Wasmachine 1200 toeren

Een wasmachine met 1200 toeren heeft een centrifugesnelheid van 1200 toeren per minuut. Het restvochtpercentage bij deze wasmachines is gemiddeld 52%. 

Opzoek naar een wasmachine met 1200 toeren? Hieronder laten wij jou zien wat de beste wasmachines met 1200 zijn van 2024.

Wasmachine 1200 toeren

Wasmachine met 1200 toeren

Een wasmachine met 1200 toeren laat redelijk veel water in de kleding zitten.

Het toerental van een wasmachine is van groot belang. Voordat je een wasmachine aanschaft, is het daarom goed om te weten wat ‘toerental’ precies betekent, en hoeveel toeren jij wilt dat jouw nieuwe wasmachine maakt. Het toerental geeft aan hoeveel rondes de trommel maakt per minuut tijdens het centrifugeren. De centrifugesnelheid bepaalt hoe droog jouw was uit de wasmachine komt. Hoe meer toeren, hoe droger je wasgoed wordt.

1200 toeren wordt over het algemeen gezien als een vrij laag aantal toeren – je wasgoed zal nog vrij nat zijn als je het uit de wasmachine haalt. Veel mensen geven om die reden de voorkeur aan een wasmachine met een hoger toerental, zoals 1400 of 1600 toeren. In een 1600 toeren wasmachine wordt je wasgoed zo droog mogelijk.

Het nadeel van wassen met een hoog aantal toeren is echter dat je wasgoed snellen beschadigt raakt – je kleding, beddengoed en handdoeken zullen minder lang mee gaan. Wat ook een reden kan zijn om voor een lager toerental te gaan, is omdat je je wasgoed toch nog in de droger stopt. Dan maakt het toerental wellicht helemaal niks uit.

Wil je alle voor- en nadelen weten van een 1200 toeren wasmachine? Onderaan deze pagina lees je er meer over!

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Wasmachine 1200 toeren

De beste Wasmachine 1200 toerens

Beste wasmachines 1200 toeren van 2024

Wil jij weten wat de beste wasmachines met toerental 1200 zijn van 2021? Wij hebben een uitgebreide lijst gemaakt met de beste wasmachines die 1200 toeren per minuut draaien tijdens het centrifugeren.

Bij het samenstellen van deze lijst hebben we onder andere gekeken naar het vulgewicht, geluidsniveau, de verschillende wasprogramma’s, de energieklasse en de beoordeling door klanten. Lees meer over de beste wasmachines met toerental 1200 van 2024!

Het verschil tussen 1200, 1400 of 1600 toeren

Maar wat is het verschil tussen 1200, 1400 of 1600 toeren? Een wasmachine dat 1200 toeren maakt tijdens het centrifugeren heeft een restvochtpercentage van ongeveer 52%. Voor 1400 toeren is dat ongeveer 50% en een 1600 toeren wasmachine 44%. Bij 1600 toeren wordt je wasgoed zo droog mogelijk, maar de verschillen zijn maar klein.

Toerental
  • 1200 toeren
  • 1400 toeren
  • 1600 toeren
Restvochtpercentage
  • 52%
  • 50%
  • 44%

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wasmachines 1200 toeren kopen: waar let je op

Zoals we eerder noemden, is het toerental een belangrijk aspect van je wasmachine. Maar zo zijn er natuurlijk nog specificaties en kenmerken waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine. Hieronder vind je onze tips voor het kopen van een wasmachine met het toerental 1200.

Type wasmachine

Er zijn twee type wasmachines: de voorlader en de bovenlader wasmachine. Over het algemeen zijn er veel minder wasmachines met toerental 1200 beschikbaar dan met 1400 toeren, maar het voordeel is wel dat je vrije keuze hebt tussen een bovenlader en een voorlader – de bovenlader is namelijk vaak niet beschikbaar met een hoog toerental.

De voorlader is met uitstek het meest populair; deze heeft de deur aan de voorzijde van de trommel zitten, zodat je een wasdroger bovenop de wasmachine kunt plaatsen. De bovenlader zie je minder vaak maar heeft ook z’n voordelen. Een bovenlader heeft de deur aan de bovenzijde zitten en is vaak iets hoger. Hierdoor hoef je minder te bukken bij het in- en uitladen van je wasgoed.

Energieklasse

De energieklasse van een wasmachine, ook wel bekend als energielabel, geeft aan hoe zuinig een wasmachine omgaat met elektriciteit per wasbeurt. Energiezuinige wasmachines hebben energieklasse A, B of C, waarvan een wasmachine met energieklasse A de minste energie verbruikt per wasbeurt. Energiezuinige wasmachines zijn vaak in aanschaf iets duurder, maar in gebruik een stuk voordeliger – en daarnaast is het voor het milieu ook de beste keuze.

Wasmachines met toerental 1200 zijn helaas vaak niet het meest energiezuinig, maar sommige modellen hebben energieklasse C, wat valt onder de noemer ‘energiezuinig’.

Vulgewicht

De capaciteit van een wasmachine, ook wel het vulgewicht genoemd, geeft aan hoeveel kg wasgoed er in de trommel past. Hoeveel vulgewicht je nodig hebt, is voor een groot deel afhankelijk van de grootte van je huishouden – hoe meer mensen, hoe meer vulgewicht je wilt. Voor een single of een stel raden we een wasmachine met 6 kg of 7 kg vulgewicht aan. Voor een klein gezin, is een vulgewicht van 8 kg beter. Als je huishouden 5 personen of meer telt, kun je het beste kijken naar wasmachines met een vulgewicht van 9 kg of 10 kg. 1200 toeren wasmachines zijn beschikbaar met verschillende hoeveelheden vulgewicht.

Geluidsniveau centrifugeren

Het geluidsniveau van een wasmachine toont aan hoeveel geluid een wasmachine in decibel (dB) produceert wanneer hij op z’n luidst is – tijdens de centrifuge. Bij het centrifugeren draait de trommel hard rond, want trillingen en een hoop lawaai met zich mee kan brengen. 78 dB of meer wordt gezien als luid, 74 dB tot 77 dB wordt gezien als normaal, 72 dB en 73 dB als stil en 71 dB en minder als extra stil.

Bij een hoog toerental, komt vaak ook een hoger geluidsniveau kijken, maar dit gaat niet per definitie gelijk op. Het type motor, de kwaliteit van de materialen en of de wasmachine beschikt over dempers bepaalt mee hoe luid een wasmachine is. De meeste 1200 toeren wasmachines hebben een geluidsniveau tussen ‘normaal’ en ‘extra stil’.

Wasprogramma's en gebruiksgemak

Wasmachines bieden steeds meer opties om het wassen makkelijker te maken voor jou. Voor wasmachines met toerental 1200 kun je hierbij denken aan een beladingssensor, startuitstel, tussentijds was toevoegen (addwash) en een zelfreinigende wasmiddellade. Kies voor een wasmachine met de extra functies die jij denkt nodig te hebben.

Alle wasmachines bieden verschillende wasprogramma’s. Afhankelijk van de samenstelling van jouw huishouden heb je misschien behoefte aan bepaalde programma’s zoals speciale wasprogramma’s voor delicate stoffen, vlekken, sportkleding, babykleding, extra hygiënisch wassen en overhemden.

Voor- en nadelen van een 1200 toeren wasmachine

We hadden nog beloofd dieper in te gaan op alle voor- en nadelen van een wasmachines met een toerental van 1200. Waarom is een laag toerental goed? En waarom kiezen anderen voor een hoger toerental? Die vragen beantwoorden we hier.

Voordelen

Bij een lager toerental raakt je wasgoed minder snel beschadigt, hierdoor heb je langer plezier van je kleding, beddengoed en handdoeken.

Je was komt uit de machine met een restvochtpercentage van 52%. Hierdoor heb jij de keuze om je wasgoed aan de lucht verder te laten drogen, of om het in de wasdroger te doen.

Wasmachines verbruiken minder energie bij een lager toerental.

Bij een minder snelle centrifuge, zul je minder kreukels in de kleding en beddengoed tegenkomen.

Nadelen

Bij een hoog toerental zal je was droger zijn. Hierdoor hoeft het minder lang te hangen of minder lang in de wasdroger. Omdat een wasmachine over het algemeen zuiniger omgaat met energie dan een wasdroger, is het zuiniger om een hoog toerental te gebruiken.

Je hebt niet veel keuze, het gros van de wasmachines het een maximale centrifugesnelheid van 1400 toeren.

Bij een wasmachines met een hoog toerental kan je per wasbeurt een lager toerental instellen. Bij wasmachines met een toerental van maximaal 1200 kun je niet omhoog.