Wanneer kan ik mijn vaatwasser openen

Je vaatwasser geeft vanzelf aan wanneer hij klaar is. In het ene geval met een pieptoon, een lichtje en soms allebei. Als dit het geval is kan je de vaatwasser openen.  Er zijn mensen die dan hun vuile vaat dan meteen uit het apparaat halen, maar er zijn ook mensen die het laten staan totdat het volledig droog is. Wil je graag iets tussentijds toevoegen? Dan kan je ook de vaatwasser open doen, als je hem dicht doet gaat hij vanzelf weer verder. 

Wanneer vaatwasser

Vanaf welk moment kan je vaatwasser open gezet worden

Sommige vaatwassers gebruikt de warmte van het verdampte water om de vieze vaat te drogen. Als je de deur open zet zodra het programma klaar is, vervliegt al deze warmte meteen en loop je het risico dat de vaat nat blijft. De vaatwasser dicht laten voor 15 tot 20 minuten na het einde van het programma garandeert een droge vaat. Je vaat is na 20 minuten wel nog steeds heel heet, waardoor je de deur het beste even open kan laten staan. Wanneer de deur niet uit zichzelf open blijft kan je altijd het bovenste rek een stukje uitschuiven.

De vaatwasser dicht laten is wel een precies werkje. Als je de vaatwasser open doet na meer dan 30 minuten loop je namelijk juist het risico dat het verdampte water weer condenseert en je vaat weer nat maakt. Het apparaat te lang dicht laten kan dus ook problemen veroorzaken. Wanneer je niet altijd de tijd hebt om tot het einde van het wasprogramma in de buurt van je vaatwasser te blijven kan je op zoek gaan naar een model met een optie voor uitgestelde start. Zo zorg je ervoor dat hij klaar is op het moment dat je thuis bent.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Feiten en fabels over het open zetten van je vaatwasser

Je vaatwasser gaat stinken als je hem niet openzet

In principe zal je vaatwasser niet gaan stinken als je hem niet openzet, tenzij er hele vieze dingen in de vaatwasser staan zonder dat ze afgewassen worden. Zelfs in dat geval zal een open vaatwasser niet voldoende zijn om nare geurtjes te voorkomen. Wanneer je schone vaat hebt laten drogen zal het voor de geur echt niet uitmaken als je deur van de vaatwasser niet opent.

Een open vaatwasser is slecht voor je keuken

Er zijn stemmen die zeggen dat een open vaatwasser niet goed is voor de keukenkastjes en het aanrechtblad. Het folie gaat bobbelen en zal door de dampen langzaam loslaten. Wanneer je de vaatwasser dagelijks meteen na het einde van het programma open zet wordt de vochtschade zichtbaar. Ook hierom is het verstandig om je vaatwasser 15-20 de tijd te geven om je vaat te laten drogen. Zodra je hem opent is de ergste damp verdwenen en zal het geen effect meer hebben op je keuken.