Vulgewicht wasdroogcombinatie

Het vulgewicht van een wasdroogcombinatie bepaalt hoeveel kg wasgoed in de trommel per keer gewassen en gedroogd kan worden. Het vulgewicht voor wassen wordt meestal als uitgangspunt genomen bij het kiezen, deze wordt gekozen op basis van de grootte van het huishouden:

 • 7 kg vulgewicht voor wassen is geschikt voor 1 of 2 personen. 
 • 8/9 kg vulgewicht voor wassen is geschikt voor 3 of 4 personen. 
 • 10 kg of meer vulgewicht voor wassen is geschikt voor 5 of meer personen. 
Vulgewicht wasdroogcombinatie

Vulgewicht wassen

Kies een wasdroogcombinatie met genoeg vulgewicht.

Het vulgewicht wassen van een was- droogcombinatie geeft aan hoeveel kilogram wasgoed je maximaal in de trommel kan stoppen zonder dat de kwaliteit van het wassen negatief beïnvloed zal worden. Doe je meer wasgoed in de trommel dan het maximale vulgewicht toestaat? Dan loop je het risico dat je wasgoed niet goed schoon wordt. Er blijft in de trommel niet genoeg ruimte over om al het wasmiddel en water rond te laten gaan, waardoor het resultaat niet optimaal zal zijn.

Daarnaast is een volle trommel nooit goed voor je kleding. Wanneer alles te dicht op elkaar geperst wordt, bestaat er een kans dat je kleding sneller slijt. Gemiddeld ligt het vulgewicht voor wassen bij een was- droogcombinatie tussen de 7 kg en 10 kg, het meest voorkomende vulgewicht is 8 kg.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroogcombinatie

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroogcombinatie

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een energiebesparende wasdroogcombinatie heeft energielabel C of hoger en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroogcombinatie verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een stille wasdroogcombinatie maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroogcombinatie vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroogcombinatie.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroogcombinatie ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroogcombinatie heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroogcombinatie.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroogcombinatie, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was wassen en drogen?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdroogcombinaties van Nederland. Of bekijk de wasdroogcombinaties die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdroogcombinaties
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdroogcombinaties aan het zoeken...

Vulgewicht drogen

Zoals al eerder gezegd ligt het vulgewicht drogen altijd lager dan voor wassen. Je moet er rekening mee houden dat je tussen de 50% en 75% van het vulgewicht voor wassen kan gebruiken om te drogen. Het vulgewicht voor drogen ligt dus altijd lager dan het vulgewicht voor wassen. 

Voor een was- droogcombinatie met een vulgewicht van 10 kg zal je ongeveer 7 kg overhouden om te drogen en met 9 kg vulgewicht is dat nog maar 6 kg. Kleine was- droogcombinaties houden amper vulgewicht drogen over, soms kan je maar 4 kg in de trommel kwijt.

Wanneer je meer wasgoed in de droger stopt dan het maximale vulgewicht aangeeft, loop je het risico dat niet alles goed droogt. Er moet namelijk altijd genoeg ruimte in de trommel overblijven om de hete lucht door je kleding te blazen.

Hoeveel kg vulgewicht heb ik nodig

Er is een algemeen schema dat aangeeft hoeveel kg vulgewicht je nodig hebt voor huishoudens van een bepaalde grootte:

Huishouden
 • 1-2 personen
 • 3-4 personen
 • 5+ personen
Aantal kilogram
 • 6 of 7 kg
 • 8 of 9 kg
 • 9 kg of meer

UItzonderingen

Voor de meeste huishoudens kloppen deze cijfers, maar er zijn zeker ook uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld aan een huishouden waarin veel wordt gesport, daar hoort automatisch ook meer wasgoed bij. Ook huishoudens met jonge kinderen wassen meer dan gemiddeld. Tot slot zijn er nog specifieke gevallen, bijvoorbeeld wanneer iemand allergisch is voor huisstofmijt en vaker het beddengoed en/of de gordijnen moet wassen.

Denk dus altijd goed na over welke behoeftes op het gebied van wassen en drogen je hebt. 6 kg vulgewicht kan voor een huishouden van 1 persoon niet voldoende zijn wanneer je veel wasgoed hebt.

Kijk naar de beoordelingen

Wanneer je wil weten of een was- droogcombinatie geschikt is voor jouw huishouden, kan je altijd de beoordeling door klanten bekijken. Online winkels hebben vaak ruimte om een product te beoordelen en daar staat vaak ook in hoe groot het huishouden van de klant is. 

Beladingssensor

Schaf je een was-droogcombinatie aan die een groter vulgewicht heeft dan voor de grootte van jouw huishouden wordt aangeraden? Let dan op of er een beladingssensor is. Deze past per cyclus de duur van het programma en het waterverbruik aan op de hoeveelheid was die per cyclus gedraaid wordt. Zo was je zuinig en weet je zeker dat je niet meer water en energie verbruikt dan nodig is.

Bekijk het onderstaande filmpje als je nog meer wilt weten over het kiezen van het juiste vulgewicht bij jouw nieuwe wasdroogcombinatie!

Oplossingen voor het lage vulgewicht wasdroogcombinatie

Stel je was- droogcombinatie heeft vulgewicht 9 kg voor wassen en maar 6 kg voor drogen, wat doe je dan? Je moet altijd een alternatieve manier zoeken om de overige 3 kg van je wasgoed te drogen. Dat heeft verschillende nadelen.

 1. In de eerste plaats kan je een gedeelte aan een rek laten drogen. Sommige kledingstukken kunnen sowieso niet in de droger omdat ze dan kleiner worden of op een andere manier beschadigen. Daarvoor moet je wel na de wascyclus even de tijd nemen om alles opnieuw te sorteren.
 2. Je kan er ook voor kiezen om minder wasgoed te wassen, zodat je alles non stop kan laten wassen en drogen. Het nadeel hiervan is wel dat je de capaciteit van je was- droogcombinatie niet optimaal benut en meer water en energie verbruikt dan nodig is.