Wasmachine in badkamer

Als je geen ruimte hebt op zolder, in de keuken, op de gang of in de garage, dan kan het zijn dat je je wasmachine in de badkamer moet plaatsen. Dat is helemaal niet zo’n gekke plek, want vaak is de badkamer ook de plek waar je het vieze wasgoed verzamelt en daarbij ben je ook niet zo veel in de badkamer, waardoor je niet de hele tijd tegen de wasmachine aan zit te kijken.

De badkamer is natuurlijk een vochtige plaats en veel mensen vragen zich af of het wel een goed idee is om de wasmachine in de badkamer te plaatsen. In dit artikel beantwoorden we daarom de meest voorkomende vragen over een badkamer met wasmachine en leggen we uit waar je allemaal op moet letten.

Wasmachine in badkamer

Is een wasmachine in de badkamer veilig

In principe is het niet onveilig om een wasmachine in de badkamer te plaatsen, maar het is wel aan te raden om een aantal veiligheidsmaatregelen te treffen. Zo voorkom je dat de elektriciteit van de wasmachine en het stoom van je badkamer elkaar in de weg gaan zitten.

Een trekschakelaar

Wanneer je wasmachine in de badkamer staat, dan is het aan te raden om gebruik te maken van een trekschakelaar. Je activeert dan de spanning in de wasmachine door aan een koordje te trekken en op dezelfde manier haal je de spanning er ook weer af. Een trekschakelaar is vaak uitgerust met een lampje, waardoor je kan zien of de stroom wel of niet aan staat.

Op het moment dat je je wasmachine niet gebruikt, staat er dus geen stroom op en daardoor is het minder gevaarlijk als hij in contact komt met vocht of water. Heb je een wasmachine en een droger? Dan kunnen ze allebei op een dubbele trekschakelaar worden aangesloten.

Let op dat de garantie van je wasmachine mogelijk komt te vervallen als je hem niet op een veilige manier op een trekschakelaar aansluit!

Plaats je wasmachine in de juiste zone

In Nederland zijn er een aantal veiligheidsvoorschriften die kunnen helpen bij het bepalen van de juiste plek voor jouw wasmachine in de badkamer. Deze voorschriften onderscheiden zone 1 t/m 6 en stellen dat er ten minste 60 cm ruimte moet overblijven tussen elektrische machines en waterbronnen.

Het is dus aan te raden om ervoor te zorgen dat er ten minste 60 cm afstand zit tussen de wasmachine en de rand van het bad, de douche en de wastafel. Dat is veilig genoeg.

Voorkom waterschade

Bij een wasmachine in de badkamer denk je natuurlijk altijd meteen aan waterschade die wordt veroorzaakt door water uit de badkamer, maar het kan ook andersom gebeuren.

Zeker in kleine badkamers kan dit veel schade veroorzaken. Zorg er dus altijd voor dat je wasmachine in een lekbak staat, dat je gebruikmaakt van een waterslot of een dubbele afvoerslang. Je kan daarbij ook een watermelder op de grond naar de wasmachine installeren, die afgaat als er water vanuit de badkamer of vanuit de wasmachine zelf in de buurt van het apparaat komt.

Kan je je wasmachine en droger in de badkamer plaatsen

Als je wasmachine eenmaal in de badkamer staat, dan is het natuurlijk logisch om ook je droger daar te plaatsen. Daarvoor moet je dezelfde veiligheidsmaatregelen als voor de wasmachine treffen, maar het is daarbij ook belangrijk dat je goed let op de ventilatie van je badkamer.

In een warme en klamme badkamer, kan je droger niet goed zijn werk doen. Het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten de machine is dan namelijk niet groot genoeg.

De machine kan niet genoeg koude lucht aantrekken en de inhoud van de droger zal daardoor minder goed drogen. Zorg er dus altijd voor dat je badkamer goed geventileerd is en dat de warme lucht snel wordt afgevoerd. Je kan dat doen met een ventilatiesysteem maar ook door het raam of de deur even open te laten staan. Probeer te voorkomen dat je doucht terwijl je was aan het drogen is en zet de machine alleen aan als de ruimte niet meer vochtig of nat is.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Kan je je wasmachine verbergen in de badkamer

Je wil natuurlijk niet alleen dat je wasmachine veilig in de badkamer staat, maar dat het er ook allemaal nog een beetje leuk uit ziet. Gelukkig zijn er verschillende mooie manieren waarop je wasmachine op een mooie manier in de badkamer kan staan.

Een extra kast

Een extra kast is niet alleen mooi, maar kan ook nog eens heel praktisch zijn. In de eerste plaats zorgt hij er natuurlijk voor dat je wasmachine niet zo in het zicht staat en daarbij heb je ook extra ruimte om toiletspullen en handdoeken op te bergen.

Een plank

Je kan de wasmachine ook makkelijk verbergen door er een plank op te leggen. Je hoeft dan niet speciaal een kast te bouwen, maar de wasmachine staat wel uit het zicht. Een plank zorgt er ook voor dat je weer wat extra ruimte hebt om bijvoorbeeld de was op te vouwen of wasmiddel neer te zetten. Wanneer je de wasmachine verplaatst of wanneer je gaat verhuizen, neem je de plank gemakkelijk mee.

Een scheidingswandje

Je kan je wasmachine en droger ook aan het zicht onttrekken door bijvoorbeeld naast het toilet of bad een mooie scheidingswand te plaatsen. Het is dan net alsof je een inloopdouche hebt, alleen staan er twee machines in. Je kijkt nu nog maar vanaf één kant naar de apparaten en ze zijn ook beter beschermd tegen spatwater.

Je moet er wel op letten dat je voor deze oplossing bijna altijd de apparaten op elkaar moet zetten.

Een gordijntje

Deze optie is misschien niet het meest mooi, maar wel beter voor je budget en makkelijk in gebruik. Je verbergt jouw wasmachine gemakkelijk door er een gordijntje voor te hangen. Let er wel op dat dit er niet voor zorgt dat het geluid van de wasmachine gedempt wordt en dat je het centrifugeren door je hele huis kan horen. Vind je het geluid van een wasmachine belangrijk? Dan is dit niet de beste optie.

Kleine badkamer met wasmachine

Een kleine badkamer met een wasmachine kan een uitdaging zijn qua inrichting, maar er zijn manieren om de beschikbare ruimte efficiënt te gebruiken. Hier zijn enkele ideeën:

Ruimtebesparende ideeën:

  1. Kies voor een combinatie van wasmachine en droger: Een stapelbare wasmachine en droger of een gecombineerde was-droogcombinatie kan ruimte besparen.
  2. Ingebouwde oplossingen: Als het mogelijk is, kan het inbouwen van de wasmachine in een kast of onder een aanrechtblad extra ruimte vrijmaken.
  3. Gebruik de verticale ruimte: Planken en haken aan de muren kunnen veel opslagruimte bieden zonder de vloeroppervlakte te vergroten.
  4. Slanke meubels: Kies voor een smalle wastafel en toilet om ruimte te besparen.
  5. Schuifdeuren: Kies voor schuifdeuren in plaats van openslaande deuren om ruimte te besparen.
  6. Multifunctionele meubels: Gebruik meubels die meer dan één functie hebben. Bijvoorbeeld een spiegelkast die ook dient als opslagruimte.

Organisatie en esthetiek:

  1. Kleurgebruik: Het gebruik van lichte kleuren kan de ruimte groter doen lijken. Als je van contrast houdt, kun je met kleuraccenten werken.
  2. Spiegels: Een goed geplaatste spiegel kan niet alleen handig zijn maar ook de ruimte groter laten lijken.
  3. Minimalisme: Hou het simpel. In een kleine ruimte kan te veel decoratie overweldigend zijn.
  4. Goede verlichting: Met goede verlichting voelt een kleine ruimte comfortabeler en functioneler aan.
  5. Orde: In een kleine ruimte wordt elke vorm van rommel snel zichtbaar. Zorg voor voldoende opslagmogelijkheden om alles netjes te houden.