Koolborstelloze wasmachine

Een koolborstelloze wasmachine is een wasmachine met een motor waar geen koolborstels in zitten. Omdat er geen koolborstels in de motor zitten hij een stuk stiller. De motor gaat daardoor ook minder snel kapot waardoor de wasmachine langer mee gaat. Een koolborstelloze wasmachine is meestal ook een stuk energiezuiniger. Opzoek naar een koolborstelloze wasmachine? Hieronder hebben we voor jou de beste koolborstelloze wasmachine van 2024 opgesomd. Neem snel een kijkje!
Koolborstelloze wasmachine

Wat is een koolborstelloze wasmachine

Een koolborstelloze wasmachine is stiller en zuiniger.

Een koolborstelloze wasmachine wordt in de meeste gevallen aangedreven door een aandrijfriem. Deze zorgt ervoor dat de trommel in beweging blijft wanneer jij aan het wassen bent. Bij koolborstelloze wasmachines wordt er daarom gesproken van een rechtstreekse aandrijving. Dit maakt dat dit type wasmachine energiezuinig, duurzaam en stil is. Daarnaast hebben ze ook minder onderhoud nodig dan wasmachines met een koolborstelmotor.

Het overgrote deel van de wasmachines die vandaag de dag nieuw verkocht worden, zijn koolborstelloze wasmachines. In sommige gevallen gebruiken wasmachines een magnetische veld om de trommel te laten draaien. Deze technologie wordt ook wel Direct Drive genoemd.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Koolborstelloze wasmachine

De beste Koolborstelloze wasmachines

Beste koolborstelloze wasmachine van 2024

Ben jij op zoek naar de beste wasmachine met een koolborstelloze motor van 2024? Wij hebben een tal aan wasmachines van dit type met elkaar vergeleken. Hiervoor keken we onder andere naar het vulgewicht, energielabel, toerental en de beoordeling door klanten.

Hieronder lees je welke wasmachines het beste uit de test kwamen. Voor welke koolborstelloze wasmachine ga jij?

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Koolborstelloze wasmachine kopen: waar let je op

Als je kiest voor een koolborstelloze wasmachine, heb je automatisch al een aantal voordelen; ze zijn stiller, zuiniger en duurzamer dan wasmachines met een koolborstelmotor. Maar daarnaast zijn er natuurlijk nog meer dingen van belang bij het kopen van een nieuwe wasmachine. Waar je precies op moet letten, lees je in de volgende punten.

Type wasmachine

Allereerst moet je bepalen of je een voorlader of een bovenlader wilt. De voorlader heeft de deur aan de voorkant zitten en is het meest populair. Veel mensen kiezen voor een wasmachine voorlader omdat je dat een droger bovenop de wasmachine kunt zetten. De bovenlader heeft de vulopening aan de bovenkant zitten, waardoor je makkelijker bij de trommel kunt om je wasgoed te pakken. Zowel voorlader- als bovenlader modellen zijn verkrijgbaar met een koolborstelloze motor.

Vulgewicht

Het vulgewicht geeft aan hoeveel kg wasgoed er per keer in de trommel past. Er zijn verschillende aspecten die bepalen hoeveel vulgewicht je nodig hebt. De grootte van je huishouden speelt hierin de grootste rol. Als je met 1 of 2 personen bent, kun je het kiezen voor een wasmachine met 6 kg of 7 kg vulgewicht. Als je met 3 of 4 personen bent, is een vulgewicht van 8 kg beter. Ben je met een huishouden van 5 personen of meer? Dan raden we wasmachines aan met een vulgewicht van 9 kg of 10 kg. Het is belangrijk om een wasmachine te kiezen waarvan het vulgewicht aansluit op de grootte van je gezin. Als je te weinig vulgewicht hebt, moet je namelijk onnodig vaak wassen – en dat kost je een hoop water en energie. Ook wil je geen wasmachine die te groot is. Dan moet je namelijk erg lang wasgoed opsparen om je trommel vol te krijgen, of met een half-lege trommel wassen – wat je ook weer onnodig veel water en energie kost.

Energieklasse

De energieklasse staat ook wel bekend als energielabel. Dit geeft je een indicatie van hoe zuinig een wasmachine omgaat met energie. Het grote voordeel van een koolborstelloze wasmachine is dat deze automatisch al relatief energiezuinig zijn. Maar ook dit valt binnen een spectrum. Een wasmachine is energiezuinig als hij energieklasse A, B of C heeft. Er zijn ook koolborstelloze wasmachines die energieklasse D of E hebben. Daarom, als je graag energiezuinig wast of een beetje extra rekening wilt houden met het milieu, raden we je aan om voor een energiezuinige wasmachine te gaan – eentje die energieklasse A, B of C heeft. Deze wasmachines zijn in aankoop iets duurder, maar omdat ze zo energiezuinig zijn, kun je er per jaar soms wel 200 euro mee besparen.

Toerental

Hoeveel rondes de trommel van je wasmachine draait per minuut tijdens het centrifugeren, wordt bepaald door het toerental. Hoe sneller hij draait, hoe droger je wasgoed wordt. Met een toerental van 1600 toeren wordt je wasgoed zo droog mogelijk. Er zijn een tal een wasmachines met een koolborstelloze motor beschikbaar die 1600 toeren per minuut halen, maar de meeste maken 1400 toeren per minuut. 1400 wordt ook gezien als een hoog toerental.

Geluidsniveau

Hoe luid een wasmachine kan zijn, wordt in decibel (dB) aangegeven onder de specificatie ‘geluidsniveau centrifugeren’. Iedere wasmachine wordt ingedeeld in 1 van 4 categorieën; luid, normaal, stil en extra stil. Een wasmachines wordt aangeduid als ‘luid’ wanneer hij 78 dB of meer produceert en normaal wanneer hij tussen de 74 dB en 77 dB produceert. We spreken van een ‘stille wasmachine‘ als hij 72 dB of 73 dB bereikt en het is een extra stille wasmachine bij 71 dB of minder. De meeste wasmachines met een koolborstelloze motor vallen onder de categorie ‘normaal’ of ‘stil’. Afhankelijk van waar je je nieuwe wasmachine wilt plaatsen, kun je er baat bij hebben om voor een stille of extra stille wasmachine te kiezen.

Gebruiksgemak

Wasmachines zijn met steeds meer opties uitgerust om wassen gemakkelijker te maken voor de gebruiker – zodat elke wasbeurt in een handomdraai gebeurt. Denk hierbij aan een beladingssensor, startuitstel, tussentijds was toevoegen (addwash), een zelfreinigende wasmiddellade, automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. Zorg ervoor dat jouw nieuwe wasmachine beschikt over deze functies als jij denkt dat je hier profijt bij hebt.

Wasprogramma's

Omdat iedereen iets anders wilt, zijn er veel verschillende wasprogramma’s. Als jij behoefte hebt aan bepaalde programma’s, wees er dan alert op dat de wasmachine die je koopt deze ook daadwerkelijk biedt. Er zijn speciale wasprogramma’s voor onder andere delicate stoffen, vlekken, sportkleding, babykleding, extra hygiënisch wassen en overhemden.

Merken

We associeren grote merken al gauw met kwaliteit en een lange levensduur. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Het is geen garantie, maar wasmachines van grote merken zijn vaker gemaakt van sterkere materialen en daardoor is de levensduur van deze apparaten vaak hoger. A-merken voor wasmachines zijn onder andere Bosch, Siemens, LG, AEG, Miele en Samsung.

Maar het merk van een wasmachine zegt natuurlijk niet alles. Ervaring heeft ons absoluut geleerd dat er genoeg wasmachines zijn uit lagere prijsklasses en van minder grote merken die ook járen uitstekend blijven werken. Hierbij kun je denken aan Beko, Indesit, Zanussi, Haier en Proline.

Ter indicatie; wasmachines hebben een gemiddelde levensduur van 10 jaar.

Wat zijn koolborstels

Een koolborstel is het onderdeel van de motor die de elektriciteit naar de motor geleid via de commutator. Koolborstels brengen elektriciteit over op het anker van de motor, waarna het anker gaat draaien, waardoor de trommel van de wasmachine zal meedraaien – door middel van de aandrijfriem.

Slijtage is de normaalste zaak bij koolborstels. Als ze niet slijten, zou de commutator van de motor beschadigen. Koolborstels worden daarom bewust gemaakt van materiaal dat zachter is dan de commutator. Uiteindelijk houd je daarom door slijtage enkel knobbeltjes over – en dan moet je ze vervangen. De koolborstels brengen dan namelijk geen elektriciteit meer over in de motor.

In de meeste gevallen zijn de koolborstels van de wasmachine motor gemakkelijk te vervangen – dit is bewust zo ontworpen omdat het bekend is dat er snel slijtage plaats vindt.

Verschil koolborstel wasmachine en koolborstelloze wasmachine

Vroeger hadden alle wasmachines standaard een motor die wordt aangedreven door koolborstels. Deze verzorgen de elektriciteit die de wasmachine nodig heeft om de trommel te laten draaien. Tegenwoordig worden de meeste nieuwe wasmachines echter op een andere manier aangedreven; de koolborstelloze wasmachine. Zoals de naam al doet vermoeden, komen hier geen koolborstels aan te pas. Er wordt gebruik gemaakt van een aandrijfriem die rechtstreeks de trommel in beweging houdt.

Recentelijk is er nog een nieuw type motor ontwikkeld voor wasmachines, die zonder koolborstel én zonder aandrijfriem werkt. Een magnetisch veld zorgt er in dit geval voor dat de trommel draait. Dit type motor wordt Direct Drive genoemd, en wordt op het moment alleen nog toegepast in wasmachines van de merken LG en Haier.

Wat is een koolborstelloze wasmachine?

Wil je nog meer weten over wat een koolborstelloze wasmachine is en hoe deze werken? Bekijk dan het onderstaande filmpje!