Wat is een onderbouw vaatwasser

Een onderbouw vaatwasser wordt geplaatst onder het keukenblad. Omdat dit type vaatwasser geen frontpaneel nodig heeft zul je dus tegen de eigen deur van de vaatwasser aankijken. Het bedieningspaneel van een onderbouw vaatwasser zit aan de voorkant. 

Vaatwasser vragen

Wat zijn onderbouw vaatwassers

Een onderbouw vaatwasser zit onder je keukenblad, maar in tegenstelling tot een volledig geïntegreerde vaatwasser kan je hem vanaf de buitenkant nog wel zien. Er zit geen frontpaneel op de buitenkant, waardoor hij niet helemaal in het design van je keuken opgaat.

Bedieningspaneel

Het voordeel daarvan is dat het bedieningspaneel, net als bij de meeste vrijstaande vaatwassers, aan de buitenkant zit. Je hoeft de vaatwasser dus niet te openen om hem aan te zetten of het wasprogramma te veranderen.

Past in elk interieur

Voor het zicht is dat niet voor iedereen even prettig. Daarnaast hebben onderbouw vaatwassers ook geen zijpanelen, waardoor ook dit deel in het zicht staat als hij aan het einde van je keukenblok geplaatst wordt.

Afmeting

De breedte van een onderbouw vaatwasser is altijd 60 cm en door de verstelbare pootjes kan met de hoogte gespeeld worden.

De beste onderbouw vaatwasser van 2024

Voor de beste onderbouw vaatwassers ben je bij ons aan het juiste adres. Van alle soorten vaatwassers hebben wij de meest zuinige vaatwasser, de goedkoopste en de best beoordeelde voor je op een rijtje gezet.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Een onderbouw vaatwasser vs. een vrijstaande vaatwasser

Het voordeel van een onderbouw vaatwasser tegenover een vrijstaande vaatwasser is dat de eerste onder het aanrecht geplaatst wordt, waardoor hij minder in de weg staat.

Een vrijstaande afwasmachine wordt tegenover of naast het keukenblad geplaatst, waardoor het apparaat niet altijd een functie heeft.

Een onderbouw vaatwasser plaats je ook onder je aanrechtblad om ruimte in te rest van de keuken te besparen. Vrijstaande vaatwassers zijn daarentegen een goed alternatief als je veel ruimte hebt en geen keukenkastje wil opofferen.

Een semi ingebouwde vaatwasser is ook vaak duurder dan een vrijstaande vaatwasser. In sommige gevallen kan het wel honderden euro’s schelen. Vergelijk de verschillende vaatwassers dus altijd met elkaar voordat je tot je aankoop overgaat.

Wat is een semi inbouw vaatwasser

Bij een semi inbouw vaatwasser, ook wel een half geïntegreerde vaatwasser genoemd, zit het bedieningspaneel aan de buitenkant. In tegenstelling tot bij een onderbouw vaatwasser is alleen het bedieningspaneel zichtbaar, de rest van de vaatwasser wordt weggewerkt achter een frontpaneel.

Inbouw vaatwassers kunnen het bedieningspaneel ook aan de binnenkant van de deur hebben, dan worden het een volledig geïntegreerde vaatwasser genoemd.

Er zijn onderbouw vaatwassers met het bedieningspaneel aan de binnenkant, maar dit zijn er aanzienlijk minder. Je kan naar zo’n semi inbouw vaatwasmachine op zoek gaan als je niet je eigen frontpaneel wil gebruiken, maar ook niet tegen het bedieningspaneel aan wil kijken. De voorkant van de vaatwasser is dan gewoon helemaal egaal, met soms alleen het merk erop.

Je kan ervoor kiezen om ook een decorlijst te plaatsen, zodat de verstelbare pootjes van de vaatwasser niet langer zichtbaar zijn.