Wasdroogcombinatie met warmtepomp

Een wasdroogcombinatie met een warmtepomp droogt met behulp van een warmtepomp. In plaats van dat hij de warme vochtige lucht uitstoot aan de buitenlucht, gebruikt hij deze warmte vochtige lucht opnieuw om de trommel te verwarmen. Hierdoor is het apparaat veel energiezuiniger. Bekijk hieronder de beste wasdroogcombinaties met warmtepomp van 2024!

Wasdroogcombinatie met warmtepomp

Wat is een warmtepomp in een was- droogcombinatie

Besparen op energiekosten met een warmtepomp.

De warmtepomp in een was- droogcombinatie wordt alleen gebruikt tijdens het drogen van je wasgoed. Om goed uit te kunnen leggen wat een warmtepomp precies doet, kan hij het beste worden vergeleken met zijn tegenhanger, de condensdroger.
Een condensdroger gebruikt een verwarmingselement om warme lucht door de trommel te blazen. Dit zorgt ervoor dat je wasgoed op een hoge temperatuur snel droog is, maar het kost ook veel energie. De warme lucht wordt vervolgens via een slang afgevoerd en vervolgens wordt er nieuwe lucht aangetrokken en verwarmd.

Een warmtepomp gebruikt daarentegen de hele tijd dezelfde lucht. In plaats van nieuwe lucht aan te trekken, wordt de gebruikte hete lucht afgekoeld door een koelmiddel en door de energiezuinige warmtepomp weer opnieuw opgewarmd. De was- droogcombinatie verbruikt dus minder energie voor het aantrekken van nieuwe lucht en ook het afkoelen en opwarmen van de gebruikte lucht heeft aanzienlijk minder energie nodig.

Vind de beste wasdroogcombinatie met warmtepomp

Vind een wasdroogcombinatie met warmtepomp door onze top 5 van 2024 te bekijken of doe de eenvoudige keuzehulp.

De beste was- droogcombinaties met een warmtepomp van 2024

Als je opzoek bent naar een energiezuinige was- droogcombinatie is de kans groot dat je zal uitkomen bij een model met een warmtepomp. Het is daarbij belangrijk dat je goed let op een aantal eigenschappen. Let bijvoorbeeld op het aantal kg wasgoed dat je in de trommel kwijt kan voor wassen en drogen, want het verschil tussen de twee kan aanzienlijk zijn. Het maximale vulgewicht voor wassen kan bijvoorbeeld 8 kg zijn en voor drogen maar 6 kg. Dat verwacht je niet meteen als je een wasmachine en droger in één aanschaft.

Let bij het kopen van een was- droogcombinatie ook altijd op het waterverbruik, want dat verschilt per programma. Een programma voor katoen kan bijvoorbeeld veel meer water verbruiken dan een programma voor wol. De meest zuinige was- droogcombinatie voor jou wast zuinig op het programma dat je het meest gebruikt.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroogcombinatie

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroogcombinatie

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een energiebesparende wasdroogcombinatie heeft energielabel C of hoger en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroogcombinatie verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een stille wasdroogcombinatie maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroogcombinatie vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroogcombinatie.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroogcombinatie ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroogcombinatie heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroogcombinatie.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroogcombinatie, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was wassen en drogen?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdroogcombinaties van Nederland. Of bekijk de wasdroogcombinaties die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdroogcombinaties
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdroogcombinaties aan het zoeken...

De voor- en nadelen van een was- droogcombinatie met warmtepomp

Voordelen

Een van de grootste voordelen van een was- droogcombinatie met warmtepomp is natuurlijk dat je kan wassen en drogen met één apparaat.
  1. Minder energie dan een losse wasmachine en droger: Ten opzichte van een condensdroger verbruikt een was- droogcombinatie met warmtepomp veel minder energie. Het energieverbruik ligt ongeveer 40% lager, waardoor je rond de €100 per jaar kan besparen. Kijk daarbij wel altijd naar het aantal kg wasgoed dat op de wasdroogcombinatie staat aangegeven. Als je bijvoorbeeld een groot huishouden hebt, waarbij je 8 kg, 9 kg of zelfs 10 kg aan wasgoed hebt, moet je er rekening mee houden dat je dan vaak maar 5 kg, 6 kg of 7 kg daarvan ook echt in het apparaat kan drogen. Als je al je wasgoed in de wasdroogcombinatie wil drogen, zal je in sommige gevallen dus een deel van je wasgoed achteraf in een apart programma moeten drogen. In dat geval is het goed om te kijken of je minder energie verbruikt wanneer je een losse wasmachine en droger met een vulcapaciteit van ten minste 8 kg aanschaft.
  2. Non stop wassen en drogen: Een was- droogcombinatie met warmtepomp droogt op veel lagere temperaturen dan een condensdroger, hierdoor kun je al je wasgoed dat normaal gesproken apart moet worden gedroogd, gewoon bij elkaar drogen. Hierdoor kan je je was- droogcombinatie non stop achter elkaar door laten gaan. Je zet het apparaat in de ochtend aan en na het wassen gaat hij automatisch door naar drogen. Alles komt gewassen en gedroogd de machine uit en jij hoeft alleen nog maar alles terug in de kast te leggen. Het non stop wassen en drogen van je wasgoed bespaart veel tijd en non stop-functie met warmtepomp is ook nog eens veel zuiniger. Let wel op dat niet iedere was- droogcombinatie met warmtepomp een non stop-functie heeft die geschikt is voor alle wasprogramma’s. In sommige gevallen kan je bijvoorbeeld alleen je katoenwas in één keer wassen en drogen.
  3. Je kleding gaat langer mee: Wanneer je je kleding in een gewone condensdroger droogt, wordt de stof blootgesteld aan hoge temperaturen. Dit kan ervoor zorgen dat er kleine gaatjes in de stof komen, waardoor je kleding sneller slijt. Een warmtepompdroger gebruikt daarentegen veel lagere temperaturen, waardoor je kleding beter wordt beschermd.

Nadelen

Er zijn twee nadelen voor een was- droogcombinatie met warmtepomp die je zeker niet moet vergeten. Als je niet bereid bent om iets meer te investeren of als je veel waarde hecht aan snelheid tijdens het wassen en drogen, is een was- droogcombinatie met warmtepomp niet de juiste keuze voor jou.
  1. Duurder in de aanschaf: Een was- droogcombinatie met warmtepomp is ongeveer €300 duurder dan een normale was-droogcombinatie. Je moet er daarbij wel rekening mee houden dat je energiekosten jaarlijks ongeveer €100 lager zullen zijn. Het zal dus 3 jaar kosten om je investering terug te verdienen. Op de lange termijn zal je dus goedkoper uit zijn, maar je moet wel bereid zijn om daarvoor eerst te investeren.
  2. Langere droogtijd: Een volle cyclus voor wassen en drogen in een was- droogcombinatie duurt gemiddeld veel langer dan wanneer je je wasgoed eerst in de wasmachine en daarna in de droger stopt. Dit komt omdat een warmtepomp een veel lagere temperatuur gebruikt om te drogen. Hoe lang is een langere droogtijd? Voor een volle trommel bij een was- droogcombinatie van het merk aeg met 8 kg vulgewicht moet je er rekening mee houden dat de was- droogcombinaties met een warmtepomp 2,5 á 3 uur nodig zullen hebben om je wasgoed te drogen, ten opzichte van 1,5 á 2 uur bij een condensdroger. Bij een trommel van 5 kg wordt de totale droogtijd van de was- droogcombinatie niet veel korter, je moet er nog steeds rekening mee houden dat je ten minste 2 uur nodig hebt om alles te drogen.

Kan ik beter een was- droogcombinatie of een losse wasmachine en warmtepompdroger

Wanneer je een was- droogcombinatie met warmtepompdroger wil aanschaffen omdat je energie wil besparen, kan het in sommige gevallen een betere keuze zijn om voor een zuinige wasmachine en een losse warmtepompdroger te kiezen.

Je verbruikt dan zo min mogelijk energie, omdat je voorkomt dat je een deel van je wasgoed in een apart droogprogramma moet drogen omdat de was- droogcombinatie een grotere capaciteit heeft voor wassen dan voor drogen.

Voor grote huishoudens is het dus een beter idee om een losse wasmachine en warmtepompdroger aan te schaffen die allebei een trommel met een vulgewicht van 10 kg hebben. Bij kleinere huishoudens maakt het niet zo veel uit dat een was- droogcombinatie 6 kg kan wassen en maar 4 kg kan drogen.

De vraag: ‘Wasmachine, droger of een was-droogcombinatie met warmtepomp?’ wordt door iedereen anders beantwoord. Ga dus altijd goed voor jezelf na of je meer waarde hecht aan het besparen van energie of dat je de voordelen van een was-droogcombinatie belangrijker vindt.