Installatie wasmachine

Je gloednieuwe wasmachine is zojuist bezorgd en nu moet je het apparaat gaan aansluiten. Eerst begin je met het voorbereidende werk zoals een geschikte plek uitzoeken en zorgen dat je een goede afvoer en stroomvoorziening hebt. Daarna verwijder je de transportbouten en zet je je nieuwe machine waterpas. Nu begint het echte werk en installeer je de wasmachine. Hoe je dat doet vind je stap voor stap in dit artikel. Na het lezen van deze tekst kun je gemakkelijk zelf je wasmachine aansluiten en bespaar je een hoop installatiekosten!

Wasmachine vervoeren verhuizen laten ophalen

Checklist voor het installeren van je wasmachine

Voordat je aan het installatieproces begint, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je alles hebt wat je nodig hebt. In dit hoofdstuk vind je een lijst met punten die je kunt afvinken voordat je begint.

De plek bepalen

Voordat je je nieuwe wasmachine wilt gaan installeren, moet je natuurlijk een geschikte plek vinden. Het beste kun je je wasmachine op een stevige ondergrond plaatsen, zo voorkom je trillingen en lawaai. Daarnaast is het belangrijk dat op de plek een watertoevoer, waterafvoer en een geaard stopcontact of trekschakelaar aanwezig is. Plaats de wasmachine dus in de buurt van deze benodigdheden. Wil je hem ergens anders neerzetten, dan moet je de aansluitingen eerst omleggen. Schakel dan zeker de hulp van een elektricien in.

Vereisten voor stroomvoorziening en stopcontacten

Je wasmachine moet je aansluiten op een geaard stopcontact anders kun je kortsluiting krijgen. Een geaard stopcontact herken je aan de twee metalen pinnetjes die aan de rand van het stopcontact zitten. Een geaard stopcontact kan alleen gebruikt worden in een droge ruimte, bijvoorbeeld op zolder. Wil je je wasmachine plaatsen in de badkamer of een andere vochtige ruimte? Dan heb je een waterdichte afsluiting nodig zoals een trekschakelaar. Als je deze nog niet in je badkamer hebt, dan kun je een trekschakelaar laten installeren door een elektricien.

Benodigdheden voor afvoer

Je hebt een water toevoer en een water afvoer nodig voor je wasmachine. In de meeste huizen zit dit naast elkaar. Om je wasmachine op de afvoer aan te sluiten heb je een afvoerslang nodig. Bij bijna alle nieuwe wasmachines zit deze slang al achterop de wasmachine gemonteerd. Jij moet de slang dan alleen nog in de afvoer plaatsen. Mocht je geen afvoerslang hebben, dan moet je deze eerst aanschaffen voordat je je wasmachine gaat aansluiten.

Benodigd gereedschap

Om je wasmachine goed te installeren heb je een steeksleutel nodig en een waterpas. De steeksleutel heb je nodig om de transportbouten te verwijderen. De waterpas ga je gebruiken om je wasmachine waterpas neer te zetten. Een boormachine kan ook handig zijn wanneer je de slanghouder wilt monteren aan de muur zodat de afvoerslang op zijn plek blijft.

Veiligheidsmaatregelen

Check, voordat je met de installatie begint, of de plek waar je de wasmachine neer wilt zetten stevig en stabiel is. Let ook erop dat je het juiste stopcontact hebt waar je je wasmachine op aan kunt sluiten. Twijfel je of er een geaard stopcontact is? Schakel dan altijd professionele hulp in. Je wilt namelijk geen kortsluiting veroorzaken.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Voor- en nadelen van waspoeder

Heb je een nieuwe wasmachine gekocht ter vervanging van je oude machine? Dan moet je deze eerst loskoppelen en weghalen voordat je het nieuwe exemplaar kan installeren. Houd een opvangbak en handdoek bij de hand wanneer je de wasmachine gaat loskoppelen. Volg dan dit stappenplan:

  1. Schakel eerst de oude wasmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact. Draai daarna de kraan dicht door met de klok mee te draaien.
  2. Je kunt de toevoerslang nu loskoppelen van de kraan. Let op dat er water uit de slang kan komen dus plaats de kraan in de opvangbak om de slang leeg te laten lopen.
  3. Haal dan de afvoerslang uit de afvoerleiding en laat deze ook leeglopen in de bak. Vervolgens plaats je beide slangen aan de achterkant van de wasmachine en zet je ze vast met een stuk tape. Zorg dat de opening omhoog wijst zodat er niet eventueel nog water uit kan lekken.
  4. Onderaan de voorkant van de wasmachine vind je een klepje voor het filter. Open het klepje, plaats de handdoek eronder en de opvangbak voor de opening. Sommige wasmachines hebben een slangetje naast het filter. Gebruik dit slangetje om het meeste water weg te laten lopen en draai daarna het filter open voor het resterende water. Als je dit slangetje niet hebt, dan loopt al het water weg via het filter. Houd er rekening mee dat er dan ineens veel water uit kan komen.
  5. Sluit de klep weer en je wasmachine is ontkoppeld. Je kunt nu je nieuwe wasmachine gaan installeren.

De wasmachine klaar maken voor installatie

Dit deel behandelt de noodzakelijke stappen om je wasmachine voor te bereiden op de installatie.

Uitpakken van de machine

Verwijder alle verpakking van de wasmachine. Dit kun je voorzichtig los scheuren met een mes of schaar. Verwijder ook de transportbeveiliging, dit zit aan de onderkant van het apparaat. Je verwijdert dit door de wasmachine voorzichtig achterover te kantelen zodat je het piepschuimen blok weg kunt halen. Open de trommel en haal alle materialen en de handleiding eruit.

Transportbouten verwijderen

Bij nieuwe wasmachine zitten transportbouten die de trommel beschermen tijdens het vervoeren. Voordat je wasmachine gaat aansluiten, moet je deze transportbouten eerst verwijderen. De meeste wasmachines hebben 4 of 5 transportbouten. Raadpleeg de handleiding van je wasmachine om te zien waar de transportbouten zitten. Je draait de bouten eenvoudig eruit met een steeksleutel. Bewaar ze goed, wanneer je gaat verhuizen of de wasmachine gaat verkopen heb je ze weer nodig om het apparaat veilig te vervoeren.

De machine waterpas zetten

Nadat je de geschikte plek hebt gevonden, ga je de wasmachine waterpas zetten. Wanneer je een stevige ondergrond hebt zoals een betonnen vloer dan gaat dit het makkelijkst. Gebruik een waterpas om de wasmachine recht neer te zetten.

Afstellen van de voetjes

Staat je wasmachine op een stabiele ondergrond maar lukt het niet om hem waterpas te zetten? Als je wasmachine nog steeds wiebelt, dan staat deze nog niet recht. De wasmachine heeft onderaan voetjes die je uit kunt schuiven om hem zo volledig waterpas te zetten. Controleer vervolgens met een waterpas of je wasmachine stabiel staat.

Zo installeer je een wasmachine

Je hebt al het voorbereidende werk gedaan, nu is het tijd om de wasmachine aan te sluiten. Onderstaande video legt je eenvoudig en duidelijk uit hoe je je wasmachine aansluit. Onder de video hebben we de instructies ook stap voor stap uitgeschreven zodat je het na kunt lezen.
  1. Nadat je alle verpakking hebt verwijderd en de transportbouten hebt weggehaald, kun je beginnen met de installatie van je wasmachine. Open de trommel, hierin vind je de handleidingen en de af- en toevoerslang.
  2. Haal de afvoerslang en de slanghouder uit de verpakking. Monteer de houder aan de afvoerslang. Vervolgens plaats je de afvoerslang in de afvoerleiding. Deze moet minimaal 10 en maximaal 20 centimeter diep in de afvoerpijp zitten. Je kunt de slanghouder eventueel tegen de muur boren zodat de slang op de juiste plek blijft.
  3. Pak dan de slang voor watertoevoer erbij. Bij de meeste wasmachines zit er ook een waterslot aan de slang. Het uiteinde van de slang met waterslot monteer je aan de kraan, de andere kant monteer je aan de wasmachine. Dit uiteinde zet je vast door met de klok mee te draaien. Nadat beide uiteinden zijn geïnstalleerd open je de kraan en check je of er eventuele lekkages zijn.
  4. Geen lekkages? Dan is het tijd om de stekker in het stopcontact te doen en de wasmachine aan te zetten. Als alles aangesloten is, draai je eerst een programma met lege trommel om te spoelen en te kijken of alles goed werkt. Na het proefrondje kun je echt beginnen met wassen.

Controleer of alles werkt

Voordat je je wasmachine gaat gebruiken, zijn er een paar eindcontroles die je moet uitvoeren om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

Controleren op lekken

Zodra je de wasmachine de afvoerslang en aanvoerslang hebt aangesloten open je de kraan om te kijken of er lekkages zijn. Als er een lekkage is, kan het zijn dat je de slang niet helemaal goed hebt aangedraaid, of de slang zit te diep in de afvoerleiding. Loop dit nogmaals na. Draai ook een testcyclus om te kijken of er geen lekkages rondom de wasmachine zelf en trommel zijn.

Een testcyclus uitvoeren

Nadat je de wasmachine hebt aangesloten en hebt getest op lekkages bij de af- en aanvoerslangen draai je een testcyclus. Met een testcyclus spoel je de trommel en kijk je of de wasmachine naar behoren werkt. Ook kom je er tijdens een testronde achter of er nog eventuele lekkages rondom de wasmachine zijn. Zodra de testcyclus is voltooid, kun je beginnen met wassen.

De balans van de machine controleren

Controleer ook de balans van de wasmachine tijdens de testcyclus, maar ook tijdens de eerste keer wassen en centrifugeren. Als je ziet dat de wasmachine veel wiebelt, trilt of veel geluid maakt, dan kan het zijn dat de balans van de machine niet in orde is en hij niet waterpas staat. Check dit met een waterpas en stel zo nodig de voetjes aan de onderkant bij zodat je nieuw machine wel stabiel staat.

Je wasmachine laten installeren

Zie je het niet zitten om je wasmachine zelf aan te sluiten of kun je er geen tijd voor vrijmaken? Je hebt dan ook de optie om je wasmachine te laten installeren door een professional. Als je je nieuwe wasmachine aanschaft bij een webshop, dan kan dit vaak voor een kleine meerprijs. Ze komen de wasmachine dan bij je thuis bezorgen, zetten het apparaat op de juiste plek neer en sluiten hem aan. Vaak nemen ze ook je oude apparaat mee. De meerprijs voor het laten installeren ligt tussen de €25 en €40. Moet je wasmachine geïnstalleerd worden op een trekschakelaar of wil je een tussenstuk monteren zodat je wasdroger op je wasmachine geplaatst kan worden, dan zijn er extra kosten. Je kunt ook een loodgieter inhuren om je wasmachine te laten installeren. Dan zullen de aansluitkosten gemiddeld tussen de €50 en €100 zijn.

Veelgestelde vragen bij het installeren van een wasmachine

Kan je zelf wasmachine aansluiten?

Een wasmachine kun je eenvoudig zelf aansluiten. Zolang je de juiste materialen hebt en het stappenplan stap voor stap volgt gaat het gemakkelijk vanzelf en is het een eenvoudige klus. Door het zelf aansluiting van je wasmachine kun je flink besparen op de installatiekosten.

Kun je een nieuwe wasmachine meteen gebruiken?

Zodra je je wasmachine hebt geïnstalleerd, is het verstandig om eerst een testcyclus uit te voeren. Dit doe je door het standaard katoenprogramma aan te zetten en met een lege trommel te wassen. Zo wordt de trommel doorgespoeld en kun je checken of alles goed werkt en of er eventuele lekkages zijn. Na het proefrondje kun je je kleding met een gerust hart je kleding wassen.

Wat nodig voor installatie wasmachine?

Om een wasmachine aan te sluiten heb je qua gereedschap een waterpas en steeksleutel nodig. Voor de afvoer is een afvoerslang en aanvoerslang nodig. Bij bijna alle nieuwe wasmachines wordt deze meegeleverd en deze hoef je niet los aan te schaffen.

Wat kost het aansluiten van een wasmachine?

Heb je geen zin of tijd om zelf je wasmachine aan te sluiten, dan kun je dit ook laten doen door een professional. Hier zijn extra kosten aan verbonden. Wanneer je bij een webshop bestelt, dan is er vaak een kleine meerprijs van €25 tot €40 voor het neerzetten en installeren van je wasmachine. Laat je je wasmachine installeren door een loodgieter of andere professional, dan ben je gemiddeld rond de €50 tot €100 aan aansluitkosten kwijt.

Kan een wasmachine op een gewoon stopcontact?

Een wasmachine kun je enkel aansluiten op een geaard stopcontact. Een wasmachine aansluiten op een gewoon stopcontact kan kortsluiting veroorzaken en is daarom niet aan te raden. Wanneer je wasmachine in een vochtige ruimte staat zoals je badkamer, dan moet je een trekschakelaar gebruiken voor de aansluiting. Staat je droger naast de wasmachine, dan kun je gebruikmaken van een dubbele trekschakelaar.