Kunnen wasmachine en droger op 1 groep

Je kunt je wasmachine en droger niet op één groep aansluiten. Hierbij is het risico op overbelasting te groot en riskeer je brand. Als je toch deze apparaten tegelijk op hetzelfde stopcontact wilt hebben, kun je gebruikmaken van een dubbele trekschakelaar.
Wasmachine en droger set

Wat moet je weten

  1. Je kunt je wasmachine en droger niet op één groep aansluiten omdat ze teveel stroom vragen
  2. Met een dubbele trekschakelaar kunnen je wasmachine en droger wel op één groep
  3. Op één groep kunnen een wasmachine en droger nooit tegelijkertijd aan

Kan een wasmachine en droger aangesloten worden op één groep

Alle apparatuur met een aansluitwaarde van 2000 Watt of meer, moet worden aangesloten op een aparte groep. De gemiddelde wasmachine verbruikt tegenwoordig ongeveer 2500 tot 3000 watt aan stroom, wat dus betekent dat deze altijd op een eigen groep moet worden aangesloten, zonder andere apparaten.

De aansluitwaarde van een wasdroger verschilt per type droger. Condens- en lucht afvoerdrogers verbruiken gemiddeld 2800 Watt. Maar een warmtepompdroger gebruikt een stuk minder stroom, namelijk rond de 900 Watt. Als je een warmtepomp droger hebt, is het dus mogelijk om meerdere apparaten tegelijk op dezelfde groep aan te sluiten. Let er wel op dat de totale aansluitwaarde van al deze apparaten niet hoger is dan 3500 Watt, want dan riskeer je overbelasting. En zet nooit je wasmachine en droger op dezelfde groep. Omdat wasmachines erg veel energie verbruiken, moet de wasmachine altijd op een aparte groep aangesloten worden.

Wat als je een wasmachine en droger toch op één groep aansluit?

Als je een wasmachine en droger wel op één groep aansluit, loop je het risico op overbelasting. Hierdoor worden de draden van je apparaten te warm, waardoor ze stuk kunnen gaan of in het ergste geval brand kunnen veroorzaken.

Sommige mensen kiezen er toch voor om hun wasmachine en droger op dezelfde groep aan te sluiten, vaak door middel van een dubbel stopcontact of een dubbele WCD. Zij doen dit met het argument dat ze hun wasmachine en droger toch nooit tegelijkertijd gebruiken. Ze hebben de droger tijdelijk uitgeschakeld tijdens het wassen, en doen hetzelfde bij de wasmachine tijdens het drogen.

Dit raden wij echter niet aan! Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, kan de verzekeraar weigeren de eventuele schade te vergoeden vanwege een onjuiste installatie. Voor de verzekering moet de installatie voldoen aan de NEN1010.

Hoe kan je een wasmachine en droger wel op één groep aansluiten?

Als het te veel werk is om een aparte groepen en stopcontacten te installeren voor je wasmachine en droger, is een keuzeschakelaar een goede oplossing. Deze wandcontactdoos, ook wel bekend als wisselschakelaar, voorkomt dat een grootverbruiker (zoals een droger, wasmachine, of vaatwasser) tegelijkertijd stroom vraagt als een ander apparaat met een hoog vermogen. Mocht dit per ongeluk een keer voorkomen, schakelt droger automatisch uit om overbelasting te voorkomen.

Speciaal voor een vochtige ruimte zoals een badkamer, is er de keuze-trekschakelaar. Deze is spatwaterdicht, hierdoor blijft de schakelaar beschermt tegen druppels en condens.

Kunnen een droger en wasmachine tegelijk aan?

Als je je wasmachine en droger op dezelfde groep hebt aangesloten, kan je ze niet tegelijk gebruiken. Deze twee apparaten verbruiken samen zoveel stroom dat het risico op overbelasting te groot is.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Veelgestelde vragen over een wasmachine en droger op 1 groep

Heeft een droger een aparte groep nodig?

Dit is afhankelijk van het vermogen van je droger. Alle apparaten met een aansluitwaarde van 2000 Watt of meer, moeten op aparte groepen worden aangesloten. Er zijn tegenwoordig erg zuinige warmtepompdrogers met een aansluitwaarde van 900 Watt. In dat geval kun je meerdere apparaten op deze groep aansluiten. Maar niet de wasmachine. Deze verbruikt gemiddeld 2500 tot 3000 watt, waardoor deze altijd een eigen groep nodig heeft.

Oudere droger modellen zoals condensdrogers en luchtafvoerdrogers verbruiken gemiddeld 2800 Watt. Deze kunnen ook niet met andere apparatuur op één groep.