Wasmachine huren of leasen

Een nieuwe wasmachine nodig, maar niet direct het bedrag op de rekening dat nodig is om een nieuwe wasmachine te kopen? Geen probleem, je kunt altijd een wasmachine huren of leasen. Wij leggen je uit waar je dat het beste kunt doen en waar je op moet letten bij het huren of leasen van een wasmachine.

Wasmachine huren of leasen

Een wasmachine huren of leasen

Als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine, kan je nog wel eens schrikken van de prijs. Een standaardwasmachine met 8 kg vulgewicht en energieklasse D, kost al snel bijna €500. Het liefst heb je natuurlijk een wasmachine die wat groter en energiezuiniger is, maar daarvoor betaal je al snel meer dan €700.

De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar, wat nogal een flink verschil is. We kennen natuurlijk allemaal wel iemand die al 20 jaar dezelfde wasmachine heeft, maar ook iemand die ieder jaar een nieuwe wasmachine moet kopen en in de tussentijd nog allerlei extra kosten heeft voor reparaties en het vervangen van onderdelen.

Als je bang bent dat je wasmachine kapot gaat binnen een korte periode, dan kan je gaan twijfelen over de aanschaf van een nieuwe. Het is namelijk een grote uitgave en je hebt niet altijd de garantie dat je wasmachine voor een lange tijd mee zal gaan of dat er geen kosten voor reparatie of service bij zullen komen. In dit artikel kijken we daarom eens naar een andere optie: het leasen of huren van een wasmachine.

Wat is een wasmachine leasen

Een wasmachine leasen of huren is eigenlijk hetzelfde als bij een auto. In plaats van dat je zelf in één keer een groot bedrag uitgeeft en de wasmachine aanschaft, kan je nu een vast bedrag per maand betalen en zo toch van de wasmachine gebruik maken.

Je sluit een contract af waarin is vastgelegd wat je maandelijks aan kosten hebt en wat daar tegenover staat. Is de wasmachine kapot? Dan krijg je in de meeste gevallen gewoon een nieuwe. Ook eventuele extra kosten, bijvoorbeeld voor service of als een onderdeel kapot gaat en moet worden vervangen, vallen onder het bedrag dat je per maand betaalt.

Zo ben je ook met een klein budget in staat om een goede wasmachine te gebruiken en zo kan je weer besparen op kosten voor elektriciteit en water.

De voor- en nadelen van het leasen of huren van een wasmachine

Of een wasmachine huren beter is dan een wasmachine kopen, hangt voor jou af van een aantal factoren. Stel dat je op dit moment niet het budget hebt om ene nieuwe wasmachine aan te schaffen, dan kan lease voor jou een goede oplossing zijn. Ook als je wel het budget hebt, maar bang bent dat je te veel kosten zal maken voor reparatie en service, dan kan je de voordelen van lease inzien. In dit gedeelte hebben we de verschillende voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet, zodat je een goede afweging kan maken.

De voordelen van een wasmachine leasen

Het grootste voordeel van een wasmachine huren is natuurlijk dat je zelf niet in één keer een grote uitgave hoeft te doen. Voor een vast bedrag per maand kan je toch die ruime en energiezuinige wasmachine gebruiken. Je hoeft dus geen concessies te maken op het gebied van vulgewicht of energiezuinigheid, je kan altijd voor de wasmachine gaan waar je je zinnen op hebt gezet.

Daarnaast is een wasmachine leasen ook erg voordelig voor de andere kosten. Zodra de wasmachine stuk gaat, wordt hij voor je vervangen en ook wanneer er een onderdeel vervangen of gerepareerd moet worden, hoef je hier zelf niet voor te betalen. De kosten die je per maand voor de wasmachine betaalt zijn dus precies dat wat je er aan kwijt bent, niet meer en niet minder.

De nadelen van het leasen van een wasmachine

Een wasmachine huren/leasen is op de lange termijn wel duurder dan zelf een wasmachine aanschaffen. Een wasmachine van €1250 kost bijvoorbeeld €35 per maand om te leasen en je betaalt ook eenmalig €99 voor de administratie, bezorging en aansluiting van het apparaat, dat komt erop neer dat je in de eerste 12 maanden al €519 betaald.

Na 2 jaar heb je al €939 voor de wasmachine betaalt en nog een half jaar later heb je de volledige aanschafprijs van de wasmachine gedekt. De kans is groot dat het apparaat op dit moment nog goed functioneert en dat betekent dat het dus voordeliger was geweest om hem in één keer zelf aan te schaffen. Bij leasen blijf je namelijk ook nadat je de volledige aanschafprijs hebt bereikt, nog steeds €35 per maand betalen. Huur je deze wasmachine voor 5 jaar? Dan komt dat neer op een bedrag van €2100 en daar kan je gemakkelijk 2 wasmachines voor kopen.

Is een wasmachine huren iets voor mij?

De afweging die je moet maken is dus tussen het eenmalig uitgeven van een groot bedrag of uiteindelijk meer geld betalen voor dezelfde wasmachine. Vergeet niet om in je overweging mee te nemen dat je bij huren of leasen niet het risico loopt dat je wasmachine snel kapot gaat en dat je ook niet voor andere kosten, zoals reparatie, hoeft op te draaien.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wat kost het huren van een wasmachine per maand

Wat de maandelijkse kosten zijn om een wasmachine te huren of te leasen, loopt erg uiteen. De prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders zijn erg groot, dus het is belangrijk dat je deze vergelijkt voordat je tot een aankoop overgaat. In dit gedeelte hebben we een aantal eigenschappen op een rij gezet, die je kunnen helpen bij het maken van je keuze:

Is er iets gratis?

Bij sommige bedrijven komen ze bijvoorbeeld gratis de wasmachine brengen en aansluiten, of krijg je gratis een nieuw exemplaar wanneer de wasmachine niet langer naar behoren werkt. Bij sommige aanbieders ben je daarentegen bijna €100 kwijt voor het aansluiten, de bezorging en het opstellen van het contract . Het komt ook vaak voor dat het een reparatie niet helemaal kosteloos is en dat je bijvoorbeeld voorrijkosten moet betalen wanneer een onderdeel vervangen moet worden.

Er zijn ook bedrijven die juist wel heel veel extra gratis diensten aanbieden, zij verhuizen de wasmachine bijvoorbeeld kosteloos mee wanneer je naar een andere woning gaat. Bekijk dus altijd goed wat er precies in de prijs inbegrepen zit.

Voor hoe lang moet je de wasmachine huren/leasen?

De meeste aanbieders geven aan dat je een abonnement moet afsluiten of een huurcontract moet tekenen waarbij je aangeeft dat je tenminste 1 jaar gebruik maakt van de diensten. Daarbij zijn er ook veel bedrijven die geen contracten voor 1 jaar hebben, maar waarbij je ten minste 2 of 3 jaar moet tekenen. In dat geval is het belangrijk dat je goed afweegt of het voordeliger is om een wasmachine te huren of te leasen of om hem zelf aan te schaffen.

Daarbij word je bij huur of lease ook vaak verplicht om een ander abonnement af te sluiten. Denk daarbij aan een abonnement op wasmiddel of een abonnement waarbij de wasmachine regelmatig wordt gecontroleerd op defecten.

Is er een mogelijkheid om de wasmachine over te kopen?

Sommige aanbieders bieden ook de mogelijkheid om na de huurperiode van een jaar de wasmachine over te kopen. De opgetelde bedragen die je voor het huren van de wasmachine hebt betaalt, worden daarbij niet meegerekend, maar je kan de wasmachine vaak wel voor een lagere prijs overkopen.

Het apparaat is na gebruik namelijk niet altijd meer in een topstaat en daardoor kan de verhuurder hem niet altijd opnieuw aan iemand anders aanbieden. In plaats van dat ze de wasmachine terugnemen en aan een ander doorverkopen of -huren, zullen ze altijd eerst proberen om hem aan jou te verkopen. Dit scheelt de verhuurder een hoop kosten. Ze hoeven het apparaat niet meer te komen ophalen en/of op te slaan.

Voor jou kan het ook voordelig zijn, omdat de prijs van de wasmachine een stuk lager ligt en jij op je beurt ook niet hoeft te betalen voor de levering van een nieuw apparaat. Als deze oplossing in je contract wordt aangeboden, is het een goed idee om eens na te rekenen of dit voor jou voordelen heeft. Op deze manier kan je bijvoorbeeld voorkomen dat je uiteindelijk 3x de aanschafprijs van de wasmachine betaalt.

Wanneer is een wasmachine huren handig

Tijdelijke huur

Als je bijvoorbeeld tijdelijk ergens woont, dan kan het voordelig zijn om een wasmachine te huren of te leasen. In een tijdelijke woonruimte heeft het namelijk niet altijd zin om witgoed aan te schaffen, omdat het niet ideaal is. Als je je tijdelijke woonplaats weer verlaat, moet je bijvoorbeeld alles meeverhuizen of verkopen en dat kan erg vervelend zijn. Het is dan veel makkelijker als je je wasmachine kan laten ophalen door het lease- of verhuurbedrijf.

Huren met meerdere personen

Een andere situatie waarin het huren of leasen van een wasmachine voordelig kan zijn, is wanneer je met meerdere mensen woont. Bijvoorbeeld in studentenhuizen waar het verloop van inwoners hoog is, kan een wasmachine huren een handige oplossing zijn. De maandelijkse kosten voor de wasmachine kunnen doorberekend worden in de huurprijs en zo hoeft niemand in één keer voor de aanschafkosten op te draaien. Als een huurder het pand verlaat, worden de kosten voor de huur van de wasmachine gewoon overgedragen aan de volgende bewoner. Op die manier zit niemand aan de kosten vast en kan toch iedereen gebruikmaken van een goede wasmachine.