Hoe kan ik mijn vaatwasser resetten

Er zijn twee manieren om een vaatwasser te resetten, namelijk: een technische of gebruikers reset. Technische reset: Haal de stekker van de vaatwasser uit het stopcontact en wacht 30 seconden voordat je de stekker weer in het stopcontact doet. Gebruikers reset: Hou de start/stop toets voor 30 seconden ingedrukt, de vaatwasser gaat nu afpompen en dan is het programma weer gereset. 

Vaatwasser resetten

Hoe kan je je vaatwasser resetten

Er zijn twee manieren om een vaatwasser te resetten:

Optie 1: een technische reset

Technisch resetten houdt in dat je de stekker van de vaatwasser uit het stopcontact haalt. Wacht vervolgens twee tot drie minuten voordat je hem er weer in steekt.

Voor de zekerheid draai je eerst de kraan dicht en controleer je of er geen stil water achter de machine zit. Zo weet je zeker dat de kans dat elektriciteit met water in aanraking komt heel klein is.

Kan je niet bij de stekker? Bijvoorbeeld omdat deze onder water staat of omdat hij achter de vaatwasser zit? Ga dan naar de stoppenkast om de elektriciteit af te sluiten.

Optie 2: een gebruikers reset

Bij deze manier om je vaatwasser te resetten houd je de aan-knop ongeveer 30 seconden ingedrukt. De afvoerpomp begint dan meteen met het afvoeren van water en vervolgens kan jij weer en nieuw programma opstarten.

Ieder merk vaatwasser heeft weer een eigen manier om een gebruikers reset toe te passen, raadpleeg hiervoor altijd de gebruiksaanwijzing. Hieronder lees je hoe je de gebruikers reset toepast bij de twee populairste merken: een bosch vaatwasser en siemens vaatwasser.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Vaatwasser resetten per merk

Het resetten van een vaatwasser kan variëren afhankelijk van het specifieke model, zelfs binnen een enkel merk. Hieronder vind je algemene stappen voor het resetten van de genoemde merken vaatwassers. Let op: deze stappen kunnen mogelijk niet werken voor alle modellen, en het is altijd aan te raden om de gebruikershandleiding van jouw specifieke model te raadplegen.

Aeg vaatwasser resetten

 1. Schakel de vaatwasser uit.
 2. Wacht enkele minuten.
 3. Schakel de vaatwasser weer in.

Bosch vaatwasser resetten

 1. Schakel de vaatwasser uit.
 2. Druk tegelijkertijd op de start- en stopknop.
 3. Schakel de vaatwasser weer in.

Wanneer je je Bosch vaatwasser wil resetten is dat waarschijnlijk omdat je een foutcode hebt gekregen. Deze worden op de display aangegeven met de letter E met een nummer tussen de 0 en 31 erachter. Controleer op de website van Bosch altijd waar de foutcode voor staat, zo weet je zeker of je vaatwasser aan een reparatie toe is of dat je bijvoorbeeld alleen de afvoerslang moet legen. Raadpleeg de handleiding van je Bosch vaatwasser om de verschillende storingen en foutcodes op te lossen. Je vaatwasser zomaar uit het stopcontact trekken om de storing op te lossen kan het probleem soms erger maken.

Inventum vaatwasser resetten

 1. Schakel de vaatwasser uit
 2. Druk 3 seconden op de start/pauze knop
 3. Zet de vaatwasser weer aan

Miele vaatwasser resetten

 1. Schakel de vaatwasser uit.
 2. Druk op de aan/uit-knop en houd deze ingedrukt.
 3. Schakel de vaatwasser weer in terwijl je de knop ingedrukt houdt.

Siemens vaatwasser resetten

 1. Druk gedurende 3 seconden op de start-/stopknop totdat het LED-lampje knippert.
 2. Laat los en de machine zou gereset moeten zijn.

Bij een Siemens vaatwasser werkt het precies hetzelfde. Kijk in de handleiding wat de verschillende foutcodes betekenen. Soms moet je een monteur laten komen om de storing op te lossen, maar soms is de vaatwasser schoonmaken omdat hij verstopt is ook genoeg.

Alle foutmeldingen hebben hun eigen oplossing, ga dus niet zomaar in het wilde weg de stekker eruit trekken of allerlei knopjes indrukken, dat kan het probleem alleen maar erger maken.

Whirlpool vaatwasser resetten

 1. Schakel de vaatwasser uit.
 2. Druk tegelijkertijd op de “start” en “spoelen” knoppen.
 3. Schakel de vaatwasser weer in.

ATAG vaatwasser resetten

 1. Schakel de vaatwasser uit en ontkoppel hem van het stroomnet.
 2. Wacht enkele minuten en sluit hem weer aan.

Beko vaatwasser resetten

 1. Schakel de vaatwasser uit.
 2. Druk enkele seconden op de “Start/Stop” knop.
 3. Schakel de vaatwasser weer in.

ETNA vaatwasser resetten

 1. Zet de vaatwasser uit
 2. Haal de stekker voor 60 seconden uit het stopcontact
 3. Stop de stekker omgekeerd terug in het stopcontact

Samsung vaatwasser resetten

 1. Schakel de vaatwasser uit.
 2. Druk tegelijkertijd op de “Power” en “Start/Stop” knoppen gedurende enkele seconden.
 3. Schakel de vaatwasser weer in.

Let op: Als een reset de problemen niet verhelpt, kan het zijn dat er een technisch probleem is dat moet worden onderzocht door een professional. Het is ook altijd een goed idee om de gebruikershandleiding van je vaatwasser te raadplegen of contact op te nemen met de klantenservice van het betreffende merk voor specifieke instructies.

Waarom moet je je vaatwasser resetten

De meest voorkomende reden om je vaatwasser opnieuw op te starten is een storing. Hier onder hebben we de drie meest voorkomende storingen voor je op een rijtje gezet.

Je vaatwasser stinkt

Wanneer de afvoerpomp, afvoerslang of watertoevoer verstopt is kan je vaatwasser gaan stinken. Je krijgt dan een foutmelding. Vervolgens draai je de kraan dicht, haal je de stekker uit het stopcontact en kan je alle elementen reinigen. Als je dit niet doet, bestaat er een kans dat je een lekkage krijgt.

Er is een elektrische storing

De meeste technische storingen bij een vaatwasser kunnen worden verholpen door het programma opnieuw te starten. De vaatwasser gaat ermee akkoord dat de instellingen terug naar nul worden gebracht, waardoor het probleem vaak wordt verholpen.

Het waterniveau van je vaatwasser is te laag

Een vaatwasser heeft genoeg water nodig om al je vaat schoon te spoelen. Dit kan je gemakkelijk oplossen door handmatig water toe te voegen of door te controleren of de watertoevoer niet is afgedekt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een pannetje voor zit of dat je pannen rechtop staan, waardoor al het water daarin opgevangen wordt. Dit is een duidelijk voorbeeld van een probleem dat niet is op te lossen met een simpele reset.