Waar let je op bij het kopen van een vrijstaande vaatwasser

Wanneer je een vrijstaande vaatwasser gaat aanschaffen is het belangrijk dat je op de volgende zaken let: Kies het aantal couverts wat bij jouw situatie past (een couverts is een setje bestek van persoon). De afmetingen van het apparaat. Het bedieningspaneel van een vrijstaande vaatwasser kan aan de binnen- of buitenkant zitten, bepaal dus vooraf al jouw voorkeur bij deze keuze. Daarnaast zijn er nog veel technische snufjes die je kunt kiezen die het gebruiksgemak kunnen bevorderen, dit kun je kiezen aan de hand van je eigen wensen en behoeften. 

Waar let je op

Een vrijstaande vaatwasser kopen

Een vrijstaande vaatwasser is weer net even anders dan een inbouw vaatwasser. Volledig geïntegreerde vaatwassers en half geïntegreerde vaatwassers gaan namelijk mooi op in het design van je keuken, waardoor ze niet zo opvallen.

De plek van het bedieningspaneel

Ook bij vrijstaande vaatwassers kan het bedieningspaneel op twee plekken zitten. De eerste optie is dat het bedieningspaneel onzichtbaar is en net als bij een volledig geïntegreerde vaatwasser aan de binnenkant zit, waardoor je de vaatwasser moet openen om iets aan de instellingen aan te kunnen passen. De andere optie is dat het bedieningspaneel zichtbaar is, net als bij een half geïntegreerde vaatwasser.

Het voordeel van een zichtbaar bedieningspaneel is dat je altijd kan zien wat de vaatwasser aan het doen is. Je ziet welk programma er wordt afgedraaid, hoe lang het nog duurt en welke temperatuur het water heeft. Vrijstaande vaatwassers met het bedieningspaneel aan de binnenkant zien er daarentegen wat strakker uit, waardoor ze minder opvallen.

Gebruiksgemak

De meeste vaatwassers hebben allerlei technische snufjes die het gebruiksgemak vergroten. Denk daarbij aan een uitgestelde start optie, een optie halve belading, waardoor er minder warm water wordt verbruikt als je weinig afwas hebt, intensieve programma’s voor vuile vaat met hardnekkig vuil of een vaatwasser waarbij je de bovenste korf kan aanpassen om meer afwas kwijt te kunnen. Er zijn ook stille vaatwassers die gemakkelijk in een kleine of open keuken geplaatst kunnen worden. Zorg ervoor dat je nieuwe vaatwasser aansluit bij jouw situatie, wensen en behoeftes.

De afmetingen van het model

Ondanks dat je niet op zoek bent naar een inbouw vaatwasser, moet je wel nadenken over de afmetingen van je nieuwe afwasmachine. Een standaard vaatwasser is tussen de 55 en 60 centimeter breed, maar er zijn ook smallere modellen die tussen de 40 en 45 cm breed zijn. Smalle vaatwassers passen gemakkelijker in een keuken waar je niet zo heel veel extra ruimte hebt.

Je moet altijd een vaatwasser kopen die in de ruimte past. Je moet aan de voorkant genoeg ruimte hebben om de deur volledig open te kunnen doen en aan de achterkant moet je ruimte overlaten om alle aansluitingen kwijt te kunnen.

Een afgewerkt bovenblad

Je wil natuurlijk een vaatwasser kopen zodat je vieze vaat met de hand afwassen niet meer hoeft. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat verschillende soorten vaatwassers weer andere manieren hebben om je vaat schoon te krijgen.

De meeste vaatwassers maken gebruik van de condensdroogtechniek, waarbij je afwas met koud water wordt nagespoeld. Een type vaatwasser die deze techniek gebruikt is vaak niet zo energiezuinig en daarbij komt je afwas ook niet helemaal droog uit de machine.

Vaatwassers die een zeoliet techniek gebruiken om je afwas te drogen zijn sneller, energiezuiniger en je hoeft ook niks af te drogen als het wasprogramma klaar is. De zeolietkorrels zetten vocht om in warmte, waardoor de vaat opdroogt.

Bij een ventilatiedroogtechniek wordt de deur van je vaatwasser een stukje opengezet om de warme lucht te laten ontsnappen. Hier is maar weinig extra energie voor nodig, waardoor deze soort een betere energieklasse heeft. Je vaat wordt ook goed droog, waardoor je het meteen terug in de kast kan zetten.

Conclusie

Een vrijstaande vaatwasser kopen is dus best een intensief proces, er zijn een heleboel dingen waar je over na moet denken. Vergelijk vaatwassers met elkaar en kom erachter wat voor jou de beste vaatwasser is.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...