Levensduur wasmachine

Een wasmachine heeft een gemiddelde levensduur tussen de 11 en 15 jaar, afhankelijk van het aantal wasbeurten in de week. Bij vijf wasbeurten in de week gaat je wasmachine een paar jaar minder lang mee dan bij drie wasbeurten. Duurdere wasmachines hebben over het algemeen een langere levensduur dan goedkopere modellen, omdat deze van hoogwaardige materialen worden gemaakt. Miele, Siemens en Bosch zijn de beste merken als het op een wasmachine met een lange levensduur aankomt. Je kunt er zelf voor zorgen dat jouw wasmachine langer mee gaat door hem goed te onderhouden en te letten op wat en hoe je wast.
Levensduur wasmachine

Hoe lang gaat een wasmachine mee

Hoe lang een wasmachine meegaat is van verschillende factoren afhankelijk. In de eerste plaats is de bouwkwaliteit een belangrijke factor. Wasmachines die van stevig materiaal zijn gebouwd, gaan doorgaans langer mee dan wasmachines die zijn gemaakt van materiaal dat sneller stuk gaat. Voornamelijk tijdens het centrifugeren moet de wasmachine in staat zijn om de klappen op te vangen.

Gebruiksfrequentie

Een andere belangrijke factor is hoe vaak je een was draait. Het is natuurlijk logisch dat je wasmachine sneller slijt als je hem vaker gebruikt. Hoe lang een wasmachine mee zou moeten gaan wordt altijd bepaald op basis van twee wasbeurten per week.

Onderhoud

Het onderhoud van de wasmachine is ook belangrijk. Als er hopen zeepresten blijven hangen, kan dat tot een slechte afvoer leiden en dat veroorzaakt beschadigingen aan de binnenkant van de wasmachine. Ook kalkaanslag kan ervoor zorgen dat de levensduur wasmachine aanzienlijk korter wordt.

Manier van gebruiken

Tot slot heeft de manier waarop je het apparaat gebruikt ook invloed op de levensduur. Wassen met te veel wasmiddel, te volle wasjes en kledingstukken met harde onderdelen wassen is allemaal slecht voor je machine.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Welke wasmachine merken hebben de beste levensduur

De levensduur van een wasmachine varieert per merk. Het is helaas waar dat een duurdere wasmachine een langere levensduur heeft dan wasmachines die een lagere prijs hebben. Ga je een nieuwe wasmachine kopen? Kijk dan eens naar deze merken die de langste levensduur hebben:
Merk
 • Miele
 • Siemens
 • Bosch
 • AEG
 • Zanussi
Levensduur
 • 15
 • 12
 • 12
 • 11
 • 11
Wasbeurten
 • 2350
 • 1950
 • 1930
 • 1775
 • 1700

Houd er rekening mee dat de gemiddelde levensduur uit deze berekening is gebaseerd op drie wasbeurten per week. Als je vaker wast, bestaat er een kans dat je wasmachine kapot gaat voor de aangegeven tijd.

Je kunt de levensduur van je nieuwe wasmachine zelf berekenen door de totale wasbeurten eerst te delen door het aantal keer dat je per week wast. Vervolgens deel je dit getal weer door het aantal weken (52).

Hoe verleng je de levensduur van een wasmachine

Je kunt zelf ook veel invloed hebben op hoe lang een wasmachine meegaat. Hier vind je een aantal tips die ervoor zorgen dat een wasmachine langer mee gaat.

Houd je wasmachine schoon

Een schone wasmachine gaat langer mee dan en een wasmachine die van binnen vies is. Onderdelen zoals de pomp kunnen door achtergebleven vuil verstopt raken en stuk gaan. Ook kalkaanslag kan de binnenkant van je wasmachine flink beschadigen. Zorg er dus altijd voor dat je regelmatig een doekje door de binnenkant haalt en draai eens per 6 maanden een lege kookwas met een beetje azijn.

Er zijn ook speciale producten die de kalkaanslag in je wasmachine kunnen tegengaan, deze kan je soms zelfs tijdens een was meedraaien. Op die manier kost het jou geen extra moeite om je wasmachine goed schoon te houden.

Investeer in een goede wasmachine

Een goedkopere wasmachine heeft vaak een minder lange levensduur. Als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, is het dus verstandig om te investeren in een model van een goed merk. Kijk hier boven welke merken de beste levensduur hebben.

Controleer je wasgoed

Kleding met riempjes, bh-beugels, een vergeten sleutelbos of losse munten zijn allemaal dingen die de binnenkant van je wasmachine kunnen beschadigen. Controleer dus altijd goed wat je in de trommel stopt. Haal altijd je zakken leeg en stop kleding met scherpe onderdelen altijd in een waszakje.

Laat na een wasbeurt de deur open staan

De deur van je wasmachine sluiten als de binnenkant nog vochtig is, kan ervoor zorgen dat je wasmachine sneller stuk gaat. Je kunt de levensduur van een wasmachine verlengen door het deurtje open te laten staan totdat de gehele binnenkant droog is. Op deze manier voorkom je ook dat de binnenkant van de trommel en je wasgoed gaat stinken.

Was altijd een volle trommel

Je zorgt ervoor dat je wasmachine langer meegaat door altijd een volle trommel te wassen. Zo kun je namelijk het aantal wasbeurten flink omlaag halen. In plaats van iedere keer kleine beetjes te wassen, kun je beter al je wasgoed opsparen. Het aantal keer dat je de wasmachine gebruikt wordt hierdoor lager, waardoor het apparaat ook minder snel slijt. Let wel op dat je niet een té volle trommel wast, hierdoor worden namelijk de schokbrekers te veel belast, waardoor ze sneller slijten. Voor een huishouden met minder dan drie personen is een kleine wasmachine met een vulgewicht van 8 kg voldoende en voor grotere huishoudens is ook een grote wasmachine met een vulgewicht van meer dan 9 kg nodig. Bij het kopen van een wasmachine is het juiste vulgewicht heel belangrijk.

Zet je wasmachine op een goede plek

De plek waar je wasmachine staat heeft zeker invloed op de gemiddelde levensduur van het apparaat. Probeer altijd om je wasmachine niet op een plek te zetten waar het heel koud of vochtig is. Kou kan er namelijk voor zorgen dat het water bevriest, waardoor onderdelen stuk kunnen gaan. Een vochtige plaats kan ervoor zorgen dat onderdelen zoals de stroomtoevoer sneller kapot gaan.

Zorg er altijd voor dat je wasmachine waterpas staat

Een wasmachine die niet waterpas staat, zal minder lang meegaan. Dit komt omdat het apparaat tijdens het centrifugeren te veel zal trillen, waardoor de onderdelen kunnen beschadigen.