Waarom pompt mijn vaatwasser niet af

Wanneer je vaatwasser geen water meer afpompt heeft dit meestal 3 redenen, namelijk: De filters van de wasmachine zijn verstopt. De water pomp is defect. Of de spoelbak van de vaatwasser is verstopt. Deze verstoppingen kunnen komen door etensresten en/of andere voorwerpen (zoals glasscherven). 

Vaatwasser ontkalken

Waarom pompt de vaatwasser niet af

Als het water in je machine zit zonder dat het wordt weggepompt kan dat de volgende oorzaken hebben:

Je vaatwasser pompt niet af door verstopte filters

De eerste mogelijke oorzaak waarom de vaatwasser het water niet goed kan wegpompen is dat de filters geblokkeerd worden. Verwijder het onderste rek uit de vaatwasser om de verstopte filter te bekijken. Als je de filter uit de vaatwasser haalt, moet je altijd beschermende handschoenen aantrekken. Het kan namelijk zo zijn dat je filter wordt geblokkeerd door glas.

Je kan de filter nu veilig uit de vaatwasser halen en deze met heet water schoonmaken. De filter bestaat uit twee componenten, het platte stuk en de cilindervormige filter. Gebruik geen schuursponsen of -middelen, deze zullen de kwetsbare filter beschadigen.

Het water pompt niet af als de pomp defect is

Als iets de pomp blokkeert, bijvoorbeeld etensresten of een vork die tussen de rekjes is gevallen, blijft water ook staan. De pomp werkt niet of niet volledig, waardoor het water niet afgevoerd kan worden. De oplossing is heel simpel, je moet de pomp van de vaatwasser deblokkeren. Om bij de pomp te komen moet je soms het rechter zijpaneel verwijderen, dit doe je heel gemakkelijk door de schroeven los te draaien.

Maak ook meteen de afvoerslang schoon door deze voorzichtig los te maken en in een emmer te hangen. Zet vervolgens het vaatwasprogramma ‘pompen’ aan. Laat het vieze water in de emmer lopen en is het probleem opgelost.

Je vaatwasser pompt niet af omdat de spoelbak verstopt is

Het is misschien niet iets waar je meteen aan denkt, maar een verstopte afvoer kan de reden zijn dat het water in je vaatwasser blijft staan. Wanneer je afvoer verstopt is kan er nergens in je keuken water weglopen en daardoor blijft water in de vaatwasser ook staan. Het probleem kan liggen bij de afvoerslang van de vaatwasser, maar ook bij de hoofdafvoer die onder wasbak zit. Ga hierbij voorzichtig te werk en sluit altijd eerst de hoofdkraan af.

Tot slot moet je er ook rekening mee houden dat je vaatwasser het water niet zal afvoeren als het bedieningspaneel blijft hangen. Wanneer bijvoorbeeld de aan- uit knop vast zit, wordt er iedere keer een nieuw programma gestart terwijl het oude nog niet is afgerond.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...