Levensduur wasdroger

De gemiddelde levensduur van een wasdroger ligt tussen de 13 en 32 jaar. Wasdrogers van duurdere merken zoals Miele gaan langer mee dan de goedkopere wasdrogers van merken als LG en Samsung. Over het algemeen geldt dat warmtepompdrogers een langere levensduur hebben dan condensdrogers. Daarbij verbruiken drogers met een warmtepomp aanzienlijk minder energie, waardoor je op de lange termijn flink kunt besparen op je energiekosten. Wasdrogers met een koolborstelloze motor gaan ook langer mee, omdat er minder wrijving is en dus minder slijtage ontstaat.
Levensduur van een wasdroger

Hoe lang gaat een wasdroger mee

Hoe lang een wasdroger mee gaat, hangt van een aantal factoren af. In de eerste plaats is het nu eenmaal waar dat een duurdere wasdroger een langere levensduur heeft dan een goedkopere soort wasdroger. Stevig materiaal zorgt ervoor dat een onderdeel niet snel kapot gaat. Voornamelijk tijdens het einde van het droogproces moet het apparaat in staat zijn om de klappen op te vangen.

Warmtepompdroger of condensdroger

Ook een nieuwe warmtepompdroger gaat langer mee dan een gewone condensdroger. De levensduur warmtepompdroger moet wel lang zijn, want deze zuinige wasdrogers zorgen er pas voor dat je op je kosten kunt besparen als je ze over een lange periode kunt gebruiken. In de aanschaf is een warmtepompdroger iets duurder dan gewone condensdrogers, maar dit verdien je in de loop van de jaren altijd weer terug.

Koolborstelloze motor

Het is ook verstandig om te investeren in een wasdroger met een koolborstelloze motor. Deze slijt namelijk minder snel, waardoor de gemiddelde levensduur aanzienlijk verlengd wordt. Een koolborstelloze motor heeft namelijk geen wrijving, waardoor de binnenkant van de wasdroger langer meegaat. Het bijkomende voordeel van een wasdroger met koolborstelloze motor is dat deze ook minder geluid maakt dan de meeste wasdrogers doen.

Manier van gebruiken

Hoe je je wasdroger behandelt is ook van invloed op de gemiddelde levensduur van het apparaat. De frequentie waarmee je droogt is voornamelijk erg belangrijk. Hoe vaker je droogt, hoe minder lange levensduur de droger zal hebben. Ook wat je in de droogtrommel stopt is van invloed op de levensduur. Een té volle trommel zorgt ervoor dat de binnenkant sneller slijt.

Frequent onderhoud plegen

Tot slot moet je er ook altijd voor zorgen dat je je wasdroger goed onderhoud. Na elke droogbeurt moet je de pluizenfilter legen en eventueel de condensbak legen. Op de langere termijn moet je er af en toe voor zorgen dat je de droogtrommel reinigt en de condensor schoonmaakt. Dit proces kun je gemakkelijker maken door een wasdroger met zelfreinigende condensor aan te schaffen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Welke wasdroger merken hebben de beste levensduur

De levensduur van een wasdroger verschilt per merk. Het is helaas een feit dat duurdere wasdrogers over het algemeen een langere levensduur hebben dan goedkopere modellen. Als je van plan bent om een nieuwe wasdroger aan te schaffen, is het de moeite waard om te kijken naar merken die bekend staan om hun duurzaamheid. Hieronder vind je een lijst van merken die bekend staan om hun langere levensduur:
Merk
 • Miele
 • ASKO
 • Bosch
 • Siemens
 • AEG
 • Samsung
 • Whirlpool
 • LG
Levensduur
 • 32
 • 29
 • 24
 • 24
 • 24
 • 14
 • 13
 • 13
Droogbeurten
 • 5000
 • 4500
 • 3750
 • 3750
 • 3750
 • 2200
 • 2000
 • 2000

Houd er rekening mee dat de berekende gemiddelde levensduur gebaseerd is op drie droogbeurten per week. Als je vaker droogt, loop je het risico dat je wasdroger eerder stuk gaat dan de aangegeven levensduur.

Je kunt de levensduur van je nieuwe wasdroger zelf berekenen door het totale aantal droogbeurten te delen door het aantal keer dat je per week droogt. Vervolgens deel je dit getal door het aantal weken in een jaar (52).

Hoe verleng je de levensduur van een wasdroger

Als je wil dat je wasdroger langer mee gaat, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. We hebben de handigste tips voor je op een rijtje gezet:

Zorg er altijd voor dat je wasdroger waterpas staat

Een droger die waterpas staat, blijft stevig staan. Als je wasdroger scheef staat, ontstaat er aan het einde van het droogproces te veel wrijving, waardoor de onderdelen gemakkelijker zullen slijten. Ook als je je wasdroger op je wasmachine zet is het belangrijk dat je allebei de apparaten goed recht zet.

Maak je wasdroger regelmatig schoon

Na iedere droogbeurt moet je de pluizen uit de filter halen en het water uit de condensbak legen. Zo zorg je ervoor dat de wasdroger altijd zijn werk goed kan doen. Maak ook eens in de drie maanden de binnenkant van de trommel schoon met een vochtige vaatdoek om te voorkomen dat de gaten in de trommel verstopt raken. Tot slot moet je ook af en toe de condensor goed pluisvrij maken. Heb je hier geen zin in of ben je bang dat je het vergeet? Zoek dan een wasdroger met een zelfreinigende condensor. Hierbij wordt er bij elke droogbeurt wat water langs de condensor gespoeld, waardoor deze wordt gereinigd.

Zet de wasdroger in een geschikte ruimte

De plek waar je je wasdroger neerzet is van invloed op hoe lang de levensduur zal zijn. Probeer altijd om de wasdroger niet op een plaats met veel vocht of kou te zetten. Onderdelen kunnen namelijk sneller kapot gaan als jee nat worden of bevriezen.

Let op hoe je je wasdroger gebruikt

Het is heel gemakkelijk om een wasdroger te overbelasten door de trommel helemaal vol te proppen. In de eerste plaats wordt je wasgoed niet goed droog en daarbij moet je wasdroger harder werken om hetzelfde resultaat te bereiken. Op de lange termijn zal dat ervoor zorgen dat je wasdroger sneller slijt.

Investeer in een warmtepompdroger

Hoe lang gaat een warmtepompdroger mee? Langer dan een andere wasdroger! Warmtepompdrogers gebruiken namelijk een lage droogtemperatuur om je wasgoed te drogen, waardoor een warmtepomp niet zo hard hoeft te werken. De wasdroger wordt minder zwaar belast, waardoor alle onderdelen langer goed blijven.