Vulgewicht wasdroger

Het vulgewicht van een wasdroger bepaalt hoeveel kilogram wasgoed er per droog beurt in de trommel kan. In de meeste gevallen kies je het vulgewicht van een droger op basis van de grootte van het huishouden. 

  • 7 kg is geschikt voor een huishouden met 1 of 2 personen.
  • 8 kg is geschikt voor een huishouden met 3 of 4 personen. 
  • 9 kg is geschikt voor een huishouden met 5 of meer personen. 
Vulgewicht wasdroger

Wat is het vulgewicht van een wasdroger

Kies een wasdroger met genoeg vulgewicht.

Zowel bij het kopen van een wasmachine als van een wasdroger, kun je de term ‘vulgewicht’ tegenkomen. Het vulgewicht geeft aan hoeveel kilo wasgoed er in de trommel past. Het wordt ook wel de capaciteit of de trommelinhoud van de droger of wasmachine genoemd. De trommelinhoud geeft het maximale vulgewicht aan. In de droger past vaak meer wasgoed als je propt, maar dit wordt afgeraden. Het is slecht voor de wasdroger, en zorgt er mogelijk voor dat je wasgoed niet goed droog wordt. Het is belangrijk om een droger te kopen met de juiste hoeveelheid vulgewicht, omdat je anders onnodig veel energie verbruikt. Als je een wasdroger koopt met te veel vulgewicht, zul je de trommel niet vol krijgen bij het draaien van je droogprogramma.

En dat is zonde, want zo haal je niet het optimale uit de droogbeurt. Als je een wasdroger koopt met te weinig vulgewicht, zul je tegen het probleem aanlopen dat je veel meer wasgoed hebt dan er in de trommel past. Hierdoor zul je meerdere kleine wasjes moeten drogen, waardoor je droger vaker aan staat dan nodig is. Ook dit verhoogt je energieverbruik onnodig.

Het maximale vulgewicht varieert per wasdroger. De meeste wasdrogers hebben een vulgewicht van 8 kg, maar er zijn ook drogers met 7 kg en 9 kg vulgewicht.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Hoeveel kg vulgewicht heb ik nodig

Hoeveel vulgewicht je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende aspecten. Als je een nieuwe wasdroger gaat kopen, houd dan de volgende tips in gedachten als je gaat bepalen hoeveel vulgewicht je nodig hebt.

Kies voor een wasdroger met minimaal even veel trommelinhoud als dat van je wasmachine. Op die manier weet je zeker dat al je natte wasgoed direct in de trommel van je droogautomaat kan. Koop je een nieuwe droger én een nieuwe wasmachine? Dan zul je op een andere manier moeten uitvogelen wat het juiste vulgewicht is voor jou en je huishouden. Ter indicatie van welke grootte jij nodig hebt, kun je kijken naar het onderstaande overzicht:

Huishouden
  • 1-2 personen
  • 3-4 personen
  • 5+ personen
Aantal kilogram
  • 7 kg
  • 8 of 9 kg
  • Vanaf 9 kg

7 kg vulgewicht: dit wordt gezien als een kleinere capaciteit voor een wasdroger of wasmachine. Om die reden worden modellen met een vulgewicht van 7 kg het meest gebruikt door een eenpersoons huishouden of een stel.

8 kg vulgewicht: de meeste wasdrogers die verkocht worden hebben een vulgewicht van 8 kg. Dit type droger is geschikt voor een huishouden van drie of vier personen, zoals een klein gezin met een of twee kinderen.

9 kg vulgewicht: deze grote capaciteit wordt vooral gebruikt voor gezinnen en huishoudens van vijf personen en meer. Ook wasdrogers met 9 kg vulgewicht komen ook erg veel voor.

De grootte van een huishouden is een van de belangrijkste factoren bij het vulgewicht, maar uiteraard speelt er meer mee. Bepaalde huishoudens wassen en drogen meer om allerlei verschillende redenen. Zij hebben bijvoorbeeld kleine kinderen in huis, er een sprake van allergie waardoor er vaker gewassen moet worden of omdat iemand uit het gezin veel sport. Dit kunnen allemaal redenen zijn om voor een groter vulgewicht te gaan, ook al is een vulgewicht van 8 kg over het algemeen voldoende en voor de meeste huishoudens een goede keuze. Wil je meer weten over het vulgewicht van een wasdroger? Bekijk dan het onderstaande filmpje!

De beste wasdroger voor jou

Ben jij eruit hoeveel vulgewicht je nodig hebt? Mooi! In de onderstaande lijsten vind je per hoeveelheid vulgewicht de beste wasdrogers van 2021. Hierbij hebben we uiteraard allereerst gekeken naar de trommelinhoud, maar daarna ook naar de soorten wasdrogers (wij raden warmtepompdrogers aan), de energieklasse, het geluidsniveau en eventuele extra’s zoals een zelfreinigende condensor.

Wasdrogers 7 kg

Heb je een klein huishouden en ben je op zoek naar een nieuwe wasdroger? Dan is een droger met een capaciteit van 7 kg iets voor jou! Over het algemeen komen deze wasdrogers met minst voor, wat het moeilijk kan maken om een wasdroger te vinden die perfect aansluit op jouw wensen en verwachtingen. Hieronder vind je onze top 5 met de beste wasdrogers met 7 kg vulgewicht.

Wasdrogers 8 kg

De meeste wasdrogers hebben een vulgewicht van 8 kg. Hierdoor is het assortiment hiervan enorm! Dit maakt de aanschaf van een nieuwe droger niet per definitie makkelijker. Om die reden hebben de de beste 8 kg wasdrogers van 2021 voor je op een rijtje gezet. Welke droogkast staat er binnenkort bij jou te draaien?

Wasdrogers 9 kg

Als je een groot gezin hebt, ben je hier aan het juiste adres. Heb je misschien niet zo’n groot gezin, maar wel een grote wasmachine van 9 kg of meer? Dan zit je hier ook goed! Hieronder vindt je namelijk de beste wasdrogers met een groot vulgewicht, minimaal 9 kg. We hopen dat hier de juiste droger voor jou tussen zit!

Hoeveel weegt wasgoed

Bij het doen van de was is het vaak lastig in te schatten hoeveel kilogram wasgoed je in handen hebt. Dit hangt natuurlijk af van de specifieke kledingstukken die je in de machine stopt.

7 kg wasgoed

Als je kijkt naar een mix van alledaagse kleding, dan zou 7 kg kunnen bestaan uit ongeveer 3 tot 4 broeken, 7 tot 8 T-shirts, een aantal ondergoed en sokken, en misschien een handdoek of twee. Een zwaardere spijkerbroek weegt ongeveer 500g tot 800g, terwijl een T-shirt ongeveer 150g tot 200g kan wegen. Ondergoed en sokken zijn natuurlijk lichter en wegen samen maar een paar honderd gram.

8 kg wasgoed

Voor 8 kg kan je daar nog een paar extra T-shirts, een extra broek, en misschien een paar handdoeken aan toevoegen.

9 kg wasgoed

Bij 9 kg zou je kunnen denken aan 5 broeken, 10 T-shirts, voldoende ondergoed en sokken voor een week en meerdere handdoeken.

Wat betreft grotere items zoals beddengoed, een gemiddeld dekbed kan variëren in gewicht afhankelijk van de grootte en het materiaal. Een eenpersoons synthetisch dekbed kan ongeveer 1,5 tot 2,5 kg wegen, terwijl een tweepersoons of groter dekbed al snel 3,5 kg of meer kan wegen. Natuurlijke dekbedden, zoals dons, zijn vaak lichter. Kussens variëren ook sterk in gewicht, afhankelijk van de grootte en vulling, maar een standaard synthetisch kussen weegt vaak tussen de 500g en 1 kg.

Als je van plan bent grotere items zoals dekbedden en kussens te drogen, zorg er dan voor dat je wasmachine en droger groot genoeg zijn om ze efficiënt te kunnen behandelen en dat je de instructies op het label nauwkeurig volgt om krimp en beschadiging te voorkomen.