Professionele wasmachine

Een professionele wasmachine heeft een aantal kenmerken: Je kunt meer kg wasgoed wassen, ze zijn steviger gebouwd en ze zijn sneller en efficiënter. Gemiddeld kost een professionele wasmachine rond de €2500, maar er zijn ook modellen van meer dan €4000.  Hieronder vind je de beste professionele wasmachines van 2024.

Waarom zou je een professionele wasmachine kopen

Professionele wasmachines zijn steviger gebouwd en gaan daarom langer mee.

Wil je weten of en professionele wasmachine met grote capaciteit iets voor jou is? Denk dan eens na over de volgende dingen.De gemiddelde huishoudelijke machines hebben een vulgewicht tussen de 7 kg en 10 kg, wat voldoende is om al het wasgoed schoon te krijgen. Voor bedrijven is dit vulgewicht vaak niet toereikend. Kappers die veel handdoeken wassen of horecazaken die veel linnen wassen hebben meer baat bij een wasmachine met een groter vulgewicht. Professionele wasmachines hebben een vulgewicht tussen de 6 kg en 120 kg wasgoed. Daarbij wassen professionele wasmachines veel sneller dan de huishoudelijke apparaten. Een gemiddelde wascyclus doet er minder dan 60 minuten over om al het wasgoed schoon te krijgen, terwijl dat bij een huishoudelijk model soms wel twee uur kan duren.

Voor bedrijven kan het voordeliger zijn om zelf een wasmachine aan te schaffen in plaats van al het wasgoed naar de wasserij te brengen. De aanschafprijs van en professionele wasmachine is iets hoger dan die van een normaal model, maar daar staat wel tegenover dat de levensduur aanzienlijk langer is. Op de lange termijn betaalt de machine zichzelf dus terug. Voordat je een professionele wasmachine koopt, moet je wel rekening houden met de ruimte die je ervoor nodig hebt. De kans bestaat namelijk dat je meerdere aansluitingen, krachtstroom en een en grotere afvoer nodig hebt.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Professionele wasmachine

De beste Professionele wasmachines

Beste Professionele wasmachine van 2024

Voor de beoordeling van deze professionele wasmachines hebben we gekeken naar een aantal eigenschappen zoals comfortabele werkhouding en intuïtieve interface. Professionele wasmachines die in hoogte verstelbaar zijn, zijn meer gebruiksvriendelijk dan de apparaten die dat niet zijn.

Ook een groot display en de mogelijkheid om de professionele machine in verschillende talen te bedienen dragen bij aan de beoordeling. Tot slot zijn speciale programma’s, bijvoorbeeld voor linnen in de horeca ook in de beoordeling meegenomen. Dit zijn de beste professionele wasmachines van 2024:

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Professionele wasmachine huren of leasen

Het huren of leasen van een professionele wasmachine kan een kosteneffectieve oplossing zijn voor bedrijven, instellingen of zelfs mensen die behoefte hebben aan een betrouwbare wasoplossing zonder de volledige kosten van aankoop en onderhoud vooraf te hoeven betalen. Hier zijn enkele voor- en nadelen van beide opties:

Wasmachine huren

Voordelen

  1. Flexibiliteit: Je kunt meestal op elk moment stoppen met de huurovereenkomst.
  2. Geen langetermijnverplichting: Je bent meestal niet gebonden aan een langdurig contract.
  3. Onderhoud inbegrepen: In veel gevallen zal de verhuurder verantwoordelijk zijn voor onderhoud en reparaties.

Nadelen

  1. Hogere maandelijkse kosten: Het maandelijkse huurbedrag kan hoger zijn dan bij leasen.
  2. Geen eigendom: Aan het einde van de huurperiode heeft u geen eigendomsoptie voor de wasmachine.

Wasmachine leasen

Voordelen

  1. Lager maandbedrag: Leasen kan kosteneffectiever zijn op een maandelijkse basis.
  2. Mogelijkheid tot koop: Aan het einde van de leaseperiode heb je meestal de optie om de wasmachine tegen een gereduceerde prijs te kopen.
  3. Onderhoud inbegrepen: Sommige leaseovereenkomsten kunnen ook onderhoud en reparaties omvatten.

Nadelen

  1. Langetermijnverplichting: Leaseovereenkomsten zijn vaak meerjarige verplichtingen.
  2. Rente: Je kunt uiteindelijk meer betalen dan de aankoopprijs van de wasmachine, afhankelijk van de voorwaarden van uw leaseovereenkomst.

Voordat je een beslissing neemt, is het aan te raden om offertes en voorwaarden van verschillende aanbieders te vergelijken en eventueel financieel advies in te winnen.

Verschil tussen een normale en een professionele wasmachine

Het belangrijkste verschil tussen professionele wasmachines en huishoudelijke wasmachines is natuurlijk de hoeveelheid wasgoed die je in de trommel kwijt kunt. Gemiddeld heeft een professionele wasmachine een vulgewicht van 14 kg, wat twee keer zo veel is als een huishouden van drie personen nodig heeft. Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke verschillen:

De bouw

Een wasmachine voor professioneel gebruik is heel anders gebouwd dan een consumenten wasmachine. De materialen zijn steviger en door deze robuuste uitvoering is het apparaat geschikt voor langdurig en intensief gebruik.

Langere levensduur

Als je op zoek bent naar een wasmachine met een lange levensduur, dan is een professionele wasmachine precies waar je naar op zoek bent.

Gemiddeld gaat een professionele wasmachine tien keer langer mee dan huishoudelijke machines. Het gemiddelde aantal wasbeurten ligt rond de 30.000, terwijl dat bij een normaal model rond de 3000 ligt.

Dat vertaalt zich naar een levensduur van tien jaar voor een huishoudelijke wasmachine, naar een levensduur van rond de dertig jaar voor professionele wasmachines.

Beter voor je kleding

Een (semi) professionele wasmachine is beter voor je kleding en ander wasgoed dan een huishoudelijk apparaat. Ze zijn namelijk uitgerust met een kledingbeschermende trommel en de ruimere capaciteit zorgt er ook voor dat je kleding minder tegen elkaar en de wand schuurt, waardoor je minder snel last van slijtage hebt.

Dit is voornamelijk een voordeel voor restaurants die op zoek zijn naar een (semi) professionele wasmachine om linnen tafellakens en servetten te wassen. In een normale wasmachine gaan deze namelijk aanzienlijk sneller stuk.

Kortere wascyclus

Als je voor een (semi) professionele wasmachine kiest, betekent dat waarschijnlijk dat je ook veel wasgoed hebt. Je hebt dan waarschijnlijk niet de tijd om heel lang te wachten tot je wasgoed gewassen is. Gelukkig hebben de meeste professionele wasmachines een programmeerbare besturing, waardoor je zelf kunt aangeven hoe lang een was moet duren.

Gemiddeld duurt een cyclus op 90 graden iets minder dan een uur, terwijl dat bij huishoudelijke apparaten soms tot wel twee uur kan duren.

Handige extra functies

Professionele wasmachines zijn er echt op ingesteld om het voor jou zo gemakkelijk mogelijk te maken. Een automatisch weegsysteem zorgt ervoor dat je altijd de juiste hoeveelheid gebruikt per kilo wasgoed. Dat is milieu vriendelijk omdat je nooit te veel wasmiddel en water gebruikt. Over de gehele levensduur van de wasmachine kan je hierdoor aanzienlijk besparen.

Door de extra functies heb je ook altijd het beste resultaat. Bij gebruik in een kapsalon weet je bijvoorbeeld altijd zeker dat de handdoeken iedere keer even schoon uit de trommel komen.

Wat kost een professionele wasmachine

Als je op zoek bent naar een professionele wasmachine moet je er rekening mee houden dat je ten minste €2500 kwijt zal zijn. De duurste professionele wasmachines kosten zelfs meer dan €4000.

Langere levensduur

Uiteraard heeft een professioneel model ook een langere levensduur dan een huishoudelijke wasmachine. Je mag ervan uitgaan dat een professionele wasmachine ongeveer 30.000 wasbeurten mee zal gaan, terwijl dit bij een huishoudelijke wasmachine gemiddeld 3500 wasbeurten is.

Energiekosten

Maar, daarbij moet je je ook bedenken dat het wassen van grote hoeveelheden wasgoed met een huishoudelijke wasmachine weer veel duurder zal zijn dan wanneer je daarvoor een professionele wasmachine gebruikt. Gemiddeld verbruikt een professionele wasmachine 2.3 kWh en 92 liter water voor een wasbeurt van 95 graden. Per wasbeurt komt dat neer op ongeveer 50 cent per wasbeurt.

Voor huishoudelijke wasmachines liggen die kosten ongeveer tussen de 10 en 30 cent per wasbeurt, maar daarmee was je wel minder dan de helft van het wasgoed. Als je dezelfde hoeveelheid kg wasgoed was in een normale wasmachine zou wassen, ben je waarschijnlijk duurder uit dan wanneer je daarvoor een (semi) professionele wasmachine zou gebruiken.

Wat voor jou de goedkoopste optie is, hangt dus altijd af van jouw behoeftes op het gebied van wassen. Een duurdere (semi) professionele wasmachine kan bij efficiënt gebruik zeker de goedkoopste optie voor je zijn.