Geluidsniveau wasdroger

Het geluidsniveau van een wasdroger geeft aan hoeveel geluid je droger maakt tijdens een standaard droogcyclus, zoals een katoenprogramma. Het niveau wordt aangeduid in decibel. Je kunt wasdrogers opdelen in vier categorieën qua geluidsniveau: extra stil (62 dB of minder), stil (63 of 64 dB), normaal (65 of 66 dB) of luid (67 dB of meer). Een stille wasdroger kopen is handig wanneer deze naast je slaapkamer staat zodat je geen overlast ervaart.

Stille wasdroger

De verschillende geluidsniveau's van een wasdroger uitgelegd

Hoeveel lawaai een wasdroger maakt, zie je aan het geluidsniveau. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB) en laat zie hoeveel geluid het apparaat produceert tijdens een standaard katoen droogprogramma. Hoe lager het aantal decibel, hoe stiller je wasdroger is. Het geluidsniveau van een wasdroger wordt opgedeeld in vier categorieën:

Geluidsniveau: Extra stil

Een extra stille wasdroger is een wasdroger die een geluidsniveau heeft van maximaal 62 dB. Dit type droger is ideaal voor mensen die in een gehorig huis wonen. Ook als je droger en wasmachine naast de slaapkamer staan, is het fijn om een stille wasdroger te hebben. Zo kun je zonder overlast ‘s nachts de droger aanzetten. De extra stille drogers hebben vaak wel een hogere aanschafprijs.

Geluidsniveau: Stil

Alle drogers met een geluidsniveau van 63 dB of 64 dB worden gezien als stille wasdrogers. Deze droger maakt nog steeds geluid, maar het is niet storend. Een droger met dit geluidsniveau kun je prima naast je slaapkamer plaatsen, je zult weinig overlast ervaren.

Geluidsniveau: Normaal

Een normaal geluidsniveau van een wasdroger is 65 dB of 66 dB. Je kunt dit vergelijken met twee mensen die enthousiast een gesprek aan het voeren zijn. Overdag drogen is daarom geen probleem, maar als de droger naast je slaapkamer staat dan kan het in de nacht wat overlast geven.

Geluidsniveau: Luid

Tot slot heb je ook luide wasdrogers. Een luide wasdroger produceert een geluid van 67 dB of hoger. Deze drogers zijn wat minder geschikt voor in huis als je dunne muren hebt en als je de wasautomaten dichtbij je slaapkamer wilt plaatsen. Een luide droger kan wel prima in een washok, de schuur of in een kelder worden geplaatst bijvoorbeeld.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Inzicht in geluidsniveaus

Decibel is een maateenheid waarbij gemeten wordt hoe hard een geluid is. Mensen kunnen een geluid horen dat tussen de 0 en 140 decibel is. 50 decibel wordt gezien als een aangenaam geluidsniveau, dit is vergelijkbaar met lichte regen of een koelkast op één meter afstand. Als een apparaat 60 dB geluid produceert, dan is dit twee keer zo luid als 57 dB. Het geluid verdubbelt namelijk elke 3 decibel die erbij komt. 60 dB aan geluid is te vergelijken met een gesprek dat op normaal geluidsniveau gevoerd wordt of het geluid van kwakende kikkers. Een stille wasdroger kun je dus ook vergelijken met twee mensen die een gesprek voeren. Een luide wasdroger van 67 dB is dan weer te vergelijken met het geluid van een stofzuiger of een tv die hard staat.

Factoren die het geluid van wasdrogers beïnvloeden

Het geluidsniveau van een wasdroger kan toenemen door verschillende factoren. We bespreken ze hieronder.

  1. Type droger: Het type droger heeft invloed op het geluid. Een afvoerdroger produceert meer geluid dan een warmtepompdroger of een condensdroger. De meest stille wasdrogers zijn warmtepompdrogers.
  2. Standplaats: De plek waar de droger staat kan ook invloed hebben op het geluid. Als je droger in een kleine, afgesloten ruimte staat, zoals een washok, dan kan het geluid worden versterkt. Ook een droger die niet waterpas staat, maakt meer geluid.
  3. Leeftijd: Een wat oudere droger produceert over het algemeen meer geluid dan een nieuwe wasdroger met de nieuwste technologie.
  4. Belading: Het geluidsniveau kan versterkt worden tijdens het drogen wanneer je de trommel te vol stopt met wasgoed of wanneer er veel zware kledingstukken inzitten.
  5. Filter en condensor: Een vies filter of condensbak kan ook het geluidsniveau verhogen. Reinig daarom na elke droogbeurt het pluizenfilter en maak regelmatig de condensbak waar het condenswater wordt opgeslagen (bij een condensdroger) schoon.

Tips om het geluid van een wasdroger te verminderen

Zoals je hierboven leest zijn er vele factoren die het geluidsniveau van je wasdroger beïnvloeden. Om het geluidsniveau te verminderen is het het beste om de droger in een grote ruimte te plaatsen waardoor het geluid niet versterkt wordt. Als dat niet mogelijk is, zorg er dan in ieder geval voor dat je droger waterpas staat zodat hij niet tegen de vloer trilt. De droger heeft uitschuifbare pootjes aan de onderkant zodat je met behulp van een waterpas het apparaat stabiel kan neerzetten.

Ook is het beter voor het lawaai om de droger niet te vol te proppen. Laat een ruimte van handbreedte over in de trommel zodat de droger niet overbeladen is. Een overbeladen droger maakt ook meer geluid. Tot slot is het aan te raden om je wasdroger goed te onderhouden door het pluizenfilter na elk droogprogramma te reinigen en de condensbak ook regelmatig schoon te maken. Bij een condensdroger kun je de bak eruit halen om hem schoon te maken. Bij een warmtepompdroger kun je een stofzuiger gebruiken om deze te reinigen.

Veelgestelde vragen over het geluidsniveau van een wasdroger

Hoeveel dB maakt een droger?

Over het algemeen produceren wasdrogers een geluid tussen de 62 en 68 dB. Een normale wasdroger heeft een geluidsniveau van 65 of 66 dB. Ben je op zoek naar een stille wasdroger? Dan moet de wasdroger een maximaal geluidsniveau hebben van 64 dB.

Wat is de stilste droger?

Er zijn verschillende soorten drogers, zoals condensdrogers of warmtepompdrogers. Een warmtepompdroger is vaak stiller dan andere type drogers. Als je op zoek bent naar een extra stille droger, dan mag de droger een geluidsniveau hebben van maximaal 62 dB. Een geluidsniveau van 63 of 64 dB wordt gezien als een stille wasdroger.

Wat voor geluid maakt een droger?

Tijdens het drogen produceert een wasdroger geluid. Hoeveel geluid deze maakt is afhankelijk van de belading, het type droger en de leeftijd van de droger. Bij een oudere droger zul je merken dat deze meer geluid maakt tijdens het drogen dan bij een nieuwe droger met de nieuwste technologie.