Wasdroger voordelen en nadelen

De belangrijkste voor- en nadelen van een wasdroger zijn als volgt: Het voordeel van een wasdroger is dat kleding een stuk sneller klaar is met drogen, ook bespaar je veel tijd (en ruimte) omdat je de natte was niet hoeft op te hangen. Het nadeel van een wasdroger is dat het relatief prijzig is om er een aan te schaffen, daarnaast ben je ook nog geld kwijt aan energiekosten. Ook kan kleding sneller slijten. 

Wasdroger voor en nadelen

Voor- en nadelen van een droger

Als je net je kleding, handdoeken en beddengoed hebt gewassen, heb je 2 keuzes. Je kunt je wasgoed in de droger stoppen of je hangt het op aan de waslijn. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Als jij nog twijfelt over de aanschaf van een nieuwe wasdroger, vind je hier alle voors en tegens van drogen met een wasdroger.

Voordelen van een droger

  1. Je wasgoed is een stuk sneller klaar met drogen als je een wasdroger gebruikt. Als je je wasgoed ophangt, duurt het drogen langer.
  2. Je bespaart tijd omdat je je wasgoed niet op hoef te hangen. Je stopt het in de droger, en je vouwt het op wanneer het droog is.
  3. Geen gedoe met wasrekken. Niet iedereen heeft een waslijn in de tuin of op het balkon, dan komt je wasgoed binnen te hangen. Dit neemt een hoop ruimte in beslag en niet iedereen heeft hier plek voor.
  4. Je was komt heerlijk zacht uit de wasdroger. Als je het ophangt voelt het vaak een stuk harder en ruwer aan. Vooral bij handdoeken kan dit vervelend zijn.
  5. Minder kans op verkleuringen. De zon kan goed helpen bij het drogen van je kleding, maar het zonlicht maakt je kleding ook sneller lelijk. Bij drogen in een wasdroger heb je dit risico niet.

Nadelen van een droger

  1. Wasdrogers zijn duur. Voor de aanschaf van een nieuwe wasdroger betaal je al gauw 300 euro, en dit kan oplopen tot ongeveer 2000.
  2. Een ander nadeel is de vergrootte kans op slijtage. Door het gebruik van een hoge temperatuur zijn drogers slecht voor je wasgoed. Met iedere wasbeurt komen er pluizen los van jouw was, hierdoor slijt je kleding en worden de stoffen dunner. De pluizen worden opgevangen in het pluizenfilter.
  3. Een droger neemt veel plek in beslag. Wasdrogers zijn grote apparaten. Veelal kun je de droger echter wel kwijt bovenop je wasmachine. Heb je weinig plek en moet je nog een nieuwe wasmachine én droger kopen? Dan kun je ook een was-droogcombinatie overwegen.
  4. Hoge energiekosten. Drogers verbruiken veel stroom en zorgen vaak voor een hogere energierekening. Je was ophangen daarentegen, is gratis.
  5. Je wasgoed wordt schoner en witter door zonlicht. De uv-straling doodt bacteriën en werkt als een natuurlijk bleekmiddel dat vlekken afbreekt.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Droger kopen, waar let je op

Heb je na het lezen de de bovenstaande voors en tegens besloten dat je toch een droger gaat aanschaffen? Mooi! Wasdrogers maken je wasgoed namelijk heerlijk zacht en kunnen je flink wat werk en tijd besparen. Bij het kopen van een nieuwe wasdroger zijn er echter nog wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In de volgende tips lees je precies waar je op moet letten bij het kopen van een wasdroger.

Type droger

Er zijn verschillende soorten wasdrogers. Voor je een nieuwe droger aanschaft, is het goed om te weten wat het verschil is. De warmtepompdroger is het meest populair. Van alle type drogers is de warmtepompdroger namelijk het stilst en het meest energiezuinig. De warmtepompdroger droogt namelijk met behulp van een warmtepomp en een koelmiddel. Door deze combinatie droogt hij met een lagere temperatuur, waardoor je wasgoed langer meegaat en hij minder energie verbruikt.

De condensdroger komt ook nog vrij veel voor. Condensdrogers gebruiken een elektrisch verwarmingselement bij het drogen, waardoor ze meer energie gebruiken dan warmtepompdrogers. Op de derde plaats heb je de luchtafvoerdroger. Het verbruik van dit soort drogers is het aller hoogst. Om die reden raden we af een afvoerdroger aan te schaffen.

Condensafvoer

Bij het drogen van je wasgoed komt vocht vrij, en dat moet ook weer ergens naartoe. Drogers kunnen dit op verschillende manieren doen.

  1. Het water wordt weggeleid via de waterafvoer. Je sluit de droger hier met een afvoerslang op aan. Dit is mogelijk bij de meeste warmtepompdrogers en condensdrogers.
  2. Het water wordt opgevangen in een reservoir, ook wel condensbak genoemd. Je moet het reservoir na iedere droogbeurt legen in de wasbak. Zowel condensdrogers als warmtepompdrogers bieden deze optie.
  3. De vochtige lucht wordt naar buiten afgevoerd via een slang. Dit gaat via een raam of een gat in de muur. Alleen de afvoerdroger biedt deze mogelijkheid.

Energieklasse

Van alle soorten drogers verbruikt de warmtepompdroger de minste energie. Zowel voor het milieu als voor je eigen energierekening is het erg voordelig om minder energie te verbruiken. Om die reden raden we het in vrijwel alle gevallen aan om een energiezuinige warmtepompdroger te kopen. Hoe zuinig een droger is, kun je zien aan het energielabel. Een wasdroger is energiezuinig vanaf energieklasse A++, maar een nieuwe warmtepompdroger met energieklasse A+++ verbruikt minder energie. Met een warmtepompdroger met energieklasse A+++ kan je tot wel 75 euro per jaar besparen op je energiekosten – in vergelijking met een gemiddelde condensdroger. Ondanks dat warmtepompdrogers duurder zijn is aanschaf, is het daarom vaak toch goedkoper om een duurdere, zuinige wasdroger aan te schaffen.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een wasdroger zegt iets over de verwachte levensduur en de droogprestaties van het apparaat. Niet alle verkooppunten en leveranciers zijn echter even transparant over de bouwkwaliteit, daarom kun je ook naar het merk en de prijsklasse kijken. Volgens de Consumentenbond zijn dit de beste merken voor wasdrogers: Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung. Beko, Indesit en Zanussi komen volgens de Consumentenbond het beste uit de test voor prijs-kwaliteitverhouding.