiënte keuze en verbruiken tussen de 0,5 en 1,5 kWh per beurt.

Het is wel belangrijk om op te merken dat dit slechts gemiddelden zijn en het daadwerkelijke verbruik kan variëren afhankelijk van het specifieke model en de gebruiksomstandigheden. Het wordt altijd aangeraden om het energielabel te controleren voor specifieke informatie over het energieverbruik van een apparaat.

Het energieverbruik van een oude wasdroger

Het energieverbruik van een oude wasdroger kan aanzienlijk hoger zijn dan dat van de nieuwere modellen die momenteel op de markt zijn. Afhankelijk van het model en het jaar van productie, kan een oude wasdroger tussen de 4 en 6 kWh per cyclus verbruiken, terwijl moderne, energie-efficiënte drogers vaak minder dan 2 kWh per cyclus nodig hebben. Het verschil in energieverbruik kan dus aanzienlijk zijn, wat niet alleen impact heeft op de maandelijkse energierekening, maar ook op het milieu.

Als je overstapt van een oude wasdroger die gemiddeld 800 kWh per jaar verbruikt naar een nieuw model dat slechts 400 kWh per jaar verbruikt, bespaar je 400 kWh per jaar. Met een elektriciteitsprijs van 0,40 euro per kWh, zou de jaarlijkse besparing neerkomen op 160 euro (400 kWh x 0,40 euro/kWh). Over een gemiddelde levensduur van een wasdroger van 10 jaar zou dit neerkomen op een totale besparing van 1.600 euro. Bij dergelijke energiekosten is het dus zeker de moeite waard om te investeren in een energiezuinige wasdroger, gezien zowel de financiële als de milieutechnische voordelen.