Wasmachine kopen

Ga jij een nieuwe wasmachine kopen? Hier lees je alles wat je moet weten over de aankoop van een wasmachine. Ook leggen we je haarfijn hoe je een wasmachine vindt die bij jou past en nemen we een aantal veelgestelde vragen over wasmachines met je door.
Wasmachine hoofdpagina

Nieuwe wasmachine kopen

Vind de beste wasmachine voor jou door onze snelle keuzehulp te doen.

Er zijn veel punten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een wasmachine, maar soms is een van die aspecten éxtra belangrijk. Omdat er zo ongelofelijk veel wasmachines te koop zijn, snappen we dat je graag gericht kijkt naar wasmachines die allemaal voldoen aan die ene belangrijke eis. Op die manier vind je gemakkelijk de beste wasmachine voor jou.

We hebben voor jou per soort wasmachine informatie op een rij gezet, waar je rekening mee kan houden bij het kopen van een nieuwe wasmachine. Dit alles zodat jij de wasmachine kunt kopen die het beste bij jou en je situatie past.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

Vind je perfecte wasmachine

De beste geteste Wasmachines

Wasmachine kopen: waar let je op

Gemiddeld gaan wasmachines zo’n 10 jaar mee. Het gebeurt dus niet zo vaak dat je een nieuwe moet kopen. Als jouw oude wasmachine toe is aan vervanging, doe je er goed aan om na te gaan waar je precies op moeten letten. Ze ontwikkelen zich namelijk razend snel! Hieronder vind je stap voor stap waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe wasmachine.

Type wasmachine

Afhankelijk van de indeling in jouw huis kan je een voorkeur hebben voor een bovenlader of een voorlader wasmachine. De meeste mensen gaan voor een voorlader omdat je dient stapelen met een ander apparaat, zoals een droger. In voorlader wasmachines heb je ook veel meer keuze.

Energieklasse

De energieklasse is wat voorheen bekend stond als energielabel. Hoe beter de klasse, hoe zuiniger de wasmachine omgaat met elektriciteit. Voor nieuwe wasmachines ligt dit tussen energieklasse A t/m G – energieklasse A is daarvan het zuinigst. In aankoop is een zuinige wasmachine vaak iets duurder, maar in gebruik kun je hier juist geld mee besparen. Op die manier is een energiezuinige wasmachine die niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Toerental

Het toerental van een wasmachine geeft aan hoeveel rondes de trommel maakt per minuut tijdens het centrifugeren. Hoe meer toeren hij maakt, hoe droger je was uit de machine komt. De meeste moderne wasmachines hebben een toerental vanaf 1100 rpm (rounds per minute) en dit kan oplopen tot 1600 rpm. 1600 toeren geeft je een zo droog mogelijke was. Het gros van de wasmachines draait met max 1400 rpm. Houd er wel rekening mee dat dit vaak alleen geldt voor de katoen-wasprogramma’s. Fijnere stoffen hebben een lager max toerental.

Geluidsniveau

Hoeveel herrie een wasmachine produceert tijdens het centrifugeren wordt aangegeven door ‘geluidsniveau centrifugeren’. Dit wordt uitdrukt in decibel (dB) en onderverdeeld in 4 categorieën:

Luid: 78 dB of luider

Deze wasmachine wordt niet aangeraden te gebruiken als je slaapt en kun je het beste plaatsen op de zolder of in de schuur.

Normaal: 74 dB – 77 dB

Ook deze wasmachines worden niet aangeraden te gebruiken terwijl je slaapt, maar je kunt hem bijvoorbeeld ook in een open keuken kwijt – vooral als je niet altijd wast als je thuis bent.

Stil: 72 dB – 73 dB

Deze wasmachine kun je in een open keuken plaatsen, of zelfs in de ruimte naast je slaapkamer. Het zou ook geen problemen op moeten leveren om hiermee te wassen terwijl je slaapt.

Extra stil: 71 dB of minder

Dit is een stille wasmachine die je gerust ook in je studio of de kamer naast je slaapkamer kan plaatsen. Je kunt gerust wassen wanneer je slaapt.

KG vulgewicht

Het vulgewicht van een wasmachine geeft aan hoeveel kilo wasgoed er in de trommel past. Dit begint bij 6 kg en loopt op tot 10 kg. Het kan lastig zijn om in te schatten hoeveel kg vulgewicht jouw huishouden nodig heeft. Om die reden maakten we dit overzicht voor je:

Vulgewicht 6 kg tot 7 kg

Dit is ideaal voor een gezin met 1 of 2 personen.

Vulgewicht 8 kg

Deze grootte is perfect voor een huishouden van 3 of 4 personen, bijvoorbeeld een jong gezin.

Vulgewicht 9 kg en 10 kg

Deze wasmachines zijn gemaakt voor een gezin met 3 of meer kinderen.

Extra gemakken

Hierboven noemden de de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een wasmachine – maar misschien vind je andere punten ook wel heel belangrijk! Zoals een specifiek wasprogramma of een bepaalde functie die niet iedere wasmachine heeft. Voor sommigen bepalen deze extra’s of een wasmachine goed bij hen past of niet. Denk hierbij aan een zelfreinigende wasmiddellade, automatische wasmiddeldosering en tussentijds was toevoegen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wasmachines vergelijken

Er zijn ongelofelijk veel verschillende wasmachines om uit de kiezen – de één nog beter dan de ander! Als je door de bomen het bos niet meer ziet en niet goed weet welke wasmachine de juiste is voor jou, kan het helpen om een aantal van de beste wasmachines met elkaar te vergelijken.

Kijk hierbij naar de punten die voor jou belangrijk zijn, denk hierbij onder andere aan het vulgewicht, geluidsniveau, energielabel en toerental.

Veelgestelde vragen kopen wasmachine

We doen niets liever dan anderen helpen bij het vinden van een wasmachine die past bij hun situatie en gezin. Daarom is het o-zo belangrijk dat jij geen onbeantwoorde vragen hebt over wasmachines. Uiteraard kunnen we niet alle vragen behandelen. Mocht die van jou er niet tussen zitten, neem dan een kijkje in het overzicht onder deze vragen. 

Welke wasmachine moet ik kopen?
Dit is een lastige vraag om te beantwoorden omdat dit afhankelijk is van veel verschillende factoren. Allereerst raden we je aan om te kijken naar het vulgewicht. Hoeveel gezinsleden gaan met dit apparaat wassen? Daarna doe je er goed aan om te kijken naar de energieklasse. Dit zegt iets over de milieuvriendelijkheid van de wasmachine, maar ook over hoeveel elektriciteit hij per wasbeurt gebruikt – en dus wat hij doet met je energierekening. En ten slotte; je hebt vast al bedacht waar je de wasmachine gaat plaatsen. Hoeveel lawaai mag de wasmachine maken op deze plek? Als je hem in de kamer naast een slaapkamer, kun je het beste kiezen voor een stille wasmachine. Maar als hij op zolder komt te staan, hoef je hier misschien niet zo op te letten. Kom je er toch nog niet helemaal uit? Neem dan een kijkje naar onze wasmachine keuzehulp. Hiermee kun je gemakkelijk een aantal vragen beantwoorden, en zoeken wij een aantal van de beste wasmachines voor je uit.
Hoe duur is een nieuwe wasmachine?
De prijzen voor wasmachines lopen erg uiteen. Je kunt een wasmachine op te kop tikken voor 300 euro, maar dit kan ook oplopen tot 2.000 euro. Het is allemaal afhankelijk van de eisen die je stelt. De gemiddelde wasmachine, van goede kwaliteit maar zonder poespas, zal je ongeveer 700 euro kosten. Houd er wel rekening mee dat je met een dure wasmachine juist geld kan besparen. Vaak hebben deze namelijk een betere energieklasse, waardoor hij minder elektriciteit verbruikt. Terwijl een goedkopere wasmachine je energiekosten juist laten stijgen.
Hoeveel toeren moet een wasmachine hebben?
Wasmachines hebben een max toerental, dat aangeeft hoeveel rondes de trommel maakt tijdens het centrifugeren. Wasmachines geproduceerd in 2020 of 2021 draaien meesten 1400 toeren en 1600 toeren per minuut. Hoe meer rondes de trommel maakt, hoe droger je wasgoed eruit komt. Het max toerental is vaak alleen van toepassing bij een wasprogramma voor katoen. Voor gevoeligere of fijnere stoffen is het toerental lager.
Wat is de levensduur van een wasmachine?
De levensduur van een wasmachine ligt rond de 10 jaar, maar sommige gaan minder lang of juist veel langer mee. Hoe lang je wasmachine precies meegaat is afhankelijk van verschillende aspecten. Denk hierbij aan het aantal wasbeurten per maand, of je je houdt aan het maximale vulgewicht en hoe goed je hem onderhoudt. Als voorbeeld: door nalatig onderhoud kan er kalkaanslag ontstaan, en dat kan de wasmachine beschadigen. Daarnaast is het belangrijk dat je wasmachine waterpas staat – als dit niet het geval is, kan hij onnodig veel trillen tijdens het centrifugeren en daarmee raken onderdelen beschadigt.
Wat is de zuinigste wasmachine?
Alle wasmachines worden onderverdeeld aan de hand van energieklasse. De energieklasse, voorheen bekend als energielabel, geeft aan hoe zuinig een apparaat omgaat met stroom. Hoe hoger de energieklasse, hoe zuiniger de wasmachine. Als je op zoek bent naar een energiezuinige wasmachine, moet je je ogen open houden voor energieklasse A – deze verbruikt de minste energie per wasbeurt. De meeste moderne wasmachines hebben een energieklasse tussen D en A.

Overige informatie

Wat kan er niet in een vaatwasser

Wat kan er niet in een vaatwasser De volgende producten kunnen niet in een vaatwasser: antiek servies, houten keukenmateriaal, gietijzeren pan, koper, kristal, goede koksmessen, thermos items, plastic wegwerpbakken, plastic wegwerpverpakking, alles met stickers of andere klevende dingen, etc.  Bekijk

Lees meer

Waarom start mijn vaatwasser niet

Waarom start mijn vaatwasser niet Start je vaatwasser niet? Dan heeft die meestal drie redenen, namelijk: De vaatwasser krijgt geen of te weinig stroom, de deur van de vaatwasser zit niet goed dicht of de vaatwasser heeft een probleem met

Lees meer

Coolblue wasdroger

Coolblue wasdroger Coolblue is een van de grootste webshops op het gebied van elektronica en je kunt er dan ook alles kopen wat met elektronica te maken heeft. Van stofzuigers tot aan wasdrogers. Het aanbod van wasdrogers van Coolblue is

Lees meer

Energieverbruik wasmachine en droger set

Energieverbruik wasmachine en droger set Het gemiddelde energieverbruik van een wasmachine is 100 kWh per jaar. Een wasdroger verbruikt gemiddeld 260 kWh per jaar. Wil jij geld besparen op je energierekening? Kies dan voor een energiezuinige wasmachine en droger set.

Lees meer

Consumentenbond wasmachine

Consumentenbond wasmachine De Consumentenbond, een onafhankelijke en betrouwbare organisatie, biedt grondige wasmachinetests met predicaten zoals ‘Beste uit de Test‘, ‘Beste Koop‘, ‘Afrader‘, ‘Laagste Prijs‘, ‘Meest Betrouwbaar‘ en ‘Groene Keuze‘. Er wordt onder andere gekeken naar het wasresultaat, het energieverbruik en

Lees meer