Wasdroger aansluiten

Een wasdroger kan je op de volgende manier aansluiten:

  1. Bepaal de plek waar de wasdroger komt te staan.
  2. Zorg voor elektriciteit, een raam of ventilatiegat voor een afvoerdroger, en aansluiting op een afvoerbuis voor een wasdroger met afvoermogelijkheden.
  3. Sluit de afvoer- en/of ventilatiebuis aan (heeft de wasdroger een waterreservoir, dan is deze stap niet nodig).
  4. Zorg dat de droger stabiel staat.
  5. Sluit de wasdroger aan op de elektriciteit als laatste stap.
Wasdroger aansluiten

Hoe sluit je een wasdroger aan

Luchtafvoerdroger aansluiten

Heb je een luchtafvoerdroger? Dan is het handig om de droger in de buurt te zetten van een raam of een gat in de muur. Zo kan je een luchtafvoerslang gebruiken om de vochtige lucht van de droger af te voeren.
Echter, het heeft alleen zin om een luchtafvoerslang te gebruiken wanneer je de vochtige lucht naar buiten kunt leiden.
Het bevestigingspunt van de luchtafvoerslang is meestal aan de achterkant (links of rechts) van de wasdroger te vinden.
Tip: Gebruik niet een te lange slang die veel bochten maakt, dit is niet bevorderlijk voor het afvoeren van de vochtige lucht. Het beste is om een korte slang te gebruiken, op deze manier zal de kleding sneller droog zijn en scheelt dat in energiekosten.

Condens- of warmtepompdroger aansluiten

Heb je een condens- of warmtepompdroger? Dan bevat de droger naast een condensbak ook meestal een aansluiting om water af te voeren. Dit kan erg handig zijn want zo hoef je de condensbak niet constant te legen.
Je kunt de wasdroger aansluiten op de afvoer van de wasmachine of de sifon van een wastafel. In de gebruiksaanwijzing van de wasdroger staat genoteerd hoe je de afvoerslang kan aansluiten. Het is ook mogelijk om een losse afvoerslang in een wasbak, wastafel of putje te leggen, pas dan wel op dat de afvoerslang niet zomaar kan verplaatsen.

Tip: Let bij het aansluiten van een condensdroger op de condensatie-efficiëntie.
De vochtige lucht van een condensdroger condenseert in de droger. Dit wordt dan meestal opgevangen in de condensbak, of het verdwijnt via de afvoerslang.
Echter, sommige condensdrogers doen hun werk niet heel goed waardoor er nog veel vochtige lucht wordt uitgestoten. Hoeveel vochtige lucht de droger opvangt noemen wij de condensatie-efficiëntie. Een condensdroger wordt ingedeeld op de condensatie-efficientiëklasse, met als hoogste klasse: klasse A.
Bepaal dus vooraf goed waar je jouw condensdroger wilt aansluiten. Heeft jouw droger namelijk een slechte condensatie-efficientieklasse en zet je hem neer in een ruimte die slecht is geventileerd, kun je te maken krijgen met schimmelvorming in die ruimte.

Algemene tips

Voordat je jouw wasdroger gaat aansluiten hebben wij nog een aantal algemene tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Geluidsniveau: Op het energielabel van de wasdroger staat het geluidsniveau in decibel (dB) genoteerd. Zo kun je zien of jouw wasmachine veel lawaai maakt of juist erg stil is. Een wasmachine die niet meer geluid produceert dan 73 decibel valt onder de noemer: stil. Bepaal dus voordat je de wasdroger aansluit de plek waar hij komt te staan. Maakt jouw wasdroger heel veel lawaai is het namelijk niet handig dat je hem naast de woonkamer of een slaapkamer zet.
  2. Draairichting deur: Wanneer de wasdroger in een kleine ruimte komt te staan is kan de draairichting van de deur soms veel uitmaken. Bepaal daarom vooraf goed hoe je de wasdroger gaat aansluiten zodat je geen problemen krijgt met het open- en dichtmaken van deur.
  3. Temperatuur van de omgeving: Denk ook bij het aansluiten van de wasdroger na over de temperatuur van de kamer waarin hij komt te staan. Een wasdroger functioneert goed in een omgeving van 5 graden tot 35 graden. Echter, een wasdroger verbruikt meer energie (en werkt ook slechter) in een koude omgeving dan in een warme omgeving. Mocht je de keuze hebben, zet de wasdroger dan liever in een verwarmde kamer.
  4. Wasdroger op een wasmachine: Bij het aansluiten van de wasdroger kun je er ook voor kiezen om hem op de wasmachine te zetten. Op deze manier kun je ruimte besparen. Voordat je de wasdroger op de wasmachine zet kun je een stapel set of stapelkit kopen om ervoor te zorgen dat alles stevig staat. Ook kun je een anti-trillingsmat leggen onder de wasdroger en wasmachine. Tip: Zet een wasmachine nooit op een wasdroger. Door het centrifugeren kan de wasmachine van de wasdroger af vallen.
  5. Wasdroger onder werkblad: Je kunt de wasdroger ook onder een werkblad installeren. Daarbij is het belangrijk dat er om de wasdroger heen genoeg ruimte over blijft (bovenkant, zijkanten en achterkant). Wanneer je de droger onder een blad zet kun je ventilatierooster aan de achterkant van het blad maken. Zo kan de lucht die uit de wasdroger komt onder het blad vandaan komen. Past de wasdroger niet onder het werkblad? Bij de meeste wasdrogers kun je het bovenblad demonteren om meer ruimte te creëren. Dan kun je een afdekplaat kopen die de bovenkant van de wasdroger afdekt.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Samenvatting

Nu je precies weet waar je de wasdroger wilt installeren zetten wij de belangrijkste tips nogmaals voor je op een rijtje:

  • Zet niks voor de luchtafvoer opening. Deze ruimte moet vrij blijven.
  • Zet niks voor het afvoerrooster. Deze ruimte moet vrij blijven.
  • Zorg dat de wasdroger op een rechte ondergrond komt te staan (het liefst waterpas). Is dit niet het geval? Dan kun je met de stelvoeten onder de wasdroger ervoor zorgen dat hij waterpas komt te staan.
  • Zorg dat de onderkant van de wasdroger vrij blijft. Deze ruimte moet namelijk vrij blijven voor het afvoeren van warme lucht.
  • Zorg dat je de wasdroger op een schone plek zet, niet een plek waar veel stof en viezigheid ophoopt.
  • Zorg dat er een raam of gat in de muur aanwezig is bij het installeren van een luchtafvoerdroger.
  • Een afvoerdroger in een koude ruimte verbruikt meer energie (en werkt slechter) dan in een warme ruimte.
  • Let bij een condens- of warmtepompdroger op de condensatie-efficiëntie. Zorg bij een lage condensatie-efficiëntieklasse dat de wasdroger in een ruimte staat met veel ventilatie.