Onderbouw vaatwasser

Een onderbouw vaatwasser is een apparaat die onder het keukenblad wordt geplaatst. Deze vaatwasser heeft geen frontpaneel. Als aanzicht heb je dus altijd de eigen deur van de vaatwasser. Op deze pagina vertellen we je alles over wat een onderbouw vaatwasser is, hoe je de beste kan vinden en beantwoorden we de vragen die het vaakst gesteld worden.

Vaatwasser hoofdpagina

Een nieuwe onderbouw vaatwasser kopen

Bij het kopen van een nieuwe onderbouw vaatwasser zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk afhankelijk van jouw persoonlijke behoeftes en voorkeuren welke onderbouw vaatwasser het beste bij je past.

Om het voor jou iets gemakkelijker te maken om de juiste vaatwasser te vinden, hebben we een aantal belangrijke kenmerken op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je een onderbouw vaatwasser koopt waar je helemaal tevreden mee zal zijn!

Onderbouw vaatwassers voor een klein huishouden

In een klein huishouden heb je soms meer dan genoeg aan een kleine onderbouw vaatwasser waar maximaal 10 couverts in kunnen. Zo bespaar je ruimte en draai je nooit een halve belading!

Vind een nieuwe vaatwasser

Maak een keuze tussen de een van de beste vaatwassers van 2024 of doe de eenvoudige keuzehulp en vind je nieuwe vaatwasser.

Vind de perfecte vaatwasser

Alle best geteste Onderbouw vaatwasser

Wat is een onderbouw vaatwasser

Een onderbouw vaatwasser is een type vaatwasser die bedoeld is om onder een keukenblad of aanrechtblad te worden geïnstalleerd. Het onderscheidt zich van een vrijstaande vaatwasser doordat het geen bovenkant heeft, zodat het direct onder het keukenblad past. Een onderbouw vaatwasser heeft ook meestal geen afgewerkte zijkanten omdat deze niet zichtbaar zijn wanneer de machine onder het aanrecht is geïnstalleerd.

Bij het kiezen van een onderbouw vaatwasser is het belangrijk om de afmetingen en specificaties zorgvuldig te controleren, om er zeker van te zijn dat hij past in de beschikbare ruimte en goed onder het aanrechtblad kan worden geïnstalleerd. Het is ook raadzaam om te overwegen of je een voorkant wilt die overeenkomt met de rest van je keukenkasten, of dat je tevreden bent met de standaard voorkant van de vaatwasser.

Waar moet je op letten bij het kopen van een onderbouw vaatwasser

Een onderbouw afwasmachine is net even iets anders dan een inbouw vaatwasser of vrijstaande vaatwassers. Er zijn dus een aantal kenmerken van het apparaat waar je bij de aanschaf van een nieuw onderbouw model rekening mee moet houden.

Diepte van de nis

Een inbouw vaatwasser wordt altijd in een nis geplaatst, waardoor je heel nauw op de afmetingen moet letten. Een onderbouw vaatwasser zit niet precies in een nis, maar het is wel fijn als het apparaat niet buiten je kastjes uitsteekt. Meet daarom altijd hoe diep je aanrechtblad is vanaf het achterste punt. Houd er daarbij rekening mee dat je nog gemiddeld 10 centimeter nodig hebt voor de kabels aan de achterkant.

Plek van het bedieningspaneel

Het bedieningspaneel van een onderbouw vaatwasser zit vaak, net als bij een vrijstaande afwasmachine, aan de buitenkant van het apparaat. Zo kan je hem gemakkelijk aanzetten en ook tijdens het draaien bekijken hoe lang het programma nog duurt en op welke temperatuur het ingesteld staat. Het bedieningspaneel kan ook aan de binnenkant zitten. Dan kan je het apparaat alleen bedienen en de resttijd indicatie zien wanneer je de deur open trekt.

Plaatsing van het bestek

Een vaatwasser kan het bestek op twee plekken kwijt, in een besteklade aan de bovenkant zijn. De andere optie is in een bestekkorf op de onderste lade. Er zijn mensen die beweren dat bestek schoner wordt in de besteklade, maar er zijn ook genoeg die juist een voorkeur voor de bestekkorf hebben. Een ding wat wel zeker is, is dat je minder hoeft te bukken als je het bestek in de bovenlade moet doen.

Energieklasse

Als je op zoek bent naar een energiezuinige inbouw vaatwasser, moet je goed op de energieklasse van het apparaat letten. De meeste onderbouw modellen hebben energieklasse c, energieklasse d of energieklasse e. Een extra zuinige vaatwasser heeft energielabel a, maar deze zijn veel minder makkelijk verkrijgbaar.

De programma's

Welke programma’s jouw ideale onderbouw vaatwasser heeft is afhankelijk van wat voor vaat je hebt. Als je bijvoorbeeld vaak glazen wast, zijn er modellen met een behoedzaam programma, dat extra voorzichtig met jouw vieze vaat omgaat. Voor vaat die niet zo vies is kan je soms beter voor een kort programma kiezen en als je zo min mogelijk water wil verbruiken is een eco-programma erg handig.

Extra functies

De meest geschikte vaatwasser voor jou heeft handige extra functies. Als je bijvoorbeeld een verstelbare bovenkorf hebt, kan je deze weghalen om meer ruimte te maken voor pannen. Het kan ook fijn zijn om te kiezen voor een model met een uitgestelde start, zodat je zeker weet dat de vaatwasser klaar is op het moment dat jij thuis komt. Er zijn ook opties voor een extra droge vaat, zoals een zeoliet droogtechniek. Dit is handig voor plastic bakjes die in andere vaatwassers niet snel droog worden.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Veelgestelde vragen over onderbouw vaatwassers

Bij je zoektocht naar de beste onderbouw vaatwasser is het ook handig om rekening te houden met vragen die vaak door andere kopers worden gesteld. Zo kom je achter dingen die je zelf misschien over het hoofd had gezien.

Waarom een onderbouw vaatwasser kopen?

Een onderbouw vaatwasser is bijzonder geschikt voor een flexibele inrichting, want een onderbouw vaatwasser bouw je gewoon in onder je aanrecht. Onderbouw afwasmachines hebben ook geen eigen frontpaneel nodig, je kan ze heel gemakkelijk in je keuken plaatsen. De eigen deur is vaak in wit of zilver kleur leverbaar, waardoor er altijd wel een model is dat bij jouw keuken past.

Wat is het verschil tussen een inbouw vaatwasser en een onderbouw vaatwasser?

In de eerste plaats is een inbouw vaatwasser plaatsen iets lastiger dan onderbouw afwasmachines, omdat een inbouw model heel precies in de nis moet passen. Afhankelijk van welk type inbouw vaatwasser je hebt, moet je ook het frontpaneel van je keuken op maat zagen, omdat je anders tegen een roestvrijstaal front aan zit te kijken. Er is maar één manier waarop de vaatwasser recht in de nis geschoven kan worden en daarbij moet het apparaat ook nog waterpas staan.

Wat is het verschil tussen een vrijstaande vaatwasser en een onderbouw vaatwasser?

Een vaatwasser onderbouw is net iets anders dan een vrijstaande uitvoering omdat een onderbouw model geen panelen aan de zij- of bovenkant heeft. Het staat dus niet zo mooi om deze vrijstaand in je keuken te plaatsen. Een vrijstaande vaatwasser ziet er van alle kanten bedekt uit, waardoor je deze gemakkelijk los in je keuken kunt plaatsen.

Overige informatie

Miele vaatwassers

Miele vaatwassers Miele vaatwassers staan erom bekend dat ze van goede kwaliteit zijn en een hele lange levensduur hebben. Als jij op zoek bent naar een goede investering, is het dus verstandig om eens naar het aanbod vaatwassers van Miele

Lees meer

Inbouw vaatwasser

Inbouw vaatwasser Een inbouw vaatwasser wordt volledig ingebouwd in je keuken. Aan de voorkant van de vaatwasser wordt een paneel van de keukenkastjes gemonteerd zodat hij volledig op gaat in de keuken. De zij- en bovenkant van de vaatwasser zijn

Lees meer

Hoe demonteer ik mijn inbouw vaatwasser

Hoe demonteer ik mijn inbouw vaatwasser Een inbouw vaatwasser kan je op de volgende manier demonteren: Als eerste moet je de vaatwasser loskoppelen van het stopcontact, de kraan en de afvoer. Als dit is gebeurd kun je het frontpaneel en

Lees meer

Indesit vaatwassers

Indesit vaatwassers Voor grote huishoudens zijn Indesit vaatwassers perfect. Het merk staat er namelijk om bekend dat zij grote vaatwassers met ruimte voor veel couverts maken, waar je veel bestek en borden in kwijt kunt. Daarbij hebben de vaatwassers ook

Lees meer

ATAG vaatwassers

ATAG vaatwassers ATAG is een van origine Nederlands merk dat een goede reputatie heeft op het gebied van inbouw keukenapparatuur. Wanneer je voor een vaatwasser van ATAG kiest, weet je dus dat je kwaliteit in huis haalt. Op deze pagina

Lees meer

Wat kost een vaatwasser

Wat kost een vaatwasser De prijs van een vaatwasser loopt van €300,- euro tot wel €1700,- euro. Gemiddeld kost een vaatwasser ongeveer rond de €600,- euro, dan kun je er vanuit gaan dat je een kwalitatief goede vaatwasser hebt. Let

Lees meer