Vetluis wasmachine
Vetluis kun je op de volgende manier uit je wasmachine verwijderen: Draai een kookwas van minimaal 90º graden Celsius. Een programma van 60º graden zal niet genoeg zijn om het vetluis te verwijderen. Door deze hoge temperatuur dood je al het vetluis en zal het wegspoelen.
Wat is vetluis
Vetluis, ook wel wasluis genoemd, is een ophoping van zeepresten, pluisjes, huidschilfers, huidvetten en haar. Vetluis hoopt zich vaak op bij de rubbers van deur van je wasmachine, maar wees ook alert op het zeepbakje. Vetluis komt nu vaker voor dan vroeger omdat we tegenwoordig vaker op een lage temperaturen wassen. Hierdoor lost van wasmiddel niet helemaal op, en blijft er van alles en nog wat aan kleven. Het resultaat is een stinkende wasmachine, en die geur gaat niet weg door steeds een nieuwe was te draaien.
Vetluis is een broedplaats voor bepaalde bacteriën en zorgt voor een stinkende wasmachine en kleding. Daarnaast kan het ook vlekken veroorzaken op je kleding, met name wit en licht wasgoed is hier gevoelig voor. Van deze vlekken kom je helaas niet gemakkelijk af. Maar van vetluis in je wasmachine gelukkig wel! Lees snel verder.
Hoe voorkom je vetluis
Vetluis voorkomen is gelukkig helemaal niet zo moeilijk! Hiervoor moet je regelmatig je wasmachine schoonmaken – nee, dit gebeurt niet automatisch bij een wasbeurt, maar veel tijd of energie kost het ook niet. Een keer per maand is het beste. Met de onderstaande tips houd je je wasmachine schoon en voorkom je vetluis!
Minder wasmiddel
Als je was niet zo fris ruikt, begrijpen we dat je geneigd bent om meer wasmiddel te gebruiken – doe dit niet! Wasmiddelen zijn tegenwoordig heel geconcentreerd, daardoor gebruikt de gemiddelde Nederlander al teveel wasmiddel. Deze overtollige zeepresten lossen niet goed op, blijven in de trommel hangen en zorgen ervoor dat de vetluis ontstaat.
Wasmachine schoonmaken
Sommige mensen denken dat je een wasmachine niet hoeft schoon te maken – zij hebben het mis. Het is belangrijk om regelmatig een kookwas te draaien, op 90 graden of hoger, om alle overtollige zeepresten, vieze overblijfselen, bacteriën en stinkende geurtjes uit de trommel te verwijderen. Als je wilt, kunt je hier ook een scheut azijn of kop soda aan toevoegen – zo ga je ook gelijk kalkaanslag tegen!
Deur en zeepbakje afnemen
Het zeepbakje en de deur van je wasmachine zijn dé plekken waar wasmiddel blijft hangen. Maak deze daarom regelmatig goed schoon om te voorkomen dat er vetluis ontstaat. Dit zal niet steeds na elke wasbeurt nodig zijn, maar probeer het een keer per maand schoon te maken.
Laat de deur open staan
Bacteriën zijn gek op vochtige wasmachines. Door de deur van je wasmachine open te laten staan na het draaien van een was, blijft er geen water in staan en kan hij beter drogen.
Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine
Wasmachine keuzehulp
Vetluis verwijderen
Als je niet weet wat de oorzaak is van die stinkende wasmachine, weet je misschien niet zo goed wat je ermee aan moet… Stinkt jouw wasmachine en blijft er een grijze, vette substantie achter in de trommel? Dan heb je last van vetluis, en daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Die muffe geur kan namelijk overslaan op je kleding tijdens het wassen, en kunnen vlekken op je kleding veroorzaken, die je er érg moeilijk uit krijgt. Je wasmachine schoonmaken klinkt misschien als een hele klus, maar dat valt reuze mee met de onderstaande tips!
- Kookwas: tegenwoordig zijn we gewent om op lage temperaturen te wassen, maar af en toe heet is juist goed voor onze wasmachine. Een simpele, ouderwetse kookwas verwijdert vrijwel alle geurtjes, bacteriën, overtollig wasmiddel en vetten. Hiervoor draai je een was op minimaal 90 graden – met of zonder kleding. Centrifugeren is niet nodig, maar laat het wasprogramma wel alle spoelingen doorlopen. Hoge temperaturen reinigen namelijk je wasmachine, verwijderen het vetluis en doden vele bacteriën.
- Herhalen met azijn: na een reguliere wasbeurt op 90 graden, kun je hetzelfde programma nog een keer draaien, met een lege trommel en een scheut schoonmaakazijn. Dit neutraliseert een nare geur, verwijdert vet en gaat zelfs kalkaanslag tegen – wat ook heel goed is voor je wasmachine.