Lagers wasmachine

Wasmachine lagers zijn kleine ronde ringetjes van metaal met aan de binnenkant stalen balletjes. In het midden zit een ronde stalen bus die zelf ook kan draaien. Deze lagers zitten in de motor van de wasmachine en zorgen ervoor dat de wasmachine kan draaien. 

Lagers wasmachine

Wat zijn wasmachine lagers

Lagers, ook wel kogellagers genoemd, zijn metalen onderdelen die ervoor zorgen dat de trommel van je wasmachine soepel draait. 

Lagers zijn te vinden bij vrijwel alle draaiende onderdelen van machines.

Wanneer moeten lagers van de wasmachine vervangen worden

Je merkt dat lagers toe zijn aan vervanging of reparatie wanneer de trommel niet langer soepel draait. Dit kun je gemakkelijk testen door de trommel met de hand rond te draaien en door te luisteren of de wasmachine tijdens het centrifugeren onnodig veel geluid produceert.

Als de kogellagers van jouw wasmachine versleten zijn, is het verstandig om ze direct te vervangen. Hoe langer je hiermee wacht, hoe groter de kans is dat de trommel en andere onderdelen uit je wasmachine schade oplopen.

Tip: Maakt je wasmachine veel geluid, maar draait de trommel wel soepel? Dan kan het zijn dat je wasmachine niet goed waterpas staat.

Nieuwe wasmachine lagers kopen

Lagers worden los verkocht in de bouwmarkt, maar je hebt ze ook snel online besteld. Mocht je twijfelen over de afmetingen en soort van de lagers die je nodig hebt, kun je het beste een oude lager bij de hand houden. Kom je roest tegen bij het controleren van de lagers? Dan is het verstandig om beide lagers en de lager Simmigering (voor lager afdichting) te vervangen. Hieronder vind je de beste lagers voor wasmachines die nu op de markt zijn.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Hoe vervang je de lagers van de wasmachine

De reparatie van een wasmachine kan flink in de kosten lopen. Gelukkig is het vrij eenvoudig om zelf wasmachine lagers te vervangen. Doordat je het zelf doet, leer je meer over wasmachines en bespaar je geld. Het vervangen van wasmachine kogellagers doe je aan de hand van de volgende stappen.

  1. Zorg ervoor dat je wasmachine niet aangesloten is op een stopcontact.
  2. Schroef de plaat aan de achterkant van de wasmachine los en haal de wasmachine snaar eraf.
  3. Haal de pulley van de trommel as af, doe dit door de bout los te draaien en de pulley er vervolgens voorzichtig af te trekken.
  4. Haal vervolgens de borgspie uit de trommel as, waarna de opsluitplaat verwijderd kan worden om de lagers in beeld te brengen.
  5. Verwijder dan de boring van de was en klop voorzichting met een houten hamer op de as tot de trommel een stukje naar voren komt. Wanneer dit lukt, is de lager van de as afgeschoven. Je kunt dan de lager eraf halen.
  6. Maak het onderdeel van de wasmachine eventueel schoon met een doekje en plaats de nieuwe lager.