Wasmachine en droger set aansluiten

Een wasmachine en droget set sluit je op de volgende manier aan:

 1. Verwijder de transportbouten
 2. Sluit de watertoevoer aan, meestal rechtsbovenaan de achterkant.
 3. Stop de afvoerslang 15 cm in de afvoer en zet deze vast met een steunbeugel.
 4. Sluit de stroomtoevoer aan op een geaard stopcontact.
 5. Zet de wasmachine waterpas door aan de pootjes te draaien.
Wasmachine en droger set

Wat moet je weten

 1. Aansluiten in 5 stappen: transportbouten, watertoevoer, afvoer, elektriciteit en waterpas zetten.
 2. Je mag een wasmachine en droger nooit op één groep aansluiten en aanzetten.
 3. Een combiregelaar zet de droger automatisch uit wanneer de wasmachine aangaat.

Hoe sluit je een wasmachine en droger set aan

Als je een nieuwe wasmachine en wasdroger thuis krijgt bezorgd, sluiten de bezorgers de apparaten vaak voor jou aan. Dit kan een onderdeel zijn van hun bezorgservice, en soms betaal je hier extra voor. Hoort het aansluiten niet tot de taken van jouw bezorgers? Dan is het ook vrij eenvoudig om dit zelf te doen. Hieronder leggen we het stap voor stap uit.

Wasmachine aansluiten in 5 stappen

 1. Verwijder de transportbouten. Deze zitten aan de achterkant van de wasmachine en zorgen ervoor dat de trommel op zijn plek blijft tijdens het verplaatsen. Weet je niet zeker waar de transportbouten precies zitten? Dat kan. Dit verschilt namelijk per wasmachine merk en model. Waar de transportbouten precies zitten en hoe je ze loshaalt, lees je terug in de handleiding.
 2. Sluit de watertoevoer aan. Deze zit meestal aan de achterkant van de wasmachine, rechts bovenin. Zorg ervoor dat je de slang stevig aandraait, zowel aan de kraan als aan de machine. Draai de kraan open om te controleren of er niks lekt. Houd voor de zekerheid een handdoek en/of emmer bij de hand.
 3. Afvoer aansluiten. De afvoerslang zit vaak al vast aan de wasmachine. Stop de slang in de afvoer, ongeveer 15 cm diep. Zet de afvoerslang vast met een steunbeugel.
 4. De stroomtoevoer. Hiervoor kun je het beste een geaard stopcontact gebruiken, zo voorkom je kortsluiting. Je herkent een geaard stopcontact aan de twee metalen pinnen aan de boven- en onderkant van het stopcontact. Heeft jouw nieuwe wasruimte geen stopcontact maar een trekschakelaar? Neem dan contact op met een erkend elektricien voor de installatie.
 5. Zet hem waterpas. Het is belangrijk dat je wasmachine waterpas staat. Als dit niet het geval is, kan het apparaat namelijk heftig schudden tijdens het centrifugeren. Dit maakt onnodig veel herrie, maar de wasmachine kan daarbij ook van zijn plek komen – wat extra gevaarlijk is als je je wasdroger op je wasmachine hebt staan. Om hem waterpas te zetten, moet de wasmachine op een stabiele ondergrond staan. Je kunt aan de pootjes van de wasmachine draaien om ze langer of korter te maken om hem helemaal recht te zetten.

Wasdroger aansluiten

Er zijn verschillende soorten wasdrogers; afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. Hoe je deze aansluit, hebben we hieronder voor je uitgelegd.

 1. Afvoerdroger aansluiten: Afvoerdrogers voeren de vochtige lucht naar buiten via een buis door een raam of een daarvoor bestemd gat in de muur. Je sluit de buis aan op de achterkant van de droger, stopt het andere uiteinde in het gat of klemt het tussen het raam. Je wilt dat de vochtige lucht een korte en makkelijke route aflegt, dus houd de buis zo kort mogelijk en probeer bochten zoveel mogelijk te voorkomen.
 2. Condensdroger of warmtepompdroger aansluiten: Condensdrogers en warmtepompdrogers beschikken over een condensbak die het condens opvangt, maar kunnen ook worden aangesloten op de waterafvoer. Je kunt de afvoerslang direct naar een wasbak of putje in de vloer leiden, of aansluiten op dezelfde waterafvoer als je wasmachine middels een Y-stuk.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wasmachine en droger aansluiten op één stopcontact

Het is niet aan te raden om een wasmachine en droger op één stopcontact aan te sluiten. De aansluitwaarden van deze apparaten zijn namelijk zo hoog, dat de stoppen zullen doorslaan als beide apparaten aan staan en op dezelfde groep zijn aangesloten.

Veel mensen kiezen er echter wel voor om hun wasmachine en droger op één stopcontact aan te sluiten, met het argument dat ze deze apparaten toch nooit tegelijkertijd gebruiken. Vaak hebben ze de droger tijdelijk uitgeschakeld wanneer de wasmachine aan staat, en vice versa.

Maar ook dit raden wij niet aan! Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, kan de verzekeraar weigeren de eventuele schade te vergoeden vanwege een onjuiste installatie. Voor de verzekering moet de installatie voldoen aan de NEN1010.

Wasmachine en droger aansluiten op een stekkerdoos

Als je twee grote apparaten met een hoog energieverbruik wilt aansluiten op één stekkerdoos, heb je hiervoor een combiregelaar nodig, ook bekend als keuzeschakelaar of wisselschakelaar. Dit ziet eruit als een stekkerdoos met twee stopcontacten, en hij herkent welk apparaat de meeste stroom nodig heeft. Het apparaat met de verminderde stroombehoefte wordt in dit geval uitgeschakeld. Hiermee voorkom je overbelasting en blijft de zekering intact.

Wat is de aansluitwaarde van een wasmachine en droger

Wasmachines verbruiken gemiddeld 2500 tot 3000 Watt. Per droger kan dat flink verschillen. Een zuinige warmtepompdroger kan een aansluitwaarde van 900 Watt hebben, maar ook veel meer.
Alle apparaten met een aansluitwaarde van 2000 Watt of meer, moeten op aparte groepen worden aangesloten. Hierdoor kun je een wasmachine en een droger dus eigenlijk nooit op één groep aansluiten, tenzij je gebruikmaakt van bijvoorbeeld een keuzeschakelaar die de droger automatisch uitschakelt wanneer de wasmachine stroom vraagt.

Veelgestelde vragen over een wasmachine en droger aansluiten

Kunnen een wasmachine en droger op 1 stopcontact worden aangesloten?

Je kunt wasmachines en drogers niet op één groep aansluiten omdat apparaten met een aansluitwaarde hoger dan 2000 Watt altijd een eigen groep nodig hebben en wasmachines gemiddeld 2500 tot 3000 Watt verbruiken.

Als je geen aparte groepen wilt creëren, kan een keuzeschakelaar een oplossing bieden. Dit is een stekkerdoos die de droger tijdelijk uitgeschakeld wanneer de wasmachine om energie vraagt.

Kan een wasmachine en droger tegelijk aan?

Zolang je wasmachine en droger niet op dezelfde groep zijn aangesloten, kunnen ze tegelijkertijd aan. Als ze wel op één groep zijn aangesloten, riskeer je kortsluiting als je beide apparaten tegelijkertijd aanzet. Wasmachines en drogers vragen een hoop stroom, en samen overbelasten ze het netwerk.

Welke aansluiting is nodig voor een droger?

Je kunt wasdrogers gewoon aansluiten op een geaard stopcontact. Echter mag je hem niet op één groep aansluiten samen met een wasmachine. De aansluitwaarde van beide apparaten is te groot waardoor je kortsluiting riskeert. Kies daarnaast altijd voor een waterdichte trekschakelaar in een vochtige ruimte.

Welke aansluiting is nodig voor een wasmachine?

Je sluit je wasmachine het liefst aan op een geaard stopcontact, zo voorkom je kortsluiting. Als je wasmachine in een vochtige ruimte komt te staan, zoals een badkamer, heb je een trekschakelaar nodig. Deze is waterdicht, waardoor de schakelaar beschermt blijft tegen water.

Kan een droger op een stekkerdoos?

Omdat drogers erg veel energie verbruiken, kun je deze niet zomaar op een stekkerdoos of verlengsnoer aansluiten. Wat je wel kunt gebruiken, is een combiregelaar. Dit is een speciale stekkerdoos prioriteit geeft aan één apparaat wanneer meerdere apparaten met een groot energieverbruik aanstaan. Hierdoor blijft het risico op kortsluiting uit.

Kan een wasmachine in een stekkerdoos?

Wasmachines kunnen niet op een alledaagse stekkerdoos of verlengsnoer. Hiervoor heb je een combiregelaar nodig. Dit is een speciale stekkerdoos die overbelasting voorkomt.

Welke stekkerdoos kun je gebruiken voor een wasmachine en droger?

Een combiregelaar, ook bekend als wisselschakelaar of keuze schakelaar, is ontworpen om meerdere apparaten met een hoog energieverbruik, zoals wasmachines en drogers, op aan te sluiten. Deze zet één van de apparaten automatisch uit wanneer het netwerk dreigt overbelast te raken.