Wasmachine 1600 toeren

Bij wasmachines met een toerental van 1600 draait de trommel 1600 toeren tijdens het centrifugeren. Hierdoor blijft er slechts 44% restvocht in je wasgoed zitten. 

Aan het zoeken naar een wasmachine met 1600 toeren? Wij hebben hieronder voor jou de beste wasmachines met 1600 toeren van 2024 opgesomd!

Wasmachine met 1600 toeren

Droogt de was het beste voordat de wasdroger het volledig droogt

Voor we je meer vertellen over dit type wasmachine, gaan we iets dieper in op wat een toerental is. Het toerental van een wasmachine geeft aan hoeveel rondes de trommel draait per minuut tijdens het centrifugeren. Hoe hoger het toerental, hoe sneller de trommel draait, hoe droger je was uit de wasmachine komt.

Als je wilt dat je wasgoed zo droog mogelijk uit de trommel komt, kies je voor een wasmachine met 1600 toeren per minuut. Hierbij spreken we van een wasmachine met een ‘hoog aantal toeren’. 1400 toeren wordt ook gezien als een hoog aantal toeren, maar hierbij blijft je wasgoed net iets vochtiger. Een 1600 toeren wasmachine heeft een restvochtpercentage van 44%, terwijl een wasmachine met 1400 toeren een restvochtpercentage van 50% heeft.

In beide gevallen zul je je wasgoed nog op moeten hangen of in de droger moeten stoppen, maar bij 1600 rpm (rounds per minute) is dit minder lang. Ook zal je droger minder hard hoeven werken om je wasgoed volledig droog te krijgen.

De meeste wasmachines hebben een toerental van 1400 toeren. Deze optie wordt dan ook het meest gekozen. Maar als je geen droger hebt, is een toerental van 1600 wel heel fijn.

Als je niks geeft om het toerental van je wasmachine, kun je ook kiezen voor 1200 toeren of minder. Dit kan een optie voor je zijn als je sowieso je wasgoed in de droger stopt.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Wasmachine 1600 toeren

De beste Wasmachine 1600 toerens

Beste wasmachine met 1600 toeren 2024

Wil jij weten wat de beste wasmachines van 2024 zijn met toerental 1600? Wij hebben verschillende wasmachines met elkaar vergeleken die allen 1600 toeren per minuut draaien, om tot een lijst te komen met de beste modellen van dit moment.

Hierbij hebben we onder andere gekeken naar het vulgewicht, geluidsniveau, de verschillende wasprogramma’s, de energieklasse en de beoordeling door klanten. Staat jouw nieuwe 1600 toeren wasmachine hier tussen?

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Het verschil tussen een wasmachine 1200, 1400 of 1600 toeren

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine is een van de meest belangrijkste specificaties het toerental van de wasmachine. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waaronder 1200, 1400 en 1600 toeren. Het is echter belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen deze toerentallen. De volgende tabel toont het restvochtpercentage voor elk toerental. Het restvochtpercentage is het percentage water dat nog in de kleding zit na het centrifugeren in de wasmachine. Dit percentage wordt beïnvloed door het toerental van de centrifuge, waarbij hogere toerentallen resulteren in een lager restvochtpercentage en dus drogere kleding. 

Toerental
 • 1200 toeren
 • 1400 toeren
 • 1600 toeren
Restvochtpercentage
 • 52%
 • 50%
 • 44%

Wasmachines 1600 toeren kopen: waar let je op

Wasmachines zijn hele uitgebreiden apparaten, met veel opties en specificaties. Het toerental is belangrijk, maar zo zijn er natuurlijk nog veel meer aspecten waar je op moet letten als je een nieuwe wasmachine koopt. Waar je precies allemaal rekening mee moet houden, zie je in het overzicht hieronder.

Type wasmachine

Er zijn 2 verschillende soorten wasmachines: de voorlader en de bovenlader wasmachine. De voorlader zie je het vaakst en is het meest populair. Deze heeft de deur aan de voorzijde van de trommel zitten, zodat je bovenop de wasmachine voorlader een droger kunt plaatsen.

De bovenlader wasmachine heeft de deur aan de bovenkant zitten. Deze modellen zijn vaak ook wat smaller en hoger, waardoor je minder hoeft te bukken. Wasmachines met 1600 toeren zijn echter bijna altijd een wasmachine voorlader.

Energieklasse

Als je wilt besparen op je energierekening, kies je voor een energiezuinige wasmachine. Deze zijn absoluut ook beschikbaar met een toerental van 1600 rpm. Natuurlijk verbruikt een wasmachine meer energie hoe harder de trommel draait. Echter wordt de meeste energie verbruikt bij het verwarmen van het water. Dat is dan ook hetgeen waarop wasmachine-fabrikanten bezuinigen bij het energie-efficiënter maken van hun wasmachines. De termen ‘energieklasse’ en ‘energielabel’ worden veel door elkaar heen gebruikt. Maar ze betekenen hetzelfde. Als je een energiezuinige wasmachine wilt met 1600 toeren, moet je kijken of ze over energieklasse A, B of C beschikken. Een wasmachine met energieklasse A verbruikt daarvan de minste energie per wasbeurt. In aankoop zijn zuinige wasmachines vaak iets duurder, maar in gebruik besparen ze je juist geld door je energierekening laag te houden. Daarnaast zijn ze ook een stuk beter voor het milieu. Win-win dus!

Vulgewicht

Hoeveel kg wasgoed er in de trommel past, wordt aangegeven door het vulgewicht. Dit wordt ook wel de capaciteit van de wasmachine genoemd. Hoeveel vulgewicht je precies nodig hebt, is afhankelijk van verschillende aspecten, maar het aantal personen met wie je de wasmachine deelt, speelt de grootste rol – i.a.w. de grootte van je huishouden. Om die reden is het vulgewicht een van de belangrijkste dingen om naar te kijken als je een nieuwe wasmachine koopt.

Als je met 1 of 2 personen bent, kun je het beste kiezen voor een wasmachine met 6 of 7 kg vulgewicht. Als je met 3 of 4 personen bent, is een vulgewicht van 8 kg beter. Ben je met een huishouden van 5 personen of meer? Dan raden we aan naar wasmachines te kijken met 9 kg of 10 kg vulgewicht. Andere redenen om voor meer capaciteit te gaan, kan zijn omdat je veel sport of vaker wast door een allergie.

Geluidsniveau centrifugeren

Het geluidsniveau van een wasmachine meet hoeveel herrie een wasmachine produceert wanneer het apparaat op z’n luidst is – tijdens het centrifugeren. Dit wordt aangegeven in decidel (dB). Je zou bijna denken dat een wasmachine met een hoog toerental automatisch valt onder de groep ‘luide wasmachines’, maar dat is niet per definitie waar. Er zijn verschillende redenen waarom sommige wasmachines stiller zijn dan andere. Dit kan inderdaad liggen aan het toerental, maar ook aan het type motor, de kwaliteit van de materialen en of de wasmachine dempers heeft.

Luide wasmachines produceren 78 dB of meer. 74 dB tot 77 dB wordt gezien als ‘normaal’ voor een wasmachine. Apparaten die 72 dB of 73 dB produceren vallen onder de categorie ‘stille wasmachines‘ en als ze 71 dB of minder geluid verwekken, zijn ze ‘extra stil. De meeste wasmachines met 1600 rpm hebben het geluidsniveau ‘normaal’ of ‘extra stil’.

Als jouw wasmachine in een schuur of op zolder komt te staan, hoef je niet zo nauw te letten op het geluidsniveau. Maar als je hem in een open keuken zet of in een ruimte naast een slaapkamer, wil je liever niet dat je wasmachine luider is dan 73 dB.

Wasprogramma's en gebruiksgemak

Wasmachines bieden steeds meer opties om wassen gemakkelijker te maken – zodat elke wasbeurt in een handomdraai gebeurt. Denk hierbij aan een beladingssensor, startuitstel, tussentijds was toevoegen (addwash), een zelfreinigende wasmiddellade, automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. Wil jij dat wassen voortaan een eitje is? Kies dan voor een wasmachine met (een van) deze mogelijkheden.

Omdat iedereen iets anders wilt, zijn er veel verschillende wasprogramma’s. Als jij behoefte hebt aan bepaalde wasprogramma’s, wees er dan alert op dat de wasmachine die je koopt deze ook daadwerkelijk biedt. Er zijn speciale wasprogramma’s voor onder andere delicate stoffen, vlekken, sportkleding, babykleding, extra hygiënisch wassen en overhemden. Wees je er wel bewust van dat het hoge toerental van 1600 vaak alleen gebruikt kan worden voor wasprogramma’s voor katoen. Voor ander wasgoed kun je beter geen hoog toerental gebruiken, anders gaan je kledingstukken mogelijk minder lang mee.

Voor- en nadelen 1600 toeren

Als je een wasmachine met 1600 toeren overweegt, is de enige concurrent een wasmachine met 1400 toeren. De meeste wasmachines die nu verkocht worden hebben zo’n hoog toerental. Maar wat zijn precies de verschillen? En welk toerental is beter? We leggen de voor- en nadelen van de 1600 toeren wasmachine graag voor je uit.

Voordelen

 1. Het grote voordeel van een wasmachine met 1600 toeren tegenover 1400 toeren is dat je was droger uit de wasmachine komt. Bij een toerental van 1600 heb je een restvochtpercentage van 44%, terwijl dit bij 1400 toeren 50% is. In beide gevallen kun je je wasgoed aan de lucht verder op laten drogen. Het verschil is niet groot, maar bij 1600 toeren hoeft je wasgoed minder lang te hangen. Daarnaast, als je toch besluit je kleding of beddengoed in de droger te stoppen, hoeft je droger minder hard te werken om het volledig droog te krijgen. Wat fijn is, omdat drogers over het algemeen meer energie verbruiken dan wasmachines. Hiermee kun je daarom energie en dus geld besparen.
 2. Nog een punt: als je toch een keer met een lager toerental wilt wassen, kan dat altijd. Op de meeste wasmachines kun je het toerental instellen per wasbeurt.

Nadelen

 1. Omdat de wasmachine harder moet werken tijdens het centrifugeren, verbruikt hij meer energie. Hoeveel meer energie dit is, verschilt per wasmachine. Er zijn namelijk ook zat 1600 toeren wasmachines met energieklasse A, B en C. Energieklasse C telt al als een energiezuinige wasmachine.
 2. Daarnaast heeft je wasgoed vaak meer kreukels als je het wast met een hoger toerental. Bij 1400 toeren of lager zal dit minder zijn.
 3. En ten slotte zijn er meer wasmachines met een maximaal 1400 toeren. Dus als je gaat voor een (iets) lager toerental, heb direct wel veel meer keuze. Het aantal wasmachines dat 1600 toeren per minuut kan draaien wordt wel steeds groter.