Beste onderbouw vaatwasser

Een onderbouw vaatwasser bouw je in onder het aanrecht van jouw keuken. In tegenstelling tot een inbouw vaatwasser, heeft een onderbouw vaatwasser geen front paneel. Hierdoor kun je je vaatwasser bedienen wanneer de deur dicht zit. Lees hier alles wat je moet weten over onderbouw vaatwassers.

Beste vaatwasser

De beste onderbouw vaatwassers van 2024

Wat de beste onderbouw vaatwasser is, hangt van veel factoren af. We hebben gekeken naar de bouwkwaliteit, het energieverbruik, het geluidsniveau en eventuele extra functies die voor meer gebruiksgemak zorgen.

Natuurlijk is ook de prijs-kwaliteit verhouding in onze beoordeling meegenomen. Zo voorkomen we dat er alleen maar inbouw vaatwassers uit het dure segment in de lijst komen te staan.

De best geteste onderbouw vaatwassers

Een groot voordeel van de onderbouw vaatwasser ten opzichte van een volledig geïntegreerde vaatwasser, is dat je hem kan bedienen met de deur dicht. Daartegenover staat wel dat velen een onderbouw vaatwasser minder mooi vinden omdat hij niet volledig in de keuken opgaat. Als je een nieuwe vaatwasser wil, is dat dus iets waar je rekening mee moet houden. Daarnaast kunt je ook nog kiezen voor een half geïntegreerde vaatwasser.

Wat nog meer belangrijk is, is hoeveel water en energie de vaatwasmachine gebruikt per hoeveelheid vaat. Je bent misschien geneigd om naar goedkope onderbouw vaatwassers te kijken, maar een energiezuinige vaatwasser is de beter keuze. Dit type vaatwasser verbruikt minder energie, waardoor je uiteindelijk goedkoper uit bent.

De best geteste onderbouw vaatwassers van 2024 zijn:

  • Best geteste onderbouw vaatwasser: AEG FUE53610ZM 
  • Populaire onderbouw vaatwasser: Miele G 5022 SCU BRWS
  • Goed alternatief onderbouw vaatwasser: Miele G 5022 SCU CLST
1. AEG FUE53610ZM

AEG FUE53610ZM is de best geteste onderbouw vaatwasser van 2024

Voor een perfect schone vaat is deze AEG vaatwasser ideaal! Met de dubbel roterende sproeiarm en Satellite Clean technologie wast deze onderbouw vaatwasser tot wel 3 keer beter dan de standaard vaatwasser.

En met AirDry drogen je borden en glazen ook moeiteloos. Na afloop van het wasprogramma gaat de deur van de AEG vaatwasser automatisch 10 cm open. De natuurlijke lichtstroom droogt jouw vaat op een energiezuinige manier.

Tevens is dit een stille vaatwasser, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over afleidend of storend geluid bij het wassen van de vuile vaat.

Verkrijgbaar bij

2. Miele G 5022 SCU BRWS

Miele G 5022 SCU BRWS

Miele staat bekend om het leveren van de beste huishoudelijke apparaten, en biedt ook een van de beste onderbouw vaatwassers. De Miele G 5022 SCU BRWS heeft flink wat ruimte en is daarom geschikt voor grote huishoudens. Heb je niet genoeg vuile vaat om de vaatwasser volledig te benutten? Geen probleem, deze nieuwe vaatwasser beschikt over sensoren die de hoeveelheid vaat meten en het water- en energieverbruik daarop afstellen.

Deze onderbouw vaatwasser beschikt over verschillende wasprogramma’s, maar als je niet weet wat optie het beste is, kan hij zelf de juiste instellingen kiezen. Een goede vaatwasser voor ieder huishouden!

Verkrijgbaar bij

3. Miele G 5022 SCU CLST

Miele G 5022 SCU CLST

De afwasmachine van Miele is een van de beste onderbouw vaatwassers voor grote gezinnen. Je deelt de vaatwasser flexibel in door de comfort-rekindeling, hierdoor worden ook grote borden goed schoon.

Met behulp van sensoren en het ‘automatische programma’ kiest deze nieuwe vaatwasser welke instellingen het meest geschikt zijn voor jouw vuile vaat. De vaatwasser herkent de hoeveelheid vaat en hoe vies het is, en stelt de benodigde hoeveelheid water hierop af.

Wil je je vuile vaat snel schoon hebben? Met het QuickPowerWash programma heb je binnen een uur schone vaat. Mede door dit soort kwaliteiten is dit een van de best geteste vaatwassers van het moment.

Verkrijgbaar bij

Vind een nieuwe vaatwasser

Maak een keuze tussen de een van de beste vaatwassers van 2024 of doe de eenvoudige keuzehulp en vind je nieuwe vaatwasser.

Vind de perfecte vaatwasser

Alle best geteste onderbouw vaatwassers

Waar let je op bij het kopen van een onderbouw vaatwasser

Ga je een nieuwe onderbouw vaatwasser kopen? Dan is het belangrijk dat je over een paar eigenschappen goed nadenkt. Om het voor jou wat gemakkelijker te maken, hebben we de belangrijkste eigenschappen van een inbouw vaatwasser voor je op een rijtje gezet.

Afmetingen

Bij een onderbouw vaatwasser zijn de afmetingen heel belangrijk, omdat je anders het risico loopt dat je vaatwasser niet past. Meet voor het kopen altijd de diepte van de nis, de hoogte van de nis en de hoogte van je keukenplint. Houd er daarbij rekening mee dat je achter de vaatwasser ruimte over moet laten voor de verschillende aansluitingen. In kleine keukens kan je kiezen voor een smalle vaatwasser.

Plek van het bedieningspaneel

Het bedieningspaneel kan bij een onderbouw vaatwasser aan de binnenkant of aan de voorkant zitten. Als het bedieningspaneel aan de binnenkant zit, is de voorkant van de vaatwasser onopvallend, maar kan je niet zien hoe lang het afwasprogramma nog duurt.

Bij een onderbouw vaatwasser met het bedieningspaneel aan de voorkant valt het meer op dat er een vaatwasser in je keuken zit, maar kan je vaatwasser wel altijd bedienen.

Energieverbruik

Een energiezuinige vaatwasser verbruikt minder water en minder energie, wat voor jou op jaarbasis aanzienlijk kan schelen. De meeste vaatwassers hebben energielabel C, wat redelijk energiezuinig is.

Kijk voordat je je nieuwe vaatwasser koopt altijd op het energielabel om te controleren wat het verbruik per beurt is.

Verschillende programma's

Een goede vaatwasser kan alle soorten vaat aan en heeft een speciaal programma voor kwetsbare glazen, erg vuile vaat en intensieve reiniging. Voor de kleinere huishoudens is het goed om eens te kijken naar een programma waarbij je een halve belading draait, waarbij minder water en afwasmiddel wordt gebruikt.

De plaatsing van het bestek

Je bestek kan worden verzameld in een aparte besteklade aan de bovenkant van de machine of in een mandje in de onderste lade. Bij een aparte besteklade hoef je niet te bukken en houd je bij de onderste mand meer ruimte over voor grote borden en pannen. Een bestekmandje kan je daarentegen gemakkelijk uit de machine halen om het bestek weer op te bergen.

De indeling van de vaatwasser

Het zijn lang niet altijd alleen pannen en borden die in de vaatwasser gaan, soms wil je bijvoorbeeld ook je blender, airfryer of keukenmachine door de vaatwasser laten schoonmaken. De beste vaatwassers hebben een verstelbare bovenkorf waarmee je gemakkelijk ruimte kunt maken voor grotere vaat.

Droogtechniek

Een onderbouw vaatwasser kan zijn uitgerust met drie verschillende soorten droogtechnieken, die allemaal invloed hebben op hoe droog je vaat uiteindelijk wordt. Bij zeoliet liggen er korrels op de bodem van je vaatwasser, die het vocht omzetten in warmte, waardoor de vaat extra droog wordt. Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek gaan na de afwasbeurt een stukje open, waardoor de warme lucht wegvloeit en er koude lucht binnenkomt. Hierdoor wordt je vaat ook goed droog. De meeste vaatwassers hebben echter nog steeds condensdroogtechniek, waarbij je vaat met koud water wordt afgespoeld. Hierbij blijven bepaalde items vaak nog een beetje vochtig.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Veelgestelde vragen bij het kopen van een onderbouw vaatwasser

Om er zeker van te zijn dat jij na het lezen van deze pagina alles weet over onderbouw vaatwassers, hebben we hier een aantal vragen die vaak worden gesteld verzameld.

Wat is de beste onderbouw vaatwasser?

Wat voor jou de beste onderbouw vaatwasser is, hangt af van je wensen en behoeftes. Er zijn namelijk veel verschillende soorten onderbouw afwasmachines, waardoor er altijd wel een model is dat bij je past. Let op eigenschappen die voor jou belangrijk zijn, zoals het vermogen om 14 couverts af te wassen of bijvoorbeeld een droogfunctie voor extra droge vaat.

Waarom een onderbouw vaatwasser kopen?

Je koopt een onderbouw vaatwasser als je niet wil dat je vaatwasser los in de keuken staat. Het apparaat wordt onder je aanrecht geplaatst, waardoor het één wordt met je keukenkastjes. Houd er daarbij wel rekening mee dat je een keukenkastje moet opofferen, waardoor je minder ruimte overhoudt om spullen in je keuken op te bergen.

Wat is het verschil tussen een onderbouw en een inbouw vaatwasser?

Een inbouw vaatwasser kan volledig geïntegreerd zijn, wat inhoudt dat hij hetzelfde voorpaneel heeft als je keukenkastjes. Het apparaat valt niet op, je ziet pas dat er een vaatwasser zit als je de deur open doet. Bij inbouw vaatwassers kan je een onderscheid maken tussen en volledig en half geïntegreerde vaatwasser, waarbij een hele volledig wordt bedekt door het frontpaneel.

Bij een onderbouw afwasmachine zit het apparaat wel onder je aanrecht, maar wordt de voorkant niet bedenkt met een frontpaneel. Je kan de voorkant van de vaatwasser gewoon zien.

Wat is het verschil tussen een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser?

Vrijstaande vaatwassers staan los in de keuken en een onderbouw vaatwasser zit onder je aanrechtblad. Je moet dus een keukenkastje opofferen, waardoor je minder ruimte hebt om andere spullen in je keuken op te bergen.

Mensen kiezen vaak voor een vrijstaande vaatwasser omdat ze de ruimte hebben of omdat er onder het aanrechtblad niet mogelijk is om een vaatwasser aan te sluiten.

Overige informatie

Vaatwasser zout

Vaatwasser zout Wat is vaatwasser zout? Behalve een blokje en eventueel glansspoelmiddel heb je voor een vaatwasser ook zout nodig. Dit zit in een reservoir en moet je regelmatig nakijken en eventueel bijvullen. Vaatwasser zout is zout wat extra gezuiverd

Lees meer

Beste inbouw vaatwasser

Beste inbouw vaatwasser Ben jij op zoek naar de beste inbouw vaatwasser? Wij hebben ze allemaal getest en met elkaar vergeleken. Hier vind je alles wat je moet weten over de beste inbouw vaatwassers van . Beste inbouw vaatwassers De

Lees meer

Wat kan er niet in een vaatwasser

Wat kan er niet in een vaatwasser De volgende producten kunnen niet in een vaatwasser: antiek servies, houten keukenmateriaal, gietijzeren pan, koper, kristal, goede koksmessen, thermos items, plastic wegwerpbakken, plastic wegwerpverpakking, alles met stickers of andere klevende dingen, etc.  Bekijk

Lees meer

Siemens vaatwassers

Siemens vaatwassers Vaatwassers van het merk Siemens staan erom bekend dat ze veel extra gemak leveren. De apparaten zorgen niet alleen voor een perfect schone vaat, maar je kan vaak ook rekenen op extra functies als home connect, een programma

Lees meer

Hoe kan ik mijn vaatwasser resetten

Hoe kan ik mijn vaatwasser resetten Er zijn twee manieren om een vaatwasser te resetten, namelijk: een technische of gebruikers reset. Technische reset: Haal de stekker van de vaatwasser uit het stopcontact en wacht 30 seconden voordat je de stekker

Lees meer