Beste energiezuinige wasmachine

Een wasmachine valt onder de noemer “energiezuinig” wanneer hij energielabel A heeft. Wasmachines met energielabel A verbruiken heel weinig water en stroom. Je kunt er vanuit gaan dat je een energiezuinige wasmachine altijd weer terug verdient!

We vertellen je alles wat je moet weten over het kopen van een nieuwe energiezuinige wasmachine én we laten je de beste energiezuinige wasmachine zien van 2024.

Energiezuinige wasmachine

Wat maakt een wasmachine energiezuinig

Je verdient een energiezuinige wasmachine altijd terug.

Wasmachines verbruiken vooral veel stroom bij het verwarmen van water. Het draaien van de trommel kost niet half zoveel energie. Als we het hebben over een ‘energiezuinige wasmachine’ wordt de meeste energie bespaart bij het verwarmen van het water.

Je zou denken dat je ook een hoop stroom bespaart met een korter wasprogramma, en dat is op zekere hoogte ook waar. Maar vaak wordt je wasgoed niet goed schoon bij een kort programma. Als je met minder water en minder energie wilt wassen, kun je beter kiezen voor een lang wasprogramma op 40 – 60 graden. Het energieverbruik en waterverbruik is daarbij lager.

Hoe energiezuinig een wasmachine is, lees je af van de energieklasse – dat voorheen bekend stond als energielabel. 

De energieklasse van nieuwe wasmachines ligt tussen energielabel A en energieklasse F. Een wasmachine met energieklasse A verbruikt de minste energie. De meeste wasmachines die nu op de markt zijn hebben energieklasse A of C. We spreken van een energiezuinige wasmachine als hij energieklasse A, B of C heeft.

Energiezuinige wasmachines zijn in aanschaf meestal iets duurder, maar kunnen je in gebruik juist geld besparen. Dit komt omdat ze je energierekening aanzienlijk lager houden. Bij de specificaties van een wasmachines kun je vaak vinden hoeveel energie (en geld) je bespaart over de levensduur van het apparaat.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Energiezuinige wasmachine

De beste Energiezuinige wasmachines

Beste energiezuinige wasmachines van 2024

Als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine die zuinig met water en energie omgaat, zit je hier goed. Hieronder zie je een lijst met de beste energiezuinige wasmachines die nu op de markt zijn. Bij het maken van deze selectie hebben we vele wasmachines met elkaar vergeleken.

Natuurlijk op basis van energieverbruik per wasbeurt, maar we keken ook naar het vulgewicht, toerental, geluidsniveau, de verschillende wasprogramma’s en eventuele extra functies voor gebruiksgemak. Staat de beste energiezuinige wasmachine voor jouw huishouden hier tussen?

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Het energieverbruik van een wasmachine

Een belangrijke overweging bij het kopen van een nieuwe wasmachine is het energieverbruik en de bijbehorende kosten. De energieklasse van een wasmachine geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is en kan een grote impact hebben op de kosten op de lange termijn. In de onderstaande tabel is een overzicht gegeven van de verschillende energieklassen, het geschatte energieverbruik en de bijbehorende kosten voor een wasmachine. Dit overzicht kan helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine.
Label
 • A
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
Verbruik pj
 • 99 kWh
 • 114 kWh
 • 130 kWh
 • 152 kWh
 • 172 kWh
 • 194 kWh
Kosten pj
 • €40
 • €45
 • €52
 • €61
 • €69
 • €78

Energiezuinige wasmachine kopen: waar let je op

Dat een wasmachine zuinig met water en energie is, is natuurlijk heel erg belangrijk. Dit is een goede zaak voor het milieu, en het houdt je energierekening laag. Maar uiteraard zijn er nog meer dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine. Dit zijn onze tips:

Vulgewicht

Als je écht water en energie wat besparen tijdens het wassen, is het belangrijk dat je voor een nieuwe wasmachines kiest met het vulgewicht dat past bij de grootte van jouw huishouden. Het vulgewicht van een wasmachine geeft aan hoeveel kilo wasgoed er in de trommel past.

Als je een zuinige wasmachine koopt met te veel vulgewicht, kan het langer duren voor je een volle trommel hebt. Voor de levensduur van je wasmachine is het van belang dat je met een volle trommel wast – als je dit niet doet kan de wasmachine uit balans raken en bestaat de kans dat onderdelen beschadigen. Daarnaast verbruik je onnodig veel energie en water als je geen volle trommel hebt.

Maar je wilt ook geen wasmachine met te weinig vulgewicht. Hierdoor moet je namelijk veel vaker wassen en dat kost ook veel water en energie. De meeste wasmachines gaan langer mee als je ze slechts aan aantal keer per week gebruikt.

Om zo efficiënt mogelijk te wassen, raden we per huishouden het volgende vulgewicht aan: Als je met 1 of 2 personen bent, kun je het beste kiezen voor een energiezuinige wasmachine met 6 kg of 7 kg vulgewicht. Als je met 3 of 4 personen bent, is een vulgewicht van 8 kg beter. Als je met een huishouden van 5 personen of meer bent, kun je het beste kijken naar wasmachines met een vulgewicht van 9 kg of 10 kg.

Toerental

Het toerental van een wasmachine geeft aan hoeveel rondes de trommel per minuut draait tijdens het centrifugeren. Hoe sneller hij draait, hoe droger je wasgoed uit de trommel komt. Meer toeren, kost meer energie. Maar het zorgt er ook voor dat je wasgoed niet meer in de droger hoeft, en daarmee bespaar je weer stroom. De meeste energiezuinige wasmachines maken 1400 toeren per minuut, maar met 1600 toeren wordt je was zo droog mogelijk.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een wasmachine geeft in decibel (dB) aan hoeveel geluid een wasmachine maakt tijdens het centrifugeren. Als jij op zoek bent naar een zuinige, stille wasmachine, moet je kijken naar wasmachines die maximaal 73 dB produceren tijdens het centrifugeren.

Wasprogramma's

Iedere wasmachine biedt weer andere wasprogramma’s. Door de samenstelling van jouw huishouden heb je wellicht behoefte aan een specifiek wasprogramma. Zo was jij zo efficiënt mogelijk. Er zijn speciale programma’s voor onder andere delicate stoffen, vlekken, sportkleding, babykleding en overhemden. Welke wasprogramma moet jouw nieuwe wasmachine per se hebben?

Welke milieuvriendelijke wasmachine past bij mij

In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, zijn milieuvriendelijke wasmachines een slimme keuze voor huishoudens die hun energierekening willen verlagen, of ecologische voetafdruk willen verminderen. Maar met zoveel opties om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn om te bepalen welke milieuvriendelijke wasmachine het beste bij jouw behoeften past. Het onderstaande filmpje kan je helpen bij het kiezen van een milieuvriendelijke wasmachine!

Energielabel wasmachines uitgelegd

Als je nog niet weet wat een energieklasse is, heb je waarschijnlijk wel al eerder over een energielabel gehoord. Deze zijn in feite hetzelfde. Sinds 1 maart 2021 is er een vernieuwd energielabel systeem, deze loopt van energielabel A t/m G in plaats van energielabel A+++ t/m D. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een wasmachine is. Wasmachines met energielabel A, B en C worden gezien als energiezuinige wasmachines.

Het energielabel op wasmachines is gebaseerd op het meest zuinige wasprogramma dat de machine draait. Vaak is dit een eco-wasprogramma op 40 of 60 graden. Het energielabel gaat niet in op alle andere wasprogramma’s.